Mbumba utsatt för rasism i samband med match: ”Behöver uppmärksammas”

Miguel Mbumba, OV Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Handbollen har, till synes, varit rätt förskonad från rasism. Nu delar Miguel Mbumba med sig om den rasism han utsattes för under OV Helsingborgs match mot Tomelilla.
– Jag skrev om detta på Instagram för att det behöver uppmärksammas. Många kan råka illa ut av sånt här och det är det jag vill förmedla, säger Miguel Mbumba till Handbollskanalen.

Handbollen beskrivs ofta som världens bästa sport och en stor del av det handlar om mjuka värden. Hur människor behandlar varandra, allt från spelare, ledare, domare och publik. Och visst är det något att vara stolt över.

Men det finns uppenbarligen idioter på läktare även inom handbollen. Det fick inte minst OV Helsingborgs vänsternia Miguel Mbumba erfara under gårdagens bortamatch mot Tomelilla. Matchen spelades i division 2, mellan nämnda Tomelilla IF och OV Helsingborgs utvecklingslag Helsingborgs HK.

– Jag spelar matcher nu för att komma igång igen efter problem med skador. Jag var förberedd på att det kunde komma en massa skit, men när matchen väl började kändes det rätt lugnt. Sen efter typ 20-25 minuter kom det och då reagerade jag nog inte på något speciellt sätt. Jag hade bollen och fortsatte att spela. Sen slog det mig i halvtid – sa han verkligen det där?, säger Miguel Mbumba till Handbollskanalen.

22-åringen berättar att han aldrig tidigare varit med om något liknande inom handbollen.

– Det var därför det störde mig extra tror jag. Jag blev lite tom i skallen. Jag har släppt det nu men jag vill att föräldrar ska vara uppmärksamma på sina barn och att barn ska veta att om deras föräldrar säger sånt att det inte är okej. Det är det jag vill förmedla. Det är 2023 och sånt ska inte existera.

– Jag hörde bara personen som sa det ordet, jag såg aldrig honom. Sen hörde jag någon som sa till honom att sluta och att han inte fick säga så.

Det verkar dock som om personen fick sitta kvar på läktaren efter att han uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt.

– Jag tror att han var kvar i alla fall, jag har inte hört något om att han blev utslängd. Men de i Tomelilla håller på att utreda vem som sa det för de vill inte ha honom på läktaren.

– Jag var bara där för att spela handboll och ha kul, så jag har ingen aning om varför man skulle uttrycka sig på det sättet.

Hur mår du nu, dagen efter?

– Först och främst trodde jag inte att det skulle få en sån här reaktion så här fort, säger Miguel och berättar att hans mobil har bombats med sms och samtal under hela dagen.

– Jag var inte redo för det. På bara tre timmar var det överallt. Men det är bra att det spred sig och det finns en anledning till varför jag stängde av kommentarsfältet på Instagram. Jag mår bra, jag vill bara att det ska uppmärksammas.

I ett inlägg på Instagram beskriver 22-åringen det han fick utstå under matchen:

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Miguel mbumba (@miguelmbumbaa)