Axnér om IHF:s tystnad: ”Märkligt agerande”

Tomas Axner. Photo: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Ryssland har invaderat Ukraina och hela världen stöttar Ukraina i deras kamp. Men från Internationella handbollförbundet (IHF) är det så här långt helt tyst.
– Jag kan bara prata för mig själv, men det är ett märkligt agerande av IHF, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér till Handbollskanalen.

Kriget i Ukraina har pågått i över en vecka och Europeiska handbollförbundet (EHF) har beslutat att stänga av samtliga klubblag och landslag från såväl Ryssland som Belarus. Men från IHF är det fortfarande tyst.

– Det brukar sägas att sport och politik inte hör ihop men jag tycker inte att det kan gälla längre. Alla måste markera och ta ställning, säger Tomas Axnér till Handbollskanalen.

Det faktum att ”oskyldiga” ryska idrottare drabbas, bör det vägas in?

– Min hållning i det hela är att jag tycker att ryska idrottare ska stängas av, åtminstone som det är nu. Ingen vill möta dem och ingen vill åka dit. Det har inget med atleterna att göra utan med deras lands inställning. Jag kan förstå det känslomässiga i att det inte är någon av atleterna som är ansvariga för kriget, men för mig är det inte så enkelt.

EHF har agerat, men från IHF har det fortfarande inte hörts någonting i frågan, något Axnér är kritisk till.

– Jag tycker att det är ett märkligt agerande med tanke på att alla andra idrottsförbund agerar. Men det är inte helt oväntat, säger han och avslutar:

– Jag vill jättegärna veta vad IHF tycker och tänker.