Bundsen: ”När vi fick Sävehof blev jag väldigt glad”

Johanna Bundsen. Foto (arkiv): København Håndbold A/S

Att Johanna Bundsen har ett stort Sävehofhjärta råder det inga tvivel om. Den svenska stjärnmålvakten följde Champions League-lottningen och berättar nu för Handbollskanalen om sina känslor efter att hennes Köpenhamn lottats mot gamla klubben Sävehof.

– Att få möta Sävehof och komma tillbaka och spela i Partille Arena ska bli jättekul. Det är en konstig känsla, samtidigt som det ska bli väldigt roligt. Jag följde lottningen och var lite nervös eftersom jag hade hoppats på att vi skulle få Sävehof. När de drogs till vår grupp blev jag väldigt glad, säger Johanna Bundsen till Handbollskanalen.

Utöver Sävehof och Köpenhamn består gruppen av Rostov-Don, Final Four-lag förra säsongen, och Brest. De sistnämnda med Filippa Idéhn och nyförvärvet Bella Gulldén i laget.

– Det är en jätterolig grupp, det blir så klart tufft motstånd i storsatsande Brest och Rostov som var fantastiskt bra förra säsongen. Roligast blir ändå Sävehof och kul för publiken att det kommer hemvändare. Förhoppningsvis kommer det mycket folk på matcherna.

Det är en avslappnad och glad 27-åring som slår sig ner i en soffa i VIP-tältet på Åhus Beachhandboll Festival. Första säsongen som utlandsproffs är avslutad för en person som tidigare beskrivit sig själv som en ”trygghetsmänniska”.

– Jag tyckte att jag kom in i det ganska fort förra året, jag fick väldigt stort förtroende och vi har otroligt goa tjejer och bra ledare i klubben. Nu har jag ett år mer rutin och känner mig trygg i att vara här och som en viktig kugge i laget.

Du är ju minst sagt van vid att vinna efter din tid i Sävehof, men hade du trott på en ligatitel första säsongen i Danmark?

– Det hade jag inte räknat med, skrattar hon.

– Det är så klart jättekul att det blev så, men mitt fokus låg först och främst på att komma in i det danska spelet och tempot. Att vi sedan vann och hade den säsong vi hade är bara magiskt.

När kände du att du hade kommit in allt, klubben, laget, språket?

– Språket tog tid, det kan du fråga mina lagkamrater. Det var inte mycket jag förstod i början – min vanligaste fras var nog ”vad menar du?”, säger hon med ett leende.

– Efter VM i december var jag verkligen inne i det, handbollsmässigt kom jag in i det tidigare.

Vinner man ligan med ett lag som ingen trodde skulle vinna och man är lagets förstamålvakt har man så klart gjort en bra säsong. Johanna Bundsen sammanfattar säsongen som något svängig, men bra.

– Jag fick mycket förtroende i början eftersom målvakten de värvade in tillsammans med mig fick en hjärnskakning under uppstarten och efter det kunde hon inte vara med på ett tag. Då fick jag spela extremt mycket och det var skönt att få det förtroendet. Det kändes som att det fungerade bra, jag klarade av tempot och gjorde bra matcher.

– Men så fick jag ett skott i huvudet dagen före nyårsafton och då var det min tur att åka på en hjärnskakning. Då hade vår andra målvakt kommit tillbaka och så spelade hon ett tag innan jag var tillbaka igen. I februari slutade hon och flyttade hem – efter det spelade jag i stort sett 60 minuter i varje match. Men för att återgå till frågan så är jag väldigt nöjd med säsongen överlag, klart att man har svackor men det gick riktigt bra för det mesta.

Har man inte möjlighet att se en alla matcher är det lätt att vända blickarna till alla former av statistik, allt för att kunna få klart för sig huruvida en spelare gjort en bra säsong eller inte. Säsongen 2017–18 låg Johanna Bundsen högt upp i samtliga målvaktsligor i Danmark.

– Jag kollar inte mycket statistik eftersom jag tycker det är missvisande på något sätt. Jag kan tycka att jag har gjort en bra match men så släpper jag in fyra-fem mål på slutet när allt är avgjort och då sjunker procenten. Det känns inte rättvist. Det är samma sak på andra hållet, jag kan ha gjort en svag match men så räddar jag på slutet och då går procenten upp.

– Det handlar mer om att rädda rätt skott, procenten är skitsamma. Jag strävar efter att hålla en jämn och bra nivå och rädda det jag ska och lite till.

Hur mycket läser du på om spelare inför matcherna?

– I början var jag tvungen att kolla in skyttarna eftersom flera av spelarna var nya för mig. Det jobbet gör jag inför varje match.

Hur mycket har skyttet förändrats de senaste tio åren skulle du säga?

– Det är svårt att säga, men man märker ju skillnad att spelet i sig går mycket snabbare och skyttarna är lite skickligare. Spelarna är smartare och har större variation i sina skott, de ser mer på mig hur jag agerar och så skjuter de efter det. Spelarna är nog klokare nuförtiden.

Att trygghetsmänniskan Johanna Bundsen gjorde stor succé under sin första säsong i Köpenhamn har så klart en hel del med trygghet att göra. Trygghet fick landslagsmålvakten eftersom såväl Hanna Blomstrand som Jenny Alm också var nya i laget.

– Det var väldigt skönt att ha Jenny och Hanna här, vi bor i samma trappuppgång och umgås mycket även utanför handbollen. Jenny har varit i Danmark länge och hon känner till hur allting fungerar. Vi fick dessutom väldigt bra hjälp av ledningen med allt ifrån att fixa danskt personnummer till att ordna med bankkonto. Det tror jag inte att många spelare får hjälp med när de flyttar utomlands. Samtidigt är alla tjejer i laget väldigt sköna.

Den kommande säsongen ser ut att bli lite annorlunda för Bundsen. Förra säsongen blev hon uttalad etta och stod nästan nonstop. I år har en ny målvakt värvats in och nu är de tre som ska slåss om speltiden.

– Konkurrensen är kanske det jag saknade förra året, även om jag trivdes med att ha mycket speltid. Jag tror det är bra för alla att vi kan konkurrera och ge varandra tips och stöd.

Du har gjort dig känd som en målvakt med fantastiska utkast, hur fungerade det första säsongen i Köpenhamn när du inte kände till spelarnas löpvägar?

– Jag missade tre utkast här under första matchen i Åhus så vi får nog stryka den frågan, skrattar hon.

– Jag hade inte lika mycket kast i Köpenhamn som under sista säsongen i Sävehof, men i Sävehof spelade jag tillsammans med spelare som jag spelat med i många år. Jag hade några riktigt goa kast första säsongen i Köpenhamn också, men det kommer mer och mer och nu vet jag hur spelarna springer, avslutar Johanna Bundsen.