Örebro vidare i kvalet

Axel Magnusson (i svart) Örebro SK. Foto: Marek & Beata Hom

Sent på söndagskvällen eliminerade Örebro SK HK Silwing-Troja i det allsvenska herrkvalet. Örebro får ännu en chans att avancera en division och kan samtidigt få revansch efter fjorårets kvalnederlag.

Örebros målaptit avgjorde när hemmapubliken fick se sitt lag nå ointagliga 2–0 i den första kvalserien. Lagkaptenen Axel Magnusson stod ensam för 15 fullträffar, däribland tre av målen när ÖSK satte in stöten från 15 lika till 20–15 i halvtid.

Silwing-Troja var helt med i matchen igen med kvarten kvar, men Örebro ägde slutfasen med stöd i Robert Mjörnanders målvaktsspel.

– Det var lite jobbigt ett tag, men det var skönt att knyta ihop det. Vi var väl ett lite bättre lag över 60 minuter, men de gjorde det bra med sitt offensiva försvarsspel och framför sitt anfallsspel. Men över 60 minuter var de skillnad, och då får man med sig lite 50/50-bollar när man behöver, sade Magnusson efteråt till NA.

Sista hindret för Örebros strävan uppåt heter Anderstorps SK. Det nyss allsvenska laget har fördel av en eventuellt avgörande tredje match på hemmaplan, men slutkvalet drar igång i Örebro på lördag.

ÖSK föll mot IFK Karlskrona i precis samma läge för ett år sedan.

– Karlskrona var väldigt stora och tunga och vi fick mycket stryk. Anderstorp är ett lite mindre och snabbare lag, och deras spel kanske kan passa oss lite bättre. Det är klart det kommer bli väldigt tufft, men också väldigt inspirerande, sade Magnusson till NA.

RP IF Linköping besegrade Enköpings HF och gör upp med IFK Ystad om den andra kvalplatsen.

Örebro SK–HK Silwing-Troja 38–33 (20–15)
Örebro vidare till slutkval med 2–0 i matcher.