Bolivia matförgiftade – kan innebära nytt wildcard för IHF

Foto: handballsca.com

Det pågår en handbollsturnering i Ascuncion, Paraguay som har utvecklat sig till en mardröm för Bolivia.

I december spelas VM för damer i Spanien och nu pågår den sista kvalturneringen på jordklotet som är tänkt att vaska fram tre lag. Det handlar om det Syd- och Centralamerikanska mästerskapet där följande lag deltar:

Brasilien
Argentina
Paraguay
Uruguay
Chile
Bolivia

Det har utöver coronapandemin rapporterats om en rad utmaningar från turneringen i Paraguay:

*Nicaragua var kvalificerade från 2021 Central American Women’s Handball Championship som spelade i augusti. De hade dock inte råd att åka till Paraguay för att delta i denna turnering.

*33 spelare har matförgiftats på spelarhotellet. Bland annat tre spelare i Bolivia vilket fick de att lämna walk over mot Brasilien och förlora med 0-10.

*De förlustsiffrorna var ändå ganska smickrande för Bolivia. De hade i sina två första matcher förlorat med 2-57 (Argentina) och 9-71 (Paraguay). Låt oss gissa att de hade förlorat med mer än tio bollar mot starka Brasilien.

*Just nu är det nog ganska nervöst kring om Bolivia klarar av att slutföra turneringen. Det återstår bara sex lag vilket är minimum för att tre lag ska få en VM-biljett. I det asiatiska mästerskapet gick de från 12 till 11 deltagande lag när Qatar lämnade återbud pga corona. Det resulterade i att de sex direktplatserna blev fem och den sista fick IHF dela ut som ett wildcard. Nu valde de Kina, som inte ens deltog i asiatiska mästerskapet, så Asien som kontinent klarade sig bra. Men man undrar ju vad Hong Kong som blev sexa känner nu.

Om Bolivia drar sig ur finns en risk att det bara blir två direktplatser, vigda åt Brasilien och Argentina. Paraguay och Uruguay slåss om den sista biljetten. Det hade ju varit försmädligt om Paraguay blev trea men inte fick åka pga Bolivia drog sig ur pga matförgiftade under en turnering i Paraguay.

Två omgångar återstår nu i helgen innan de sista VM-biljetterna delas ut.

För den som vill läsa mer om äventyr i Sydamerika tipsar vi om 2020 års upplaga av herrturneringen i Brasilien. Loppor, slitna bussar och 82-7 utlovas.

Argentina vann med 82-7 – trots loppor i hotellsängarna