Handbollsligan herr: Selby tippar slutspelet

IFK Kristianstads spelare jublar. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Grundserien är utbytt mot slutspel och nu jäklar blir det enbart häftiga matcher. Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat slutspelet hela vägen fram till vilket lag som står som svensk mästare.

Kvartsfinaler

IK Sävehof – HK Malmö 3–0 i matcher

IK Sävehof har förberett sig under åtminstone hela mars för att vara som bäst i slutspelet. Det kommer HK Malmö, som har en nedåtgående formkurva, att få lida för. Jag har svårt att se att Malmö ens kommer vara nära att knipa någon match i den här kvartsfinalserien.

Ystads IF – Alingsås HK 3–1 i matcher

Det är närmre att jag tippar 3–0 till YIF än 3–2, om jag säger så. Ystads IF är det klart bättre laget här, kanske på alla positioner utom målvakt och en av kanterna, och ska ta hem det. Men AHK, men en viss Mikael Franzén på tränarbänken, kan säkert knipa en match.

IFK Skövde – Önnereds HK 3–1 i matcher

Önnered är slutspelets mest ovissa lag. Om de får det att stämma i tre matcher kan ÖHK mycket väl ta sig till semifinal, men betydligt mer sannolikt är att stabila IFK Skövde gör jobbet och tar hem det här med 3–1 i matcher.

IFK Kristianstad – Hammarby IF 3–2 i matcher

Den på förhand mest öppna kvartsfinalserien. För en månad sedan hade jag sagt att Bajen var superfavorit, men med tanke på hur lagen spelat sedan dess tycker jag att IFK Kristianstad ska ha ett visst favoritskap. Men det kommer bli tajt och dramatiskt.

Semifinaler

IK Sävehof – IFK Kristianstad 3–1 i matcher

En repris på förra säsongens SM-final, som ju blev minst sagt dramatisk och avgjordes i match 5 i Kristianstad. Då var styrkeförhållandena rätt lika, nu ser jag Sävehof som bättre på i princip samtliga positioner. Kristianstad kan absolut ta det till fem matcher, men jag tror att Sävehof avgör matchserien i match 4.

Ystads IF – IFK Skövde 3–1 i matcher

Även här har vi en tydlig favorit i Ystads IF och en finalhistorik lagen emellan, även om det var ett tag sedan nu. Skövde har imponerat den här säsongen och att åka ut i semifinal får anses vara en stor framgång med tanke på hur det såg ut inför säsongen skulle börja, men slut i semifinal tar det mot ett tungt YIF.

Final

IK Sävehof – Ystads IF 3–2 i matcher

Förra säsongen ställdes lagen mot varandra i semifinal och då var det Sävehof som drog det längsta strået. Året innan var det samma sak och då var YIF bättre och gick vidare till final. Båda åren har laget som inte gått långt i Europa stått som vinnare. Nu spelar Sävehof i Europa, kommer det att påverka lagets chanser negativt? Jag tror faktiskt inte det. Men allt talar för att det här blir en episk finalserie, där jag tror att Michael Apelgren får drömavslutet som tränare för Sävehof med ytterligare ett SM-guld.