Historisk seger för Amo i premiären

Erik Östling, Amo HK. Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån

Äntligen startar Handbollsligan Herr igång igen! Ikväll inleddes säsongen med ett nykomlingsmöte och sydostderby mellan HF Karlskrona och Amo HK. Premiären i Brinova Arena innebar en historisk debut för Amo i landets högsta serie.

Amo inledde premiären genom att spela sju mot sex i en fullsatt arena, vilket inte var speciellt förvånande då de småländska laget ofta använder det som grundspel. Till en början var det Amo som tog tag i staffetpinnen och snart gick man från 0–1 till 0–4.

Karlskrona kom till en del fina lägen, men Nikola Matovic satte stopp för att hemmalaget skulle komma intill. Amo fick med sig en del utvisningar och kunde då spela med en man mer, utan att behöva ta ut målvakten.

Första halvleken blev snart en jämn historia, då Karlskronamålvakten Phil Döhler fick till några viktiga räddningar och lyckades hålla kvar hemmalaget i matchen.

Halvtidsresultat: 12–14

En bit in i andra halvlek skadade sig Döhler och tvingades byta. Amos Nikola Matovic fortsatte leverera i kassen och lyckades hålla Karlskrona på avstånd. Hemmalaget fick emellanåt kämpa hårt och länge på egen planhalva, då Amo inte hade bråttom i sitt anfallsspel.

Det var svårt för Karlskrona att minska avståndet och 19–22 blev snart 19–24. Känslan var att Amo var påväg mot en premiärseger. De sista fem minuterna spelade Amo återigen sju mot sex och hade fortsatt grepp om matchen.

Nykomlingen Amo HK lyckades hålla nerverna i schack och tog med sig en historisk seger hem till lilla Alstermo.

Slutresultat: 27–31