Ystads IF går upp i serieledning efter stark andra halvlek mot HK Aranäs

Ystads IFs Kim Andersson. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån.

Gästande Ystads IF gick in i söndagens möte med HK Aranäs med siktet inställt på två poäng och serieledning. Samtidigt satt HK Aranäs mest troligt på ett stort självförtroende efter veckans tidigare storvinst mot Alingsås, men det var trots allt förhandsfavoriterna YIF som visade sig vara starkast i drabbningen. 

Söndagseftermiddagen bjöd på ännu ett möte mellan toppen och botten av Handbollsligan, något som i dubbel bemärkelse visat sig bjuda på överraskningar tidigare under veckan. När Ystads IF besökte Aranäs i deras provisoriska hemmahall var inget undantag och säsongen fortsätter att bjuda på både spännande och jämna matcher.

Inledningsvis är det ett stressigt anfallsspel från båda håll i matchen. Gästande Ystads IF startar starkast, men när Aranäs kommer in i matchen ordentligt och får allt mer hjälp från Daniel Bergqvist i målet är de snabbt ikapp och förbi. Fyra raka mål senare har underläget vänts till ett 6-4-överläge och Oscar Carlén tvingas till en time out efter knappt tio spelade minuter.

Flera tekniska fel från YIF framåt gör det svårt att ta ikapp Aranäs övertag trots allt bättre spel bakåt. Det går slutligen över elva minuter utan ett enda mål framåt för YIF. Samtidigt håller Rasmus Thorbjörnsson i samma fina målform som han visade upp under matchen mot Alingsås tidigare i veckan och bjuder på mål efter mål från sin högerkant.

Hemmalaget visar på både stor lagmoral och en hög nivå bakåt i näst intill varje situation, och är känslan att YIF-spelarna blir allt mer irriterade efter ett tufft försvar från Aranäs. Tufft på rätt sätt dock, enligt domarna, och gästerna fortsätter ha svårt för att få in bollarna bakom Bergqvist i Aranäs-målet.

Slutligen krymper dock avståndet något, och när de två lagen går in i halvtidsvilan visar måltavlan på en knapp tvåmålsledning för hemmalaget.

Halvtidsresultat: 13–11

Den andra halvleken bjuder på en perfekt inledning från Ystads IF, och det underläge de gick in i halvleken med har snabbt vänt till ett överläge på fyra bollar. Samtidigt kommer inbytte Erik Hvenfeldt in allt bättre i matchen, vilket gör det betydligt svårare för Aranäs att fortsätta göra mål. Flera utvisningar på bland annat Jonathan Svensson och Lasse Balstad öppnar gång på gång upp för hemmalaget att både reducera och kvittera, men de lyckas inte riktigt komma hela vägen ikapp efter YIF:s vändning.

Kim Andersson tar ett ordentligt tag i gästernas anfallsspel både genom egna uppvisningar och snygga in- och utspel till sexmetersspelarna, och YIF:s ledning fortsätter att växa i mitten av den andra halvleken. En time out från Jerry Hallbäck med drygt sju minuter kvar att spela blir ingen stor hjälp gentemot det numera överlägsna bortalaget, och under de sista spelminuterna fortsätter ledningen att öka. Slutligen visar måltavlan på en klar seger för Ystads IF, när Aranäs helt enkelt inte riktigt orkar hålla emot när gästerna höjer sin nivå under den andra halvleken.

HK Aranäs – Ystads IF HF 27–30 (13–11)