Tät derbystämning när Önnered åter tvålade till RIK

190314 Önnereds Christoffer Örtenwall Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

Förra säsongen hade slutspelslaget RIK påfallande svårt för kvallaget Önnered, två förluster av två möjliga blev facit. RIK gillar inte Scandinavium men ÖHK-hallen är heller ingen favorit där den täta, högljudda atmosfären kanske gäckar RIK men lyfter Önnered. I kvällens derby var det revanschläge för RIK. Men de får se upp, Önnered har ett visst mentalt övertag på hemmaplan. Det kan bära laget till ännu en viktig tvåpoängare i jakten på nytt kontrakt i Handbollsligan.

När det gäller hög stämning på läktarna är det svårt att hitta ett bättre ställe än ÖHK-hallen i ett Göteborgsderby. En total motpol till den ödslighet RIK normalt sett omges av i Scandinavium.

Kanske var det inramningen som fick RIK att inleda med en frenesi som gjorde Önnered vilsna med tekniska fel och lättlästa skott. RIK dominerade och gick snabbt upp till 7-3. Men sådan är ju ofta handbollens karaktär – några missar och motståndarna får blodsmak. Önnered växlade upp, RIK tog det aningens aning lugnare. Och plötsligt var matchen öppen och jämn som en nyklippt sommaräng.

Så här långt är det den välbekanta tremannafirman Tobias Johansson, Niclas Fingren och Oskar Ysander som är motorn i RIK. I Önnered är det mannen med spjutkastararmen, David Sandberg, som nätar mest tillsammans med prickskytten Mirko Vicentijevic.

Halvtidsresultat: 14-16

I andra halvlek höjdes intensiteten i matchen ytterligare ett snäpp. RIK ledde mest hela tiden men Önnered kom varje gång tillbaka, även när RIK några gånger ledde med tre mål.

Men så, efter 20 minuter hände något som påtagligt påverkade utgången – Oskar Ysander blir utvisad och direkt efteråt tar Önnered för första gången i matchen ledningen. En ledning de aldrig släpper, även om slutminuterna kändes skakiga. För tredje matchen i rad tar Önnered hem spelet och ett moloket RIK får ta vagnen hem och fundera mer på spöket från väster.

I Önnered fanns många matchvinnare. Daniel Sandberg till exempel, vars bössa hade minst lika mycket krut som hårdskjutande Tobias Johansson i RIK. Sebastian Abrahamsson i Önnereds mål överglänste sin kollega på andra sidan. Men frågan är om inte Christoffer Örtenwall var planens viktigaste spelare med sina sex mål och en aldrig sinande energi.

  • Detta var en perfekt inledning på helgen, tyckte Christoffer och tackade för det ljudliga stödet från hemmapubliken.

Önnered: David Sandberg 7, Christoffer Örtenwall 6, Mirko Vicentijevic 6, Anton Schultze 5, Victor Rhodin 4, Hugo Bengtsson 1, Johan Blickhammar 1, Anton Hallbäck 1

RIK: Tobias Johansson 7, Niclas Fingren 5, Markus Thorbjörn 4, Emil Mellegård 4, Oskar Ysander 3, Pontus Mellegård 2, Simon Örtelind 2, August Wiger 1, Eric Forsell Schevert 1

Anders Hilmersson