Argentina växlar upp – Gallardo byter herrlandslaget mot damlandslaget

Eduardo Gallardo. Foto: J Crosnier

Eduardo Gallardo har under en 10-årsperiod gjort en fin resa med pojk- och herrlandslag i Argentina. Nu inleder han en ny färd och denna gång med damlandslaget.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Argentina känner vi som ett inte oävet herrlandslag som exempelvis slog Sverige i VM 2011. Med spelare som bröderna Simonet, Federico Pizarro, Federico Fernández och Gonzalo Carou har de tagit över som bäst i Panamerika och deltagande i två raka OS.

Ledare för denna generation har varit Eduardo Gallardo. Redan 2007 var han förbundskapten för P88/89-landslaget som sensationellt tog sig till semifinal i U19-VM och sedan förlorade bronsmatchen mot Sverige (med spelare som Kim Ekdahl du Rietz, Oscar Carlén, Niclas Ekberg mfl). Högernian Federico Matías Vieyra kom med i All-Star Team.

2009 spelade de U21-VM och även då gjorde Argentina sitt bästa resultat genom tiderna. Denna magiska generation slutade sexa, återigen efter förlust i placeringsmatch mot Sverige. De hade då bland annat slagit Frankrike och kryssat mot Spanien i turneringen. Återigen var Federico Matías Vieyra med i All-Star Team – före Oscar Carlén.

Tog sedan över A-landslaget till VM i Sverige

Gallardo följde sedan med detta lag upp i A-landslaget och var förbundskapten under VM 2011 som spelades i Sverige och ledde dem fram till VM 2017. I april 2017 lämnade han över till Manolo Cadenas som numera leder Argentinas herrlandslag.

Nu har Argentinas handbollsförbund sett till att ta tillvara på alla de erfarenheter som Gallardo skaffat sig genom åren. Han tar över damlandslaget efter Eduardo Peruchena som var assisterande tränare under  OS 2012 och sedan klev upp som huvudcoach efter Daniel Zeballos.

Den 49-årige Gallardo kastas direkt in i hetluften då det i december spelas VM-kval inför mästerskapet 2019 i Japan. Sedan följer Pan American Games i Peru sommaren 2019 som fungerar som kval till OS 2020 i Tokyo. Återstår att se om Argentina kan lyfta sig även på damsidan.

LÄNK: Eduardo Gallardo, nuevo entrenador de la Selección Femenina

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here