Profilerna ser in i spåkulan – så slutar Herrallsvenskan 2023-24

OV Helsingborgs tränare Toni Johansson. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN.

Herrallsvenskan är här – snart åtminstone. Handbollskanalen lät fyra profiler med tydlig koppling till lag i serien sia om utkomsten.

Mattias Bejbom (Tyresö Handboll)

Så tippar Bejbom Herrallsvenskan 2023-24

1. OV Helsingborg
Vad ska man säga? Svensk idrotts största jojolag är tillbaka nere hos oss i pöbeln och kommer som vanligt att vinna serien när de är på besök. Har vunnit Allsvenskan de tre senaste gångerna de har spelat i den och det är klart att Toni löser det som alla förväntar sig av dem.

2. Skånela IF
Fick efter många om och ännu fler men behålla Gustav Näslund och därmed är seriens bästa niometersuppställning intakt. Det tillsammans med två fina målvaktstyper i Smedby och Kenan samt vanan att vinna borde räcka till nytt kval för Skånela trots att föreningens golden boy Jimmy har skaffat nya ännu viktigare arbetsuppgifter.

3. HK Varberg
Förra årets besvikelse resultatmässigt är nu historia och jag tror att Varbergspelarna är både hungriga och ödmjuka i jakten på framgång. Den stora profilen Hasse K efterföljdes av den om möjligt ännu större profilen CK och det ska bli väldigt kul att se vad han och Aulén kan uträtta med en stark trupp. Extra plus för Calle Aronius som förutom att ha ett gigantiskt Varberghjärta även kommer vinna matcher helt på egen hand.

4. Vinslövs HK
Det är sannerligen en imponerande föreningsresa som pågår i nordöstra Skåne. Stark lokal förankring, mycket engagerad publik och ett enormt sponsornätverk utmynnar såklart över tid i en slagkraftig spelartrupp. Pelle Käll och gänget får leva med ett stort favoritskap i många matcher denna säsong men jag har svårt att se spelare som Holmström, Doder och Eriksen darra för det. Det enda som kan ställa till det för Vinslöv är Pelles ovilja att spela sju mot sex.

5. Kungälvs HK
Hur kan man tippa ett lag som har Rybo och Rumän att tillgå utanför kval? Det känns inte rätt och jag lär väl få äta upp det men väljer att tro på Vinslöv denna säsong. Förlusten av Regen kommer att bli kännbar och det kanske är det som gör skillnaden i slutändan. Det man hoppas allra mest på är såklart att få se David Larsson göra ytterligare en comeback någon gång under säsongen.

6. HK Drott Halmstad
Spelade en trevlig handboll förra säsongen och kändes som om de alltid hade en plan som spelarna köpte. Shoppade loss ordentligt nere i Karlskrona och Järlfors men framförallt Svantesson (är man uppfostrad i Tyresöhallen har man alltid något extra) är två kanontillskott till en redan stabil trupp. Arthursson i målet måste hålla samma höga klass om Drott ska landa på övre halvan.

7. IFK Ystad HK
Ett av de snabbast genomförda stålbaden någonsin när de förra säsongen fick sälja av hela laget men trots det höll sig kvar utan större problem. Har av förklarliga skäl valt ett nytt sätt att bygga trupp på och unga och pigga brukar betyda en härlig blandning av imponerande segrar och hårresande förluster. Tror att Ystad stabiliserar sig i mitten även denna säsong och sedan kanske näringslivet i handbollens Mecka återigen känner ett sug efter två lag i Handbollsligan?

8. IFK Karlskrona
Tog Allsvenskan med storm förra säsongen när de visade att man kan vinna massor med handbollsmatcher på att vara hårda (fula) i försvar och ha seriens största profil genom tiderna som härförare/storstjärna/spelande tränare/andlig ledare. Till denna säsong ska dock Danne Steen ta ett steg tillbaka i tränarskapet när Hasse K byter sandstrand mot blåsig hamnstad. Luktar succé lång väg och klassiska IFK Karlskrona är i Allsvenskan för att stanna.

9. VästeråsIrsta HF
Visst är det en liten nystart vi ser i Västerås med satsning på yngre förmågor? Lill-Boken spelade bra i division 1 förra säsongen och kommer förmodligen fortsätta på den utstakade vägen i mammas och pappas fotspår så länge kroppen håller ihop. Frågetecken för målvaktsspelet så det är väl ingen högoddsare att Tobias Sjöberg snart kommer stå där mellan stolparna igen. Är Västerås Arena tråkig i år också? Ja.

10. Redbergslids IK
När man som liten knatte gav sig in i handbollens fantastiska värld bläddrade man alltid ivrigt fram till sportsidorna i DN för att kolla elitserietabellen och se Redbergslids IK i ensamt majestät i toppen precis före Drott varenda säsong så visst kittlar det att äntligen få uppleva det största klassikermötet i svensk handboll igen denna säsong. Jag som utomstående tycker mig se att Redbergslid jobbar bra organisatoriskt med ungdomslag och en ny hemvist vid Prioritet Serneke Arena så jag hoppas att RIKs fall inte behöver bli lika djupt som Drotts blev. Anton Schultze kommer vinna skytteligan i överlägsen stil denna säsong!

11. HK Torslanda Elit
Kan kopiera texten från förra årets tips rakt av:
”Det räckte till kval förra året och jag tycker inte att de har förstärkt tillräckligt för att klara sig högre denna säsong. Väl i kval lär det dock bli lika enkelt som mot Ankaret så jag är övertygad om att det blir allsvensk handboll i Torslandahallen även 23–24.” Det är bara att byta ut Ankaret mot Täby och 23–24 till 24–25 så är Torslandas säsong klar.

12. LIF Lindesberg
Nykomlingarna åker ur som vanligt och även om jag verkligen hejar på Lindesberg och allt fantastiskt arbete som hela föreningen gör tror jag inte att det räcker till. Hoppas dock innerligt att Warvne bara gick på sparlåga hela förra säsongen och lägger i högsta växeln en sista (?) säsong med moderklubben. Till stora delar samma trupp som åkte ut för två säsonger sedan så Jocke Bååk (världens bästa 14-åring på handboll) kommer behöva ta fram trollerilådan till skillnad från förra säsongen när han knappt behövde hålla sig vaken under matcherna.

13. Anderstorps SK
Halkade in på ett bananskal när S-hof inte fick gå upp på grund av regelverket och Ankaret inte fick gå upp på grund av förra säsongens största kommunikativa styrelsehaveri. Inga stora nyförvärv även om Jonathan Sandberg lär överraska positivt med mycket speltid. Det är tufft att som nykomling tappa hela seriens bästa målskytt från föregående säsong så det kommer krävas något alldeles extra av Anderstorp för att sejouren i allsvenskan inte ska bli ettårig.

Tyresö då?
Gör som vanligt och fegar ur men jag är fortsatt en naiv drömmare när det gäller Tyresö Handboll så jag är alltid övertygad om att vi ska vinna alla matcher vi spelar vilket borde innebära en förstaplats? Vi försöker ha den bästa verksamheten i landet i vår budgetklass så då får styrelsen jobba på att öka intäkterna så att vi kan lova höga serieplaceringar.

Bejboms utropstecken i Tyresö

– Supporterklubben Rödtjutet som har växlat upp och lovar gott tugg och finurligt hets från läktarplats
– Alla hemmamatcher med pubkväll då det brukar bli fantastisk stämning i hallen
– När resten av tränarkåren i Sverige också upptäcker att det är mycket lättare att spela 5 mot 4 istället för 6 mot 4 (testa på träning!) när motståndarna har två utvisningar (jag bjuder på det tipset alldeles gratis men då hoppas jag att ni börjar använda det också)

Bejboms utropstecken i serien

– Grundsten gör comeback igen och kommer lösa minst två segrar åt IFK Karlskrona
– Vinslöv fixar sin AI-kamera så att man slipper bli åksjuk när bollen byter planhalva
– Tyresö kommer som vanligt åka på en bortamatch under säsongen med åtta utespelare på grund oförklarligt sjukdomshaveri
– Handbollskanalen fixar en krönikör som skriver om Allsvenskan varje omgång
– Profixio fungerar som det ska innan serien är slut

Bejbom listar fem underskattade spelare i serien

Johan Szybanow, HK Varberg
En vänsterhänt spelare som faktiskt är bra på handboll och löser H9, H6, H2 och H1 med framgång (plus har spelat i Tyresö Handboll).

Max Broman, Skånela IF
Bra kantspelare som trots det är ännu bättre som försvarare både som tvåa och center. Det älskar vi tränare!

Johan Petersson, HK Drott Halmstad
Inget spektakulärt men fysiken på plats, bra rollacceptans och levererar i båda ändarna av planen.

Hugo Svensson, Vinslövs HK
Har blivit lagkapten nu så är nog inte så underskattad i Vinslöv men en skicklig tvåvägsspelare som kommer vara bärande för Vinslöv om de ska ta en kvalplats.

Daniel Steen, IFK Karlskrona
Nu skojar han väl ändå? Danne Steen som underskattad?! Nej, jag skojar inte – Steen är hela IFK Karlskrona och dessutom seriens MVP i betydelsen viktigast för sitt lag. Det är omöjligt att överskatta hans betydelse för Karlskronas framgångar.

David Larsson (Kungälvs HK)

Så tippar Larsson Herrallsvenskan 2023-24Lag 1: OV Helsingborg
Kostnaden för deras målvaktsuppsättning säsongen 2023-24 ligger förmodligen i linje med en normalbudget för en hel trupp i mittenlag i Herrallsvenskan, och då är man nästan lika stark på både niometer och mittsex. Bred trupp, mycket spets och egentligen svårt att se några svagheter. Niometersuppsättningen med Viktor Hedin, Casper Holmen, Anton Lindblom, Miguel Mbumba, Emil Andersson med flera kan inget annat lag i Allsvenskan mäta sig med. Det enda frågetecknet är väl egentligen att de dras med lite skador på mittsex, men med kvaliteten på övriga positioner borde de i praktiken kunna vinna serien helt utan mittsexor om så Westergren/Wilthorn skulle vara borta hela säsongen. På tok för många kvalitetsspelare för att inte jogga hem serien.. Allt annat än serieseger måste anses vara ett misslyckande.

Lag 2–4: HK Varberg, Vinslövs HK, Kungälvs HK
Både Varberg och Vinslöv har tagit på sig spenderarbyxorna och fått ihop ett fint material till säsongen 23-24. Varberg har förstärkt med både Linus Eriksson och Filip Berentsen på niometer, samtidigt som man fått behålla stora delar av stommen från föregående år gör att man borde vara lite vassare i år och bör knipa en kvalplats. De imponerade stort mot OV Helsingborg i Svenska cupen och verkar redan ha lyckats få ihop spelet under regi av nya tränaren Christer Karlsson. De frågetecken som kan finnas rör väl primärt att det är många spelare som ska slåss om speltid på m9/v9 (Moberg, Eriksson, Berendsen/Källström) där frågan är vem/vilka som accepterar att axla en mindre roll, samt bredden på målvaktssidan bakom Aronius efter att Al-Ayan lämnat.

Vinslövs HK har behållit i princip hela truppen och fyllt på med Inge Aas Eriksen. Har senaste åren blandat och gett, men rutinen som laget nu besitter med Aas Eriksen/Doder bör man knipa den kvalplats som man nosade på förra året. För Vinslövs del handlar det om att hitta en jämnhet i prestationerna och höja lägstanivån för att säkra kvalplatsen, och det bör man lyckas med.

Med reservation för att vara partisk tror jag att Kungälv lyckas knipa en kvalplats även i år. Det är såklart noterbara tapp med Wiik, Wester och Regen men har samtidigt fyllt på med flera spelare där de mest namnkunniga nyförvärven tordes vara Josefsson Säll från Alingsås och William Hermansson från Hallstahammar (fd VästeråsIrsta och Hallby), tillsammans med några yngre och mycket lovande förmågor från de egna leden och klubbar i närområdet. Får man hålla sig förskonade från skador så tror jag att Kungälv kan ta en kvalplats tillsammans med Varberg och Vinslöv.

Lag 11–12: IFK Karlskrona, VästeråsIrsta
Karlskrona har behållit stora delar av truppen med undantag för Grevstad som lämnat för Vinslöv. Intressant att se vad Hasse Karlsson kan åstadkomma med materialet i IFK, som förra året vann sina matcher på hårt slit snarare än finlir. Stort ansvar förväntas vila på Zogaj/Steen om IFK Karlskrona skall lyckas undvika division 1 till säsongen 24-25.

VI tappar Röken och Lindblom som lämnar stort tomrum efter sig, och jag är tveksam till om Isak Karlsson (och unge Arvid Boqvist?) förmår att fylla ut det hålet tillräckligt. Jag tror att det kan bli en tuff säsong för VästeråsIrsta i år.

Lag 13–14 Torslanda HK, Anderstorps SK
Jag har svårt att se Torslanda räcka till. Lyckades kvala sig kvar förra året och Bodin/Järlfors kommer att få dra ett mycket tungt lass om THK Snakes ska lyckas hänga kvar den här säsongen. Nye Björk från Drott gör att man dock för första gången (någonsin?) kan spela med en vänsterhänt H9 en hel säsong. Behöver vinna rätt matcher i år för att undvika att åka ur direkt.

Anderstorp SK har en ung och intressant trupp, men frågan är om man inte väger för lätt för att hänga kvar i år. Återstår att se om Tubbi kan trolla med knäna, men det krävs nog att få ut maximalt av materialet under 26 omgångar för att inte åka ur.

Vad som poppar den här säsongen

Jag tror att Tyresö kan stöka till det för extremt många lag i år och rentav aspirera på en kvalplats uppåt. Efter att jag har fått äta upp att helt felaktigt tippa dem i botten i flera år i rad har de dessutom kompletterat med Borgenhäll och Skagerling. Otroligt disciplinerat och välcoachat som skjutit till spets inför i år tror jag kan vara obehagliga för alla lag i serien. Jag tror att Tyresö (och Skagerling i synnerhet) kommer att poppa denna säsongen.

Christian Albinsson (HK Drott Halmstad)

Så tippar Albinsson Herrallsvenskan 2023-24

Lag 1: OV Helsingborg
Lag 2–4: Vinslövs HK, IFK Ystad, Skånela IF
Lag 11–12: LIF Lindesberg, VästeråsIrsta
Lag 13–14: Torslanda HK, IFK Karlskrona

Vad som poppar den här säsongen

Jag måste erkänna att jag inte riktigt har kommit in i rätt handbollsstämning ännu, kanske är det för att jag just har avslutat en halvtimmes samtal med Ryanairs indiska kundtjänst där jag förgäves försökte få tillbaka pengarna på min biljett när de hade bokat för många passagerare på sitt plan. Jag kände mig som Michael Douglas karaktär i filmen Falling Down. Nåväl, det känns som att Vinslöv kommer att ”poppa” ännu mer än förra säsongen. Är de nya Amo? Pelle Käll är en gammal favorit som spelare och han verkar ju göra det bra även som tränare. Eller, nu kom jag på, mötet den 30e december i Halmstad Arena mellan Drott och RIK är ju seriens höjdpunkt förstås! Får vi se en förmatch där ”Ljubo”, ”Lövet” och ”Boken” ställs mot ”Läkarn”, ”Kex” och ”Virus”?

Albinsson listar en spelare som kommer stå ut

Jag sa det redan inför förra säsongen och han är ju ingen doldis längre, med Drotts slips Emil Arthursson är seriens bästa (ja, ni läste rätt). Han hade platsat i alla Handbollsligan-lag tror jag. Överlag har mitt kära Drott värvat klokt och om jag får drömma lite kommer bombskytten Jack Månsson tillbaka efter sina trettiofem korsbandsskador. Då kan Drott vinna mot alla lag.

Vad Albinsson främst ser fram emot

Förutom matchen mellan Drott och RIK den 30 december ser jag mest fram emot att lyssna på klubbarnas egna kommentatorer. Det är liksom den enda gräsrotsinstans som är kvar inom svensk elitidrott, typ. Ratta in Drotts Niklas Jarl, exempelvis. Att inte ”Nollan” på REGO ringer honom för större uppgifter är ett mysterium.

Toni Johansson (OV Helsingborg)

Johansson tippar Herrallsvenskan 2023-24

Topp 4 (utan inbördes ranking)

OV Helsingborg
Mitt egna lag och det är väl inget snack att vi inte ska vara topp 4. Vi är många inom laget som vet vad som krävs för att vinna en serie och det gäller att vara uthållig och inte åka på några onödiga miner på vägen. Alla kommer vilja slå oss så det gäller att kunna vara ödmjuka inför uppgiften. Värvningen av Espen Christensen sticker såklart ut och borde vara en avgörande faktor i många av matcherna.

Vinslövs HK
Ett lag som ska vara topp 4 i och med satsningen de gör. Nyförvärvet Inge Aas Eriksen kommer garanterat bli en viktig spelare för dem. De är rätt storväxta i sitt försvarsspel och kommer dra nytta av det i många matcher. Vinslöv kommer vara oerhört svårslagna i sin ombyggda (?) hemmaplan men det mesta kommer handla om att de inte förlorar för många ”skitmatcher” som de råkat åka på tidigare säsonger.

Skånela IF
Skånela har varit ett topplag flera år i rad och senast nu i kvalet mot Lugi visade de hög klass och kommer vara precis som Vinslöv och OV givna i toppen. Näslund och Lindberg kommer fortsätta dra stort lass framåt och alla som varit i Vikingahallen vet att det är en av de svåraste bortamatcherna för säsongen.

HK Varberg
Carl Arronius är en av allsvenskan bästa målvakter och kommer såklart ha stor betydelse för Varbergs slutplacering. Utöver det har de behållit en stomme över flera säsonger och kommer med ”lagbyggare” CK ta flertalet meriterande segrar. Känslan är att Varberg ”startar om” som förening och tar nog sikte på en topp 4-placering.

Mellanskiktet (utan inbördes ranking)

Kungälvs HK
Här säger min känsla att den bästa tiden för Kungälv är förbi och det därmed kommer innebära en placering i mellanskiktet. ”Rumän” på H9 är såklart en väldigt kompetent spelare men blir även han äldre. Landin i målet kommer behöva hålla en hög nivå över hela säsongen för Kungälv ska få en bra slutplacering. De kommer garanterat störa flera topplag och säkert även ta någon meriterande seger.

Tyresö Handboll
”Full ös framåt och låt Skagerling rädda bollarna bakåt” är ungefär så det kommer se ut 90% av matcherna som Tyresö spelar i år. Har tagit över efter Rimbo som det mest bollskickliga laget i serien och kommer ösa in mål framåt. Tyresö kommer bli årets överraskning och frågan är bara hur mycket de kommer överraska och var de kommer hamna till slut. Gustav Skagerling kommer prenumerera på matchens lirare-priserna så mycket att man får hoppas han skänker bort några till sina medspelare då och då.

HK Drott Halmstad
Det blåser positiva vindar i HK Drott och med nyförvärven Järlfors och Närenborn kommer göra att de blir ännu bättre än förra året. De bör kunna utmana om topp 4 men mycket kommer handla om hur målvaktsspelet presterar i de ”svåra” matcherna. Drott är luriga och är inget lag man nonchalerar i år. Utmanar Tyresö som årets översökning men då krävs nog en topp 4 för att de ska kunna titulera sig det tillslut.

LIF Lindesberg
Fina föreningen LIF Lindesberg var nere och vände i division 1 och kommer göra det bra som nykomling. Jag tror man hamnar någonstans i nedre mellanskiktet men kommer inte vara någon fara för att åka ut igen. Warvne är en klasspelare som kommer behöva göra många bra insatser för att LIF ska känna sig på säker mark. Bååk är lite oprövad som tränare på den här nivån men är en hemmason som säkert ha bygden med sig i ryggen.

IFK Karlskrona
Av det jag har sett hittills i år tycker jag Hasse K har fått bra snurr på laget. Kommer vara oerhört skadekänsliga så det gäller att de har lite tur med den biten och framförallt undviker skador på nyckelspelare som exempelvis Steen. Får de en bra start på serien blir de jobbiga att ha med att göra och Hasses rutin som tränare i Allsvenskan ska man inte förringa i de här sammanhangen.

IFK Ystad
Ännu ett lag som ”börjar om” efter lite turbulens. Fredrik Petersen styr nu skutan helt själv men har trots (?) ekonomiska problem fått ihop att slagkraftigt lag. Nyförvärvet Rasmus Nilsson, från Lugi, sticker ut och det ska bli roligt att se han få en stor roll i både anfall- och försvarsspelet. Den spektakulära målvakten Måns Landgren kommer bidra med sin rutin och även rädda fler matcher åt dem.

Botten (utan inbördes ranking)

Redbergslids IK
Min känsla är att RIK är rätt nöjda med att inte åka ut i år. Alla vet att det är en nystart som gäller för föreningen på alla sätt och vis och klarar de sig kvar tycker jag de ska vara nöjda. Ett ungt RIK som faktiskt har en väldigt slagkraftig första sexa men därbakom är det många osäkra kort. Behöver hålla dig skadefria för att det inte ska bli en allt för nervös säsong.

VästeråsIrsta
VI står för en liten generationsskifte då man satsar ungt och oerfaret bland nyförvärven (Boquist & Andersson) samtidigt som man tappat två av de viktigaste spelarna senaste säsongern (Lindblom & Röken). Jag är rätt säker på att VI kommer tillhöra botten och behöva kriga för varje poäng och frågan är om ens Dementorhallen kommer kunna rädda dem den här säsongen.

Anderstorps SK
Trots bra resultat i Svenska cupen tror jag det blir en bottenstrid för nykomlingen Anderstorp. Lånet av Psajd i målet kommer inbringa en stabilitet och det kommer bli spännande om den unge Jonathan Sandberg (H9) kommer få ett lyft med mer speltid. Anderstorp borta i deras skolåda är ingen match man ignorerar och det är där de kommer behöva vara starka för att plocka poängen som krävs för att inte åka ut igen.

Torslanda HK
Har tillhört botten de senaste säsongerna och ser väl ingenting som skulle förändra det till i år. Kommer pendla i prestationerna så mycket kommer handla om att hitta en stabilitet som ska inbringa poängen som krävs för att undvika direktnedflyttning. ”Bagarn” på bänken innebär rutin som kommer vara viktig när de ska ta poäng av ”rätt” lag.

Johansson listar tre utropstecken i serien

Tyresö Handboll
HK Drott
Viktor Forsberg, LIF Lindesberg: Oerhört mogen spelare för sin ålder. Spännande att se hur mycket förtroende han får i sin första seniorsäsong.

Johansson listar fem underskattade spelare i serien

William Psajd, Anderstorps SK
Gunnar Bodin, Torslanda HK
Daniel Hagström, HK Drott
Max Broman, Skånela IF
Sebastian Fagerdahl, Tyresö Handboll