Nedflyttning ett faktum för Hammarby

Hammarbys spelare deppar. Foto: Magnus Lejhal/Bildbyrån.

För första gången sedan 2002 kommer högsta serien i höst starta upp utan Hammarby. De grönvita gästerna hängde med i 40 minuter mot HIF Karlskrona men kom inte undan falluckan i en modstulen upplösning och 25–32-förlust till slut.

Så mycket energi, så mycket stod på spel i den renodlade bottendrabbningen i Karlskrona Idrottshall.

Hammarby som gjort en plötslig tränarrockad kort inpå match kunde bara rädda sig med seger.

Karlskrona höll en stark tumme för Kristianstad mot AIK om olyckan skulle inträffa i den egna matchen.

Det mesta av statistiska underlag, Hammarbys vinster i sju tidigare möten och Bajens lika bedrövliga bortasvit med noll poäng under säsongen, sopades snabbt undan.

Det var intensivt och en aning yrvaket, Karlskrona inkasserade första utvisningen efter mindre än en halv minut.

Samtidigt i Solna hade Kristianstad småsvårt att få hål på AIK. Det svartgula hemmalaget hade ännu större anfallsproblem och rundade tio minuter med 1–4-underläge. Revanschen för röran centralt kom med fina vinklar från flanken, kvitterat några minuter senare.

Bortom alla möjligheter till räddande resultat på annat håll kämpade Hammarby för överlevnad. En drivkraft som tillsammans med ivrig offensiv och disciplin i det utgrupperade försvaret kopplade ett visst grepp.

Karlskrona var dock tillbaka med kontringsmål och Uros Tomic mellan stolparna blandade fotparader på distansskott med blixtrande frilägesräddningar.

I halvtid hade Hammarby 14–12. AIK, som använde Pavle Karacic och en utespelare mer på planen till att luckra upp Kristianstad, räknade in två överraskande plusmål.

Kvicka kontringsfötter och en okuvlig vilja höll AIK kvar i front. Inspirationen betalade sig till en smärre skräll som Solnalaget lär hoppas spiller över i självförtroende till kvalet.

Allt mer av spänning och nerv flyttade över till kampen i Karlskrona där Tomic´ höll i sitt flitiga bollmotande.

HIF hittade ledningsmålen, fick igång linjejobbet och kom loss med stegisättningar från Johannes Sandgren.

Försprånget växte sig starkare, Tomic hade övertag på bortaskyttarna och fick halvlekens dittills största jubel när han lade in 24–19 i öppet mål. Strax därefter gick den negativa spiralen över i fritt Bajen-fall.

Misstag på misstag och moralsänkande enkla baklängesmål. Hammarby var aldrig i närheten av segervittring sista kvarten och hamnar i Allsvenskan nästa säsong.

AIK–IFK Kristianstad 26–22 (13–11)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>

HIF Karlskrona–Hammarby IF 32–25 (12–14)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>

Kvalet till Handbollsligan
(matchserier i bäst av fem)
Önnereds HK–Skånela IF
HIF Karlskrona–IF Hallby
AIK–HK Varberg