Blohm om den låga toleransen: ”Man visste inte hur hårt man fick ta i”

Linn Blohm. Photo: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Under och efter Sveriges premiärmatch mot Tjeckien under torsdagen var det framförallt en sak som väckte stor uppmärksamhet på flera håll, domarnas toleransnivå. Sverige åkte sammanlagt på fem utvisningar bara under den första halvleken, och det tuffa försvarsspel vi är vana att de från det svenska laget fick tonas ner en aning. 

Vinsten i EM-premiären satt långt inne för de svenska damerna under torsdagen. Efter en helt jämn första halvlek var det Tjeckien som drog ifrån, och inte förens efter 40 spelade minuter lyckades Sverige kvittera och dra ifrån. Tillslut var det dock Sverige som fick med sig de två poängen, något som enligt Linn Blohm är viktigt för hela laget:

– Det var en jätteskön vinst, otroligt skön, för hela lagets skull. Det var första mästerskapsmatchen för många av våra spelare, och första mästerskapsmatchen för våra tränare. En premiärmatch är ju alltid speciell, efter ett par mästerskap såhär så blir man ju inte nervös på samma sätt, men det är alltid speciellt. Så en väldigt viktigt och skön vinst, verkligen, säger hon till Handbollskanalen.

Även om det finns flera rutinerade landslagsspelare i det svenska laget så är det pågående europamästerskapet minst sagt annorlunda på flera sätt. Bland annat så var det inte ett hav av människor som väntade när spelarna klev in på planen, utan en ekande tom arena.

– Jag har ju spelat utan publik i Rumänien det senaste, så på det sättet är jag lite van. Sen blir det alltid speciellt när det är TV och sådär, man känner att folk tittar liksom. Men det nog väldigt ovant för de i laget som inte har spelat utan publik under hösten, men så fort man kliver in på planen blir man taggad automatiskt, då glömmer man det lite.

Den stora snackisen både under och efter matchen har ju dock varit domarnivån, och då framförallt den toleransnivå domarparet valde att lägga sig på under matchen. Enligt Blohm var detta en av anledningarna till att den första halvleken följdes av en del dalar för det svenska laget.

– För det första så visste vi inte vilken nivå vi fick spela på. Det var lite otydligt eftersom vi fick vår första utvisning bara efter typ fyra minuter, då blir det lite oklart hur man får spela och sådär. Sen fick vi en till utvisning, och då fick man ett lite mer tydligt hum om vad domarna hade för nivå och då kan man anpassa sig istället. Det lyckades vi ju mycket bättre med i andra halvlek, men det tar ett tag att komma in i det.

Störde domarnas låga toleransnivå ert vanligtvis tuffa försvarsspel, och hur tänker ni i så fall kring fortsättningen av mästerskapet kring det?

– Igår störde det oss i första halvlek. Man visste inte hur hårt man fick ta i eller vad man fick göra, och då vet man inte direkt vilket annat försvar man ska använda sig av. Jag kan tänka mig att vi kommer att prata om det idag. Men sen kommer vi ju aldrig att gå in i en match och inte spela vårt försvarsspel, utan det får vi i så fall anpassa under matchernas gång.

Vad var det som framförallt förbättrades i den andra halvleken?

– Då visste vi mer tydligt vad vi fick och inte fick göra för domarna. Sen hade vi också lärt oss mer hur de tjeckiska spelarna spelade, det hade vi inte så stor koll på inför matchen. Så det var nog framförallt det som ändrades, sen kom Jessica (Ryde) in och gjorde ett par jättefina räddningar och vi kunde trycka. Jag tror att det var där vi vann matchen.

Hur viktigt var det att ni fick med er de här två poängen igår?

– Jätteviktigt! Tjeckien är absolut inget dåligt lag, det finns inga dåliga lag i ett EM, men jag tror att de kommer ha det tufft mot Spanien och Ryssland. Det betyder ju i så fall att de här två poängen är extremt viktiga. Sen är det viktigt för laget och självförtroendet också såklart, och jag tror att spelar vi så bra som vi kan göra har vi absolut chans mot både Spanien och Ryssland. Då krävs det ju att spelare är på sin högstanivå också, såklart.