Hedvall efter smällen: ”Läkarteamet befarar en mindre hjärnskakning”

Oskar Hedvall, IF Hallby. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Med 20 sekunder kvar av gårdagens match i Handbollsligan mellan IF Hallby och Önnereds HK delade Christoffer Brännberger ut en armbåge på Hallbys Oskar Hedvall. Mittsexan mår fortfarande inte bra efter smällen.
– Det är klart att jag har huvudvärk. Läkarteamet befarar att jag har en mindre hjärnskakning, säger han till Handbollskanalen.

Smällen Brännberger delade ut träffade Oskar Hedvall i huvudet och när Handbollskanalen pratar med Hallbyspelaren, nästan 24 timmar efter det som hände, mår han fortfarande inte bra.

– Det är klart att jag har huvudvärk. Vi hade ett läkarteam på plats igår och de var framme direkt när det hände och säkerställde att jag mådde bra. Men då var jag lite groggy. Sen kollade vi upp det direkt efter slutsignal och då konstaterade de att smällen tog på helt rätt ställe av huvudet. Och alla tester jag gjorde fick jag godkänt på, säger Oskar Hedvall till Handbollskanalen.

– Sen har jag ont och det är ju oundvikligt när man får en hård smäll mot huvudet. Läkarteamet befarar att jag har en mindre hjärnskakning och det är något vi kommer att följa upp löpande.

Hedvall berättar att han inte har påbörjat hjärntrappan.

– Vi följer upp det dagligen och jag ska verkligen känna efter hur jag mår och vara försiktig, det har ju varit så mycket huvudskador i handbollen. Jag har tagit det lugnt idag och nu ska vi hålla koll så att det inte utvecklar sig åt det negativa hållet.

Berätta om din syn på situationen där du fick smällen?

– Vi hade fått en spelare utvisad så jag hamnade som tvåa där i deras sex mot fem-spel. Jag gick in och tryckte lite där mot Brännberger, men inget anmärkningsvärt. Sen när deras vänsternia hade bollen svingade Brännberger sin armbåge mot mig och jag var helt oförberedd på det. Det som syns på TV-bilderna är det som hände.

– Sen efteråt föll jag ihop och det är klart att jag blev skärrad. I de flesta andra situationer på planen är man ändå spänd i kroppen och beredd på att något kan ske, men inte där. Jag var beredd på nästa situation. Så jag blev skärrad när jag låg där och bara försökte ta in vad det var som hade hänt.

Var det avsiktligt att träffa dig med armbågen tror du?

– Då hann jag inte tänka på det eftersom jag var så inne i matchen och sen fick jag en smäll och det gjorde ont. Det är väldigt svårt att säga, men det jag kan gå på är historiken kring spelaren och att det har hänt förut. Dessutom var hans första reaktion inte att kolla hur jag mådde utan hans första reaktion var att gå fram till domaren och försöka få en fördel och göra allt i sin makt för att få ner det till en tvåminutare. Det tyder på att det fanns någon form av avsikt.

Hedvall berättar att han har fått en ursäkt av Brännberger, men att det satt långt inne.

– Efter att matchen var slut kom han fram och frågade om armbågen träffade, vilket den så klart gjorde. Annars hade jag inte legat där. Så jag svarade att ja den träffade så klart och då bad han om ursäkt.

– Det är så klart bra att han ber om ursäkt men samtidigt tyder hans fråga på om armbågen träffade mig att han inte riktigt är medveten om vad det är han har gjort.

Var det rätt att han fick blått kort?

– Ja, det tycker jag. Det är inget snack om att det här bör följas upp, framförallt med historiken som finns. Det var farligt spel och jag tror att det kan leda till att vissa spelare går runt och är oroliga på planen och det vill vi inte eftersom det förstör sporten. Det är ett orosmoment som ska bort.

Oskar Hedvall själv fick två minuter i samma situation, en tvåminutare som ingen verkar ha förstått varför han fick. Inte ens han själv.

– Jag undrar fortfarande varför jag blev utvisad. Och när jag har sett situationen i efterhand kan jag inte förstå vad jag gjorde som innebar att jag blev utvisad. Den snabba förklaringen jag fick av domarna var att jag drog ner honom, men vad jag kan se gör jag inte det.

– Samtidigt var det tumult och inte lätt för domarna att se allt. De hann nog inte uppfatta allt som hände. Men samtidigt blev det fel bestraffning.

Det är inte första gången Christoffer Brännberger är involverad i den här typen av situationer. Förra gången det hände var så sent som i oktober då han delade ut ett slag mot halsen på HK Malmös Charles Hugoson.

– Man kan absolut hamna i en olycklig situation någon gång, men det har ju börjat sättas i system här och när spelaren heller inte lär sig av det går det inte att försvara. Beteendet blir oförsvarbart.

Vad har klubbar för ansvar när den här typen av saker inträffar?

– Generellt sätt, stort som smått, tycker jag att klubbar har ett stort ansvar. Jag tror att alla klubbar under starten av en säsong går igenom ramar, regler och hur man ska uppträda mot varandra och utåt. Skulle någon falla utanför ramen brukar man hitta rätt igen utan att det behöver ha konsekvenser. Men skulle det vara något mer allvarligt som har hänt ska klubben vara där som ett stöd för att hjälpa personen att komma ur de situationerna och det beteendet, säger Hedvall.

Vad tycker du vore ett rimligt straff efter gårdagens armbåge?

– Det är jättesvårt att säga. Men om han fick elva matcher senast, innan straffet sänktes, tycker jag att det rimligtvis borde bli ett högre straff den här gången, avslutar Oskar Hedvall.

LÄS MER: Önnered till HK efter Brännbergers armbåge: ”Hör inte hemma på en handbollsplan”