Lördagskrönikan eller Tänk på vad du säger så att du inte säger vad du tänker

Den där mobila telefonen som är med överallt. Foto: Viktor Ljungström

God lördagsmorgon! Så är handbollssäsongen igång för fullt på alla håll och kanter. Lag som drar sig ur serier och andra som startar ny verksamhet. Kval till ungdomsmästerskap, USM, landslagsuppehåll, Europacupspel och helt vanlig serielunk. I en salig röra.

Förresten lyckades du lägga undan mobilen under semestern? Vara den där tjejen/killen/kärringen/gubben mot strömmen som vågade? Några ungdomar vet jag gjorde det på ett sommarläger där de fick lämna ifrån sig mobilerna den allra första dagen. De fick inte igen dem förrän två veckor senare. Det var lite konstigt från början, men ledarna hade sett till att där fanns massor att göra. Så på slutet var det ingen som saknade dem alls. Rätt coolt faktiskt.

Vi har ju blivit så vana vid att ha våra mobila telefoner till nästan allting. Och att aldrig lägga dem ifrån oss. Jag undrar om jag ska börja räkna hur många som går, cyklar, kör elsparkcykel eller bil med huvudet snett åt sidan eller nedåtriktad eller rentav verkar döva för att lurarna är inkopplade. Hm.

Jag kommer nog aldrig att glömma den gången jag åkte tåg från Stockholm till Enköping och en ung tjej kom in alldeles innan avgång. Redan då pratade hon i sin mobila telefon. Med någon kompis. Det gjorde hon hela vägen till Bålsta där hon klev av. Alla vi som satt i den vagnen fick höra att hon precis gjort slut med sin kille. Hur deras sista dygn som par hade varit. Alla detaljer från vad de ätit till den sista natten tillsammans. Totalt omedveten om att vi blev en del av samtalet helt oönskat.

En annan gång väntade jag på att få gå ombord på ett flygplan när en man i trettioårsåldern kom gående. Han pratade högljutt och gestikulerade samtidigt kring det affärsavtal som tydligen skulle slutförhandlas. Många detaljer som kom fram inklusive hur den i andra änden skulle bete sig mot motparten. Vi var ca 100 personer som fick ”äran” att lyssna.

Vad har det här med handboll att göra undrar du kanske. Tja alla har vi mobila telefoner som vi använder nästan hela tiden. Hur ofta tänker du på att de människor som finns runtomkring dig hör det som sägs i ett telefonsamtal?  Om matchtaktik. Om någon ”idiotisk” spelare eller domare som varit på plan. Om dålig mat. Om hur knäppa de är i klubben ni ska möta. Jag kan fortsätta att räkna upp samtalsämnen i det oändliga.

Min önskan är helt enkelt – tänk på vad du säger så att du inte säger vad du tänker. Visa den respekten för människorna som finns runtomkring dig oavsett var du är. Ställ dig frågan om inte det där samtalet kan vänta tills du kommer hem. Eller välj att gå undan om du ”måste” prata.

Jag tycker att det är dags för oss handbollsälskare att visa vägen till ett mer hänsynsfullt sätt att vara med våra mobila telefoner. När vi rör oss bland andra, ofta främmande människor. Oavsett om du sitter, står, går, cyklar, kör elsparkcykel eller bil. Eller åker tåg, buss eller flyg.

Å du som är modig nog att vara mer hänsynsfull med din mobila telefon belönas så småningom med att barnen och ungdomarna runtomkring dig gör som du. Däremot kan de vuxna i din närhet kräva att du faktiskt säger ifrån på skarpen. Om jag vet vad jag talar om? Jodå. Min vardag tillbringas i skolans magiska värld.

Mina övriga krönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

8/6 2019 Hur modig är du?
18/5 2019 Vem vill ha mig?
11/5 2019 Handboll året runt är det ok?
23/3 2019 Dags att byta ut gammal skåpmat?
16/3 2019 Javisst ja de ska ju också vara med!
9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor