Kina tar över fotbollen – vad händer i Europa?

Foto: Anna Benicewicz-Miazga, ABMprojekt

Är det tillfälligheter eller en trend vi ser och vad händer då med sportekonomin i Europa?

ANNONS

Vi bläddrar snart fram till januari i kalendern och det innebär att det så kallade transferfönstret öppnar i världsfotbollen. Vad har det med handbollen att göra? Vi funderar lite.

Fotbollsvärlden är i en galen spiral, det kan nog alla hålla med om. Övergångssummorna är på miljardbelopp, lönerna räknas som miljoner om dagen och spelarna själva tappar all förankring med den vanliga världen. Det är lyxbilar, TV-spel och lyxklockor så långt ögat kan nå.

Det senaste året och alldeles precis just nu har mer och mer uppmärksamhet riktats mot Kina. Några exempel:

-Klubbar köps upp och har kinesiska ägare, exempel: West Bromwich Albion, Aston Villa, Birmingham, Wolverhampton, Inter, Atletico Madrid (20 %), Manchester City (13 %).
-Fler och fler toppspelare skriver på för kinesiska klubbar, se listan nedan.
-Nu vill de även värva domare från Premier League, Mark Clattenburg till att börja med.
-20 000 (!) nya ungdomsakademier för fotboll ska öppnas de kommande åren.
-Ett kinesiskt lampföretag äger namnrättigheterna till andraligan i Portugal.

Spelare som lirar i Kina är exempelvis:

Graziano Pellè, Shandong Luneng Taishan
Hulk, Shanghai SIPG
Oscar, Shanghai SIPG
Carlos Tevez, Shanghai Greenland Shenhua
Papiss Cissé, Shandong Luneng Taishan
Alex Teixeira, Jiangsu Suning
Jackson Martínez, Guangzhou Evergrande
Ramiers, Jiangsu Suning
Gervinho, Hebei China Fortune
Fredy Guarin, Shanghai Shenhua
Asamoah Gyan, Shanghai SIPG
Demba Ba, Shanghai Shenhua

Frågan är om detta är en trend och om när fler och fler toppspelare väljer Kina då kommer locka fler dit. Pengar finns utan tvekan och intresset för fotboll enormt i Kina och andra delar av Asien. Tänk om Kina är det nya Premier League?

Många fotbollsintresserade avskyr denna utveckling och tycker att Europa är centrum för toppfotboll. Det är någon slags självklarhet att favoritlagen spelar i England, Spanien eller Italien och det hetsas om nyförvärv hit och dit. Men är det så självklart?

Den bästa fotbollen har inte alltid spelats i Europa. Hur bra var inte exempelvis Santos (Brasilien), Peñarol (Uruguay) eller Racing Club (Argentina) på 1960-talet? Troligen knorrades det en del när de bästa spelarna från Sydamerika började lämna för mer pengar i Europa. Varför skulle de till sämre klubbar, det var väl bara för pengarna?

Med det perspektivet kan vi vara mitt i en stor omställning där fotbollsintresserade i Europa får börja vänja sig vid avspark kl 03.00, köpa matchtröjor för Shandong Luneng Taishan och dra på fotbollsweekends till Jiangsu.

Vad berör då detta handbollen?

Jo, om den stora bubbla som fotbollen lever i nu minskar en aning, bör resurser omfördelas här i vår del av världen. Handbollen kommer få en större andel åskådare, läsare, klick, köpare, spelare, alla inblandade, vilket leder till en växande ekonomi. Det i sin tur leder till fler heltidsproffs, bättre arenor, fler TV-tittare och så vidare. Den utveckling som fotbollen haft i Europa de senaste årtiondena.

Onekligen spännande och vi hoppas handbollsförbund, klubbar, ledare, spelare och intresserade är redo att kliva in i luckan, som vi brukar säga.

Är teorierna för långt dragna? Kommer Kina aldrig bli störst? Vi får väl se.

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here