IFK Ystad klarade kvalet

Måns Landgren. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

IFK Ystad gjorde sitt på planen och fullbordade kvalresan mot RP IF Linköping till ett nytt kontrakt i Allsvenskan. Frågan härnäst är om klubben klarar prövningen för att få ordning på ekonomin.

Trots allt som hänt kring det röda laget den senaste tiden kunde IFK spela ut gästerna med åtta bollars marginal. Sammanlagt 35 gjorda mål skvallrade om urladdningen från bland annat Jonathan Andersson (tio mål) och Felix Montebovi (sju).

Kvalet klart. Det är mer ovisst på kontraktssidan och i stort, där klubben behöver få in miljoner för ren överlevnad.

– Det är några tunga tapp, och det är ju en hel del som inte har kontrakt inför nästa säsong som måste ordnas upp. Jag vet inte hur den problematiken ska redas ut, men förhoppningsvis kan det hända en del i april och maj.

– Och vi måste ju värva en fem-sex spelare, det är ingen hemlighet ju. Men det är upp till det sportsliga och klubbledningen att lösa det. Men jag ser en framtid om vi kan lösa det, sade målvakten Måns Landgren till Ystads Allehanda.

Anderstorps SK hade kniven mot strupen men tämjde Örebro SK efter paus i match två. Fem raka fullträffar med Jakob Fager i spetsen till 18–13 var början till den nödvändiga kvitteringen. Allt avgörs på onsdag i ASK:s hemmahall.

Slutkval till Herrallsvenskan, 14 april
IFK Ystad–RP IF Linköping 35–27 (15–12)
Ystad till Allsvenskan med 2–0 i matcher.
Anderstorps SK–Örebro SK 29–22 (13–12)
1-1 i matcher.