Chansen i Handbollsligan dröjde – nu leder Robert Ladan skytteligan

Robert Ladan, Aranäs HK. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Han var en av Allsvenskans bästa spelare under flera år, men trots det dröjde det till att han var 28 år gammal innan Robert Ladan fick chansen i Handbollsligan. HK Aranäs gav vänstersexan ett kontrakt och tre omgångar in på säsongen innebär Ladans 21 mål att han leder skytteligan. Handbollskanalen har pratat med succémannen om vikten av att tro på sig själv, varför chansen dröjde och om han kan hålla sitt målsnitt på sju mål per match.
– Det är bara upp till mig själv, säger Robert Ladan till Handbollskanalen.

Vissa spelare får chansen i Handbollsligan när de är 17 år gamla. Andra får vänta ett par år till. Sen finns det andra spelare, de som får chansen när de närmar sig 30 och till den kategorin hör Robert Ladan. 28-åringen gör sin första säsong i Handbollsligan efter att han verkligen har gått den långa vägen; från moderklubben Anderstorps SK via IK Cyrus, IF Hallby, Anderstorp igen, HP Warta och senast Skånela IF.

Trots att han under flera år var Allsvenskans bästa vänstersexa och en av seriens bästa spelare dröjde chansen. Till slut gav Aranäs honom möjligheten och som han har tagit den. Efter tre omgångar har han gjort 21 mål och leder med det skytteligan (alla lag har dock inte spelat tre matcher ännu).

”Jag älskar att motbevisa folk”

– Jag har kommit in i gruppen på ett bra sätt och får mycket förtroende från Jerry (Hallbäck) och Tommy (Atterhäll). I cupen och mot Önnered i premiären kom jag inte alls upp i nivå, men de senaste matcherna har det gått bra. Det är faktiskt en jäkla omställning från att ha spelat åtta år i Allsvenskan till att spela i Handbollsligan, säger Robert Ladan till Handbollskanalen.

– Jag ska inte prata ner Allsvenskan men där fick man mycket gratis. Allt behövde inte vara 100 procent vad gäller skärpa och det kunde gå bra ändå. Men om man fuskar minsta lilla i Handbollsligan är det stängt helt enkelt. Därför gäller det att vara 100 procent i allt man gör, men det är både utvecklande och skitkul.

Varför har chansen dröjt så länge tror du?

– Jag vet inte riktigt. Det är många som har ställt den frågan. Men det finns ju inte så många platser på vänsterkanten och ofta har lagen en tydlig förstagubbe och så plockar de upp en junior som de tror på. Frågan har egentligen aldrig kommit, men när Aranäs förklarade för mig att jag skulle få en stor roll kändes det naturligt att hoppa på tåget och bevisa att det är som minst här jag hör hemma.

– Jag älskar att motbevisa folk, det har jag alltid triggats av. När jag har gjort en dålig match vill jag spela nästa match direkt och visa att den sämre prestationen var en engångsföreteelse.

Trots att han slutade högt upp i Allsvenskans skytteliga säsong efter säsong och att han i allra högsta grad bidrog till att göra Skånela till ett topplag så kom inga förfrågningar från Handbollsligan. Men trots det slutade Robert Ladan aldrig att tro på sig själv eller på sin förmåga.

– Jag har känt mig stark. Vi har ändå mött IFK Kristianstad i cupen och Önnered i kvalet till Handbollsligan, etablerat motstånd, och då har det känts som något jag hade kunnat göra vecka ut och vecka in.

21 mål på tre matcher och etta i skytteligan

Nu gör 28-åringen det vecka ut och vecka in. 21 mål på tre matcher fördelat på fyra mål mot Önnered i premiären, sex hemma mot IFK Kristianstad och elva borta mot OV Helsingborg (där samtliga elva kom i den andra halvleken!) är ett urstarkt facit.

– Det är klart att det känns bra. Samtidigt har det sett likadant ut i Skånela under tre-fyra säsonger. Men det är skönt för självförtroendet att veta att det funkar här också, säger han.

Men så har ju målskyttet alltid varit din grej, eller hur?

– Ja, så är det. Framförallt kontringsspelet har varit min starkaste del. Jag minns inte senast jag förlorade en löptävling faktiskt.

Håller du ditt målsnitt hela vägen in i mål?

– I Allsvenskan har jag legat på 140–150 mål per säsong utan straffar, så det finns ingen anledning att tro att det inte ska gå i Handbollsligan. Det är bara upp till mig själv att vara 100 procent i förberedelser, fysik, video och framförallt under match. Det räcker inte att hoppa in med 80 procent utan det är bara 100 procent som gäller, annars blir jag sönderläst.

Dina egna ambitioner, jag gissar att du siktar högre än Handbollsligan?

– Jag är lyckligt lottad att spela på den här nivån och då tycker jag att man ska kämpa för att komma så långt som möjligt. Jag vill inte vara 45 år gammal och fundera på vad som kunde ha blivit.

Men det finns inte tid att blicka för mycket framåt, Aranäs krigar i vanlig ordning för att överleva i Handbollsligan. En seger och två förluster är facit efter tre omgångar.

– Vi har visat mot framförallt de bättre lagen att vi kan vara med och fajtas. Men det gäller att kunna göra det mot alla lag och inse att inget kommer gratis. Det är den placeringen i näringskedjan vi har – vi måste slita för varje poäng, säger Robert Ladan och avslutar med att förklara varför Aranäs kommer att spela i Handbollsligan även nästa säsong.

– Vi har en superstark tro på det vi håller på med och att slå ur underläge gör vi gärna. Vi har ett fruktansvärt bra försvars- och målvaktsspel och en bra blandning av lovande spelare och en del mer rutinerade.