Lördagskrönikan eller Vad är du nyfiken på?

Kristjàn Andrésson från tiden som tränare i Guif. Foto: Viktor Ljungström.

God lördagsmorgon! Har du hunnit med en löprunda innan frukost eller har du precis klivit upp? Det kanske snöar hos dig eller ösregnar som det gör hos mig. Just nu märks det verkligen att vi bor i ett avlångt land med minusgrader i norr och plusgrader i söder. Har du förresten tänkt på alla val man kan ställas inför som handbollsspelare eller ledare?

Tänk dig att du är en kille eller tjej som går på högstadiet. Du bor i en del av Sverige med många lag. Några av dem har sina seniorlag i Handbollsligan, SHE eller Allsvenskan. Dina tränare och din klubb tycker att det är en självklarhet att du ska träna minst tre gånger i veckan, spela matcher på helgerna och sikta på att ta en plats i seniorlaget. Samtidigt känner du att du vill satsa på skolan och ha mer tid för kompisarna som inte spelar handboll. Finns där några alternativ för dig som vill fortsätta med handbollen i din klubb och helst träna en gång i veckan och spela matcher varannan helg? Eller känner din tränare till något sådant lag (om du nu vågar fråga förstås)?

Eller så har du spelat i någon av de högre serierna och vill trappa ner. Anledningen kan t ex vara familjen, kroppen som är sliten eller ett nytt jobb. Finns där utrymme för dig i något lag i den förening du representerat hela ditt liv? Om du har tur finns där någon i din klubb som kan hjälpa dig att hitta till ett passande lag, kanske i en närliggande förening.

Ett annat scenario är att du har haft uppehåll i några år och känner hur suget efter att börja spela matcher igen kommer krypande. Var finns det ett lag för dig? Ja för det där att bli tränare, domare, funktionär eller hjälpa till kring matcher lockar inte alls. Eller?

Det pratas ju mycket om att barn och ungdomar (och även vi vuxna) rör sig alldeles för lite. Är det något du har med dig i din tränargärning? Detta att visa på olika alternativ inom idrotten? Har du kunskap om vilka lag det finns i ditt närområde och gärna hjälper till att matcha ihop person med roll eller lag/klubb? Så att alla får både röra på sig och känna sig delaktiga. Det som många gånger kallas att bli sedd eller bekräftad.

Hur bra är vi vuxna egentligen på att tidigt visa på vilka alternativ det finns i handbollens magiska värld? Vågar du som tränare låta dina spelare komma med förslag på övningar långt ner i åldrarna? Eller när de är äldre låta en spelare som är lite småskadad eller en som ofta får sitta på bänken vara din assisterande tränare under ett eller flera träningspass? Vågar du dela med dig av dina kunskaper och lita på att de blir förvaltade på ett bra sätt? Vågar du låta dem få vara med och coacha sina kompisar under matcher

Den som vill tjäna lite extra fickpengar kanske ska uppmuntras att bli domare eller funktionär? Och få helhjärtat stöd i stället för att allt för ofta bli utskällda? Tänk om vi kunde skapa en kultur där vi helt naturligt ger unga killar och tjejer chans att få prova olika roller.

Jag brukar kalla alla dessa olika roller för handbollens smörgåsbord. Tyvärr dukas hela bordet upp alldeles för sällan. Själv slutade jag spela handboll efter gymnasiet. Blev en expert på läktarplats eller framför TVn. Tills en dag på mitt arbete när en ny kollega fångade upp mitt intresse och startade ”projekt Tjata”.

Till sist gav jag med mig. Mest för att få tyst på min kollega. Det är snart 15 år sedan. Sedan dess har jag prövat allt från att hjälpa till inför matcher med att klistra reklam till att vara ungdomstränare, funktionär och till och med domare (!). Innan jag hittade hit till rollen som krönikör på Handbollskanalen. På vägen upptäckte jag många saker, träffade massor av människor i olika åldrar. Bäst av allt? Jag mötte min man och han är lika handbollstokig som jag. Ha nu en fortsatt fin lördag och glöm inte bort att komma ihåg att både vara stolt över och dela med dig av dina handbollskunskaper.

Mina övriga lördagskrönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

2/11 2019 Omöjligt finns det?
19/10 2019 Voffor då då?
12/10 2019 Låt glädjen va’ me’
5/10 2019 Tänk på vad du säger så att du inte säger vad du tänker
8/6 2019 Hur modig är du?
18/5 2019 Vem vill ha mig?
11/5 2019 Handboll året runt är det ok?
23/3 2019 Dags att byta ut gammal skåpmat?
16/3 2019 Javisst ja de ska ju också vara med!
9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor