Handbollsligan herr: Här är Selbys All Star Team

Hammarbys Edwin Aspenbäck. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Grundserien i Handbollsligan är över. Handbollskanalens Ola Selby har utsett All Star Team och har där ett förstalag, ett andralag samt ett tredjelag. Här är spelarna och tränarna som har blivit uttagna.

Istället för att ta ut ett lag har vår reporter Ola Selby alltså tagit ut tre lag. I Lag 1 de bästa spelarna på respektive position, Lag 2 de näst bästa och Lag 3 de tredje bästa, så de tre bästa spelarna på varje position väljer vi att uppmärksamma. Idén är inspirerad av NBA:s All-NBA teams och Ola Selby ger sin kommentar på respektive spelare.

Lag 1

MV: Marko Roganovic (Eskilstuna Guif)

Marko Roganovic. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån.

Hade Marko Roganovic inte gått sönder i slutet av säsongen hade Guif förmodligen nått slutspel. Utan honom var det som om luften gick ur Eskilstunalaget och det blev istället en placering i ingenmansland. Roganovic hade en supersäsong och ingen målvakt i Handbollsligan, bortsett från Simon Möller, har liga höga toppar som 21-åringen. När han nu höjt sin lägstanivå är det helt klart en toppmålvakt i serien, snart redo för proffsliv utanför Sveriges gränser.

V6: Emil Frend Öfors (IFK Kristianstad)

IFK Kristianstads Emil Frend Öfors. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Handbollsligans minst använda superstjärna, utan större konkurrens. Emil Frend Öfors är för bra för Handbollsligan och ändå får han ”knappt” några utspel i IFK Kristianstad. Är det för att motståndarlagen står lågt med sina ettor eller helt enkelt för att IFK-spelarna är för svaga på att titta ut mot vänsterkanten där den ståtlige Frend Öfors står? Förmodligen är det en kombination av de båda, men att sex vänstersexor gjort fler mål än EFÖ i år är ett underbetyg till IFK, inte till kantstjärnan.

M6: Felix Möller (IK Sävehof)

Sävehofs Felix Möller. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

Var det en mellansäsong av Felix Möller förra året? Kanske, men även en mellansäsong för underbarnet är en riktigt bra säsong. Oavsett tycker jag att mittsexan gjort sin bästa säsong i år och då är det heller inte så konstigt att han kommer att representera Aalborg nästa säsong. Mycket välförtjänt för en spelare som det svenska landslaget kommer att ha nytta av under lång tid framöver.

H6: Jonas Samuelsson (IFK Skövde)

Jonas Samuelsson.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Gjorde elva mål i premiären borta mot Önnereds HK och på det spåret har det fortsatt för högersexan. Det faktum att han lägger straffar har så klart bidragit till hans målfacit i år, men även från kanten och på kontring har den gänglige Samuelsson varit säker. Dessutom en pådrivare och kravställare i ett IFK Skövde som överraskat stort.

V9: Truls Grøtta (HK Malmö)

Truls Grøtta, HK Malmö.
Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Har väl egentligen mest spelat mittnia om vi ska vara ärliga, men har även utgått från vänsternio en hel del. Oavsett var norrmannen har spelat är det han som har styrt HK Malmös spel, det är han som har gjort valen och det är han som (nästan) själv har lyft ett bottenkrigande lag till ett gäng som kan slå (återigen, nästan) vilket lag som helst i serien.

M9: Axel Månsson (Lugi HF)

Axel Månsson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Har burit Lugi på sina axlar hela säsongen. Nej, han spelar inte försvar, men framåt har Axel Månsson varit otroligt dominant. Det är Månsson och Óli Mittún som spelar handboll på ett eget sätt i den här serien, både underhållande och effektivt.

H9: Edwin Aspenbäck (Hammarby IF)

Edwin Aspenbäck, Hammarby IF.
Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Under de första månaderna av säsongen var Edwin Aspenbäck en skugga av sitt forna jag. Nej, där överdrev jag rätt rejält. Men jag tror att högernian själv skulle erkänna att han inte presterade som under förra säsongen. Men efter det, och framförallt efter EM-uppehållet, har han varit en av seriens bästa spelare, om inte den bästa. I vissa matcher gör Aspenbäck precis som han vill med motståndarnas försvar.

Tränare: Michael Apelgren (IK Sävehof)

Michael Apelgren och Linus Ekman.
Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Vinner man serien överlägset samtidigt som man tar sig vidare till slutspel i European League och det med ett alltjämt ungt lag, då har man en skicklig tränare. Men det är ju inget nytt – Michael Apelgren har varit Handbollsligans bästa tränare sedan han flyttade till Sävehof från Elverum för några år sedan. Nästa år är han förlorad för gulvart och då är platsen som seriens bästa tränare up for grabs igen.

Lag 2

MV: Simon Möller (IK Sävehof)

Simon Möller, IK Sävehof.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Simon Möller har inte varit lika överjävligt bra i år som han var förra året. Men även en sådan säsong är han (typ) bäst i serien. Och någonting (”vis” av tidigare år) säger mig att Möller kommer att spara sin bästa handboll till slutspelet. Det går inte att ha All Star Team utan att ha med Simon Möller, så enkelt är det.

V6: Adam Tumba (HK Malmö)

Adam Tumba. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Har tagit stora kliv in sin utveckling den här säsongen och blivit en pålitlig målskytt för ett HK Malmö som börjat springa mer och som dessutom blivit bättre på att hitta ut med bollar till kanterna (tacka framförallt en viss norrman för det). Visst, Tumba lägger straffar och där igenom har han gjort mängder av sina mål, men ingen kan ta ifrån honom den toppsäsong han gjort.

M6: Anton Månsson (Ystads IF)

Anton Månsson.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Den väldige mittsexan blir ofta bortglömd i den här typen av listor och när det gäller diverse utnämningar. Men när vi snackar tvåvägsspelare på mittsex har han få övermän i den här serien. Det är Månsson och Möller som är bäst och sen är det en bit ner till resten.

H6: Charles Hugoson (IF Hallby)

Hallbys Charles Hugoson.
Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån.

Flyttade tillbaka till tryggheten i Jönköping efter ett par lite tyngre år i HK Malmö. Och visst har det sett ut som om Hugoson har hittat tillbaka till sig själv igen. En avslutare av rang med flera olika typer av kantskott i sin repertoar – då är det inte konstigt att han är svårläst för målvakterna.

V9: Viktor Ahlstrand (Hammarby IF)

Viktor Ahlstrand, Hammarby IF.
Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Likt Grøtta har Ahlstrand mest spelat mittnia, men har också skiftat en del med Henrik Olsson mellan vänsternio och mittnio. Och nuförtiden går ju ofta de här positionerna ihop på något sätt. Där hade ni min bortförklaring…Men Viktor Ahlstrand var helt given att ha med i All Star Team, han har trots allt varit Bajens jämnaste spelare den här säsongen.

M9: Daniel Ekman (IFK Skövde)

Daniel Ekman. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Offensivt har IFK Skövde haft en del skadeproblem och lite i skuggan av Samuelssons målskytte, William Elovsons utveckling och tränarparets succé har Daniel Ekman varit både hel och formidabel. Men så är det ju med Ekman, när han håller sig frisk en längre tid tillhör han toppskiktet i Handbollsligan.

H9: Pontus Zetterman (Önnereds HK)

Pontus Zetterman, Önnereds HK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Kunde definitivt ha tagit plats i förstalaget i All Star Team, men Aspenbäcks dominanta vår gjorde att Bajenspelaren tog hand om den platsen. Men tro inget annat än att jag har varit otroligt imponerad av det Zetterman presterat i Önnered i år. ÖHK som lag har varit lite av en besvikelse, men Zetterman har varit bra i majoriteten av matcherna. Även när han har varit osynlig i matcher har han gjort mellan sju och tio poäng.

Tränare: Kristian Svensson (IFK Skövde)

Skövdes tränare Kristian Svensson och Robert Arrhenius.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Kaoset som rådde i IFK Skövde under försäsongen kunde inneburit en kaosartad säsong (i ärlighetens namn var det precis det scenariot jag såg framför mig). Istället har den orutinerade tränaren (som visserligen har gott om rutin från spelarkarriärern) fått ihop en till synes stark grupp som varit den största positiva överraskningen den här säsongen. Oavsett hur det går i slutspelet kan Svensson vara nöjd med vad han har fått ut av sitt lag i år.

Lag 3

MV: Sebastian Abrahamsson (Önnereds HK)

Sebastian Abrahamsson, Önnereds HK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Den rutinerade målvakten har gjort sin bästa säsong i karriären och faktum är att Abrahamsson har räddat sitt ÖHK i flera matcher. Har varit bättre än flera andra betydligt mer namnkunniga målvakter och tar välförtjänt plats i All Star Team i år. Var spelar Abrahamsson nästa säsong? Han borde vara attraktiv för klubbar i Handbollsligan.

V6: Benjamin Helander (Alingsås HK)

Benjamin Helander, Alingsås HK.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Kom tillbaka till AHK inför årets säsong efter några år i Rhein-Neckar Löwen. På ett sätt är det samma Helander som lämnade AHK och på ett annat är det en uppgraderad och mer ”attitydspelare” som vänt hem. Klart är att Helander har presterat på en hög nivå under hela säsongen.

M6: Ludvig Jurmala Åström (IFK Kristianstad)

Ludvig Jurmala Åström.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Offensivt har Jurmala Åström inga övermän bland mittsexor i Handbollsligan. Felix Möller och Anton Månsson är däremot bättre tvåvägsspelare och därför tar de plats före honom i All Star-lagen. Kan Jurmala Åström (till slut) få ordning på försvarsspelet och inte fastna i facket att enbart spela offensivt – då kan han vara en man för A-landslaget i framtiden.

H6: Gustaf Wedberg (IK Sävehof)

Sävehofs Gustaf Wedberg
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Att ersätta Sebastian Karlsson är inte det enklaste uppdraget. Men så är Gustaf Wedberg heller inte vilken ersättare som helst. Wedberg kan Sävehof utan och in och han återvände till klubben efter att ha gjort succé i Hallby, där han skaffade sig både självförtroende och mer kött på benen. Utan tvekan en av seriens bästa högersexor, som lär bli proffs utomlands om utveckligen fortsätter.

V9: Hampus Söderman (IF Hallby)

Hampus Söderman. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Hallbys problem den här säsongen har varit i det defensiva spelet, där det ofta har läckt betänkligt. Framåt däremot har de inte haft några större problem, Hallby har tvärtom varit ett av seriens bästa lag offensivt. En stor anledning till det är Hampus Söderman. Målskytt och assistspelare i en och samma kropp. Definitivt redo för större uppdrag, men ser ut att stanna i Hallby åtminstone nästa säsong också.

M9: Julius Lindskog Andersson (Ystads IF)

Julius Lindskog Andersson. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Högt upp i både skytteliga och assistliga, ändå är Julius Lindskog Andersson en spelare som ofta glöms bort. Har en härlig kombination av speed, spelskicklighet och en underskattad explosivitet. Betyder mycket för YIF:s anfallsspel och har varit extra viktig i år när Kim Andersson missat en hel del matcher.

H9: Emil Berlin (IK Sävehof)

Emil Berlin, IK Sävehof.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

En av mina favoritspelare i den här serien. Kan göra precis allting för Sävehof och jag har svårt att se några svagheter i Berlins spel. Nej, han är inte den största spelaren på planen, men det kompenserar han för genom att vara mycket smartare än de flesta andra han möter. Hade inte gjort bort sig om han hade gått utomlands efter säsongen.

Tränare: Patrik Fahlgren (Hammarby IF)

Patrik Fahlgren, Hammarby.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Precis som kollegan Apelgren i Sävehof är ”Falle” ett givet inslag i All Star Team. I år har Bajen ett bättre lag än de haft tidigare under den före detta mittnians år i klubben, men laget har också, om vi bortser från mars månad, presterat bättre än tidigare. Fahlgren är fortfarande en mästare på att få ut max av sitt lag.

Så är klubbarna representerade:

5: IK Sävehof
3: Hammarby IF & IFK Skövde
2: Ystads IF, IFK Kristianstad, HK Malmö, Önnereds HK & IF Hallby
1: Alingsås HK, Eskilstuna Guif & Lugi HF

HK Aranäs, Amo HK och HF Karlskrona är inte representerade i All Star Team.