Lista: Handbollsligans 15 mest spännande spelare

Elliot Stenmalm, Redbergslids IK. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Handbollsligan närmar sig med stormsteg och i vanlig ordning kryllar det av spännande spelare. Handbollskanalens Ola Selby har utsett seriens 15 mest spännande lirare. 

Vad definierar egentligen spännande? Måste spelaren vara ung och oprövad? Jag tycker inte det. Visst är majoriteten av spelarna i listan av det yngre slaget, men även spännande nyförvärv och tidigare landslagsspelare tar plats. 

Här är listan: 

15: Marcus Norrbrink, Önnereds HK

Det känns som att Norrbrink har varit med hur länge som helst, men den hårdskjutande vänsternian är bara 20 år gammal. Förhoppningen i ÖHK är att Norrbrink kan ta ytterligare steg i år och framförallt hitta en högre lägstanivå. Skottet har han, men 65 mål från förra säsongen har definitivt potential att nästintill dubblas i år om han får en större roll. 

14: Charles Hugoson, HK Malmö

Hugoson är en riktig artist och en spelare som gjort mycket nytta i Jesper Östlunds Hallby. Nu tar högersexan ett eller ett par steg upp på karriärstegen i och med flytten till HK Malmö. Det är tuffare konkurrens där, men visst känns det som att Hugoson har stora möjligheter att knipa förstaplatsen på högerkanten. 

13: Casper Käll, Lugi HF

Spännande kan också definieras med underhållande att titta på och vem är mer underhållande att se än Casper Käll? Det finns förmodligen bara en annan i serien men mer om honom senare. Käll har styrt Lugis anfallsspel under flera år nu och framförallt tempoväxlingarna och spelsinnet imponerar. 

12: Alexander Westby, IK Sävehof

Att ersätta Henrik Tilsted blir naturligtvis inte enkelt och Alexander Westby håller kanske inte riktigt samma klass som dansken. Men Westby har gjort bra ifrån sig i Elverum under flera år och känner naturligtvis Mikael Apelgren väl. Sävehofs sportchef Emil Berggren tror att Westby kan bli en attraktion och Apelgren menar att Westby är som bäst i de stora matcherna. Spännande, med andra ord.

11: Erik Persson, Eskilstuna Guif

Persson har utvecklats enormt med Zoran Roganovic som tränare och inget tyder på att utvecklingen kommer att avstanna i år. Besitter en högstanivå som håller högsta Handbollsligan-klass, men behöver likt flera andra på den här listan hitta jämnheten. Den brukar komma med åldern och med ett år till på nacken och större ansvar på hans axlar i utan Eric Johansson i laget kommer högernian att explodera ytterligare. Skott, kraft och styrka i ett paket!

10: Mathias Mark Pedersen, Alingsås HK

Dansken tokdominerade i Allsvenskan och var Amos viktigaste spelare, framförallt när Daniel Steen saknades. En offensiv kraft att räkna med som inte är helt oäven i försvarsspelet. Men ett litet frågetecken för hur han kommer att hålla i Handbollsligan, Mark Pedersen imponerade verkligen inte i kvalspelet mot Redbergslid. 

9: Alexander Lindén, HK Aranäs

En av landets största målvaktstalanger finns i Kungsbacka och heter Alexander Lindén. Han är född 2003 och har redan debuterat i Handbollsligan – dessutom har han blivit uttagen i All Star Team på USM och tokdominerat i SverigeCupen. Lindén kan nå precis hur långt som helst – frågan är om han kan rädda kvar Aranäs i Handbollsligan.

8: Philip Stenmalm, Ystads IF

2014 lämnade Philip Stenmalm HK Drott och blev proffs i Spanien. Efter det har vänsternian flyttat runt i Europa och bortsett från ett par mästerskap med det svenska landslaget är det förmodligen få i Sverige som har sett Stenmalm spela de senaste sju åren. De flesta minns honom säkert som en hårdskjutande vänsternia med ett välutvecklat försvarsspel. Just därför ska det bli spännande att se Stenmalm i Ystads IF – man vet helt enkelt inte riktigt vad som väntar. 

7: Marko Roganovic, Eskilstuna Guif

Roganovic den yngre fick chansen redan förra året och visade att det finns mycket potential i den unga kroppen. Med ytterligare en försäsong i Guifs A-lag bakom sig och en större rutin när det kommer till seniorspel tror jag enbart att Roganovic kommer att bli bättre. En riktig matchvinnartyp. 

6: Isak Larsson, IFK Kristianstad

Olafur Gudmundsson är såld till Montpellier och Zoran Bozic är knäskadad och borta hela säsongen. Vem har IFK Kristianstad kvar som mittnia? Utöver sena nyförvärvet Vasja Furlan är det en ung och relativt oprövad 18-åring som under försäsongen pratat om att han måste ta för sig mer. Isak Larsson har det mesta som krävs för att bli en toppspelare, nu ska han dessutom få en stor roll i Jonas Willes brandgula lag. Med en kvickhet och spelsinne av högsta klass finns det mycket som talar för att Uffe Larssons son får ett stort genombrott i år.

5: Gustav Davidsson, Hammarby Handboll

Lämnade IK Sävehof för ett par säsonger sedan och skrev istället på för Hammarby. I Allsvenskan har Davidsson varit seriens kanske bästa spelare och han klarar egentligen av det mesta i offensiven. Duktig på att styra spelet och besitter dessutom ett fint skott samt ett vasst genombrott. Davidsson kan bli en attraktion i Handbollsligan och han är definitivt Hammarbys viktigaste spelare i jakten på att etablera sig i högstaserien. 

4: Theo Übelacker, Lugi HF

Från att Sverige knappt haft några högernior till att det nu kryllar av vänsterhänta spelare – det har verkligen hänt en del de senaste åren. Albin Lagergren, Linus Persson, Lukas Sandell, Jack Thurin och Andreas Lang går nog alla före i dagsläget, men frågan är om inte Übelacker kan bli bäst av samtliga. Spänst, kraft, skott, genombrott och snabbhet har han redan. Enda frågetecknet? Hans skadebenägenhet. 

3: Felix Möller, IK Sävehof

Det är nästan läskigt hur bra han är redan. Felix Möller spelar handboll som om han varit seniorspelare i flera år och har egentligen inga svagheter. Landslaget har problem på mittsex och fortsätter Möller så här borde han vara aktuell för en plats redan i år. En mer eller mindre komplett handbollsspelare och han har inte ens fyllt 19 år.

2: Elias Ellefsen a Skipagötu, IK Sävehof

Hela seriens kanske mest underhållande spelare förra året lär inte bli mindre underhållande i år. Visst, bevakningen kommer så klart att öka ytterligare i år, men faktum är att Skipagötu var rätt hårt bevakad även förra säsongen. Gör grejer i anfallsspelet som få andra i Handbollsligan klarar av. Otroligt häftig spelare att följa och fantastiskt för alla som älskar handboll att få se honom i Sverige ytterligare ett år.

1: Elliot Stenmalm, Redbergslids IK

Färöarnas största talang någonsin i all ära, men jag rankar Elliot Stenmalm som snäppet vassare. Anledningen är enkel men kanske inte så kul. Stenmalm är nämligen dubbelt så bra som Skipagötu i försvarsspelet och det räcker långt. Att han sedan kan göra tio mål på vilket lag som helst och dessutom är skicklig när det kommer till bollsläpp gör honom sanslöst spännande. Passa på att njut av Stenmalm – årets säsong lär bli hans sista i Handbollsligan.