Sävehof som bäst när det gällde som mest

Jonas Larholm, IK Sävehof. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Skövde hade denna säsong fyra raka segrar mot Sävehof. Tre i seriespelet plus en vinst med uddamålet i första omgångens semifinal. Sen vände det när det betydde som mest. Efter två raka segrar hade Sävehof matchboll och chansen att nå sin första SM-final sedan 2012. Sävehof har tidigare fem SM-guld, Skövde har två finalförluster (2005, 2007) som bäst. Ikväll stod historisk ära på spel. Vilket av lagen skulle göra den ännu mer ärofylld?

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Första halvlek kan enkelt sammanfattas: Sävehof fick en perfekt start och sen rullade det bara på. Skövde var chanslösa. De spelade nervöst, spänt, fantasilöst men framförallt med alldeles för många enkla fel. Bjudningar som ett enormt laddat Sävehof tacksamt tog emot.

När sen Skövde, trots att de spelat mot Sävehof flera gånger på sistone, inte lyckades förstå sig på Sävehofs höga försvarsspel, ja då var saken klar. Skövde såg helt vilsna ut och gick till halvtidsvila med böjda nackar.

I Sävehof steg självförtroendet istället till höga nivåer. Kanske kunde det vara nyckeln för Skövde – att Sävehof började slappna av? I slutet av halvleken kunde man ana en liten, liten tendens till avmattning i Sävehofs kraftfulla forcering.

Bäste spelare så här långt: Sävehofs mittsexa Joakim Larsson. Med armar som en bläckfisk limmade han inspelen och satte fyra mål.

Noterbart var att båda lagens vanligtvis bästa målskyttar, Sunnefeldt/Bogojevic respektive Wremer/Thurin inte mäktade med ett enda mål så långt.

Halvtidsresutat: 14-9

De som hoppades på en spännande andra halvlek blev besvikna. För det här var Sävehofs match från början till slut. Även om Skövde skärpte till sitt spel i andra var de aldrig i närheten av att hota Sävehof, som kontrollerade matchen och hade en ledning som mest på nio mål. Sista fem minuterna kunde Sävehofs tränare Andreas Stockenberg i lugn och ro skicka in hela avbytarbänken, även de unga spelarna skulle få känna av segerruset.

Att ge extra beröm till enskilda spelare i Sävehof är svårt, det var en genuin laginsats som avgjorde. Men Jonas Larholms betydelse har haft en klart stigande kurva under säsongen. Nu är han som bäst. I ett Skövde, som i hög grad underpresterade, var det tunt med spelare som klev fram när det som mest behövdes.

Nu väntar finalserie mot Alingsås. Mycket talar för att det blir en publiksuccé. E20 mellan Alingsås och Sävedalen kommer att bågna av guldsugna supportrar.

Slutresultat: 28-23

Sävehof: Joakim Larsson 5, Sebastian Karlsson 5, Oskar Sunnefeldt 3, Gzim Salihi 3, Jonathan Edvardsson 3, Jonas Larholm 2, Vetle Eck Aga 2, Viktor Ottosson 2, Gustaf Wedberg 1, William Bogojevic 1, Gustav Davidsson 1
Skövde: Miguel Mbumba 4, Richard Hanisch 4, Adam Samuelsson 3, Victor Ljungkvist 2, Jack Thurin 2, Axel Franzén 2, Rasmus Wremer 1, Christopher Hedberg 1, Jacob Larsen 1, Matias Helt Jepsen 1, Kristian Svensson 1, Casper Ebbesen 1

Text: Anders Hilmersson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here