Handbollsligan herr 2023-24: IF Hallbys status – blir det höst-Hallby eller vår-Hallby?

Hallbys tränare Anders Hallberg. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2023–24 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan herr. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Det började väldigt lovande för Hallby under nye tränaren Anders Hallberg. Många var skeptiska inför säsongen, Hallberg skulle trots allt ersätta Jesper Östlund, som byggt upp Hallby till ett stabilt elitlag. Men Hallby tog kliv, utvecklade sitt spel och såg länge ut att nå slutspel. Men efter VM-uppehållet tog Hallby inte många poäng och dalade i tabellen. Nu är frågan vilket Hallby vi får se den här säsongen.

Hur tog sig IF Hallby hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för IF Hallby.

Utropstecken: 

Marcus Holméns målvaktsspel: Flyttade hem till Sverige igen efter proffsspel i Danmark en säsong tidigare och blev omgående en kraft att räkna med i Handbollsligan. Så även förra säsongen då han var en av seriens bästa bollstoppare.

Albin Bromans explosionsartade utveckling: Broman gjorde alltså 28 mål och 19 assist på 26 matcher säsongen 2021-22. Hand upp den som hade trott att högernian skulle göra 150 mål och 64 assist säsongen därpå? Ingen kunde väl trott det.

Albin Broman. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Höstsäsongen: Vann visserligen bara en av deras fem första matcher, men då var det nästan idel topplag de ställdes mot. Efter det började Hallbergs lag att tugga igång och från segern mot Redbergslids den 19 oktober till den sista matchen före VM-uppehållet vann Hallby totalt åtta matcher. Då var det svårt att se hur de skulle missa slutspel. Men…

Frågetecken:Vårsäsongen: Formsvackan kom istället under våren, då ingenting stämde för Hallby. En seger och sju förluster blev det under våren och därmed missat slutspel. Vad som hände, vad som gick fel, det har jag svårt att svara på (och det har förmodligen Hallby-ledningen också) men det var både konstigt och svagt.

Niometersspelet: Albin Broman gjorde 214 poäng. Hampus Söderman, Martin Mårtensson, Sebastian Mossestad och Jesper Jakobsson gjorde tillsammans 342 poäng. Det säger egentligen allt. Fler måste kliva fram i Hallby.

Förväntade nyckelfigurer 2023-24

Albin Broman: Med tanke på ovan statistik lär Broman behöva gå på vatten i år också, om han nu inte får bättre hjälp av sina niometerskollegor. Men i år kommer Broman att vara väldigt påpassad från start, vilket han definitivt inte var förra säsongen. Det krävs alltså att högernian är ännu vassare i år, vilket han mycket väl kan vara.

Charles Hugoson: Tillbaka efter utflykten till HK Malmö, där han presterade på topp men laget hade det betydligt tuffare. En av seriens bästa kantspelare.

Hallbys Charles Hugoson.
Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån.

Hampus Söderman: Lika tydligt det var att Albin Broman var bäst på niometer i Hallby förra säsongen, lika tydligt var det att Söderman var näst bäst. Kommer behöva prestera på en högre och jämnare nivå i år, men jag tror att den allsidige Söderman har det i sig.

Hampus Söderman.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Förväntad MVP 2023-24:

Marcus Holmén: Ja, han blir viktigast i år igen. Gott så!

Marcus Holmén, Hallby.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Förväntat genombrott 2023-24:

Roi Ellefsen Á Skipagøtu: Namnet förpliktigar och visst kan mittnian bjuda på delikatesser likt storebror Elias eller kusin Óli. Jag tror att han, framförallt med en tränare som Hallberg, kommer att göra bra ifrån sig från start. Inte Elias-bra så klart, men på en hög nivå. Det ska bli oerhört spännande att följa honom.

Rói Ellefsen á Skipagøtu. Foto: IF Hallby.

Nytt ansikte att lära känna:

Ludvig Högberg: 49 mål i Redbergslid förra säsongen för en spelare med stor rutin från Handbollsligan. En kapabel försvarsspelare, men behöver dra ner på utvisningarna något (elva stycken förra säsongen). En storväxt kantspelare som ska ersätta Hampus Dahlgren.

Ludvig Högberg i Redbergslid. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

Kommer IF Hallby klara av att…

Ha en ännu tydligare Anders Hallberg-prägel? Allt annat vore överraskande. Vi såg alla vad han gjorde med Hallby under hösten. Nu har han fått ytterligare en försäsong med laget och det bör innebära att spelarna har större förståelse för vad Hallberg vill få ut.

Hålla hela säsongen ut? Det hänger så klart ihop med den första frågan. Men jag har svårt att se ett Hallby som totalt ändrar skepnad från höst till vår. Däremot är jag inte säker på att de når slutspel, men de kommer vara med och fajtas om det, det är jag säker på.

För att säsongen 2023-24 ska bli en framgång måste IF Hallby: 

Ta sig till slutspel: Det är dags nu, Hallby. Jönköpingslaget borde naturligtvis ha löst det redan förra säsongen, men nu finns det inga ursäkter kvar. Topp åtta är ett måste för att säsongen ska ses som lyckad.

Slutord

Hallby behöver inte vara lika vasst som under hösten 2022 för att nå slutspel, men de kan inte vara lika uselt som de var under hösten 2023. Ett mellanläge däremot kan räcka långt, så pass mycket kvalitet finns det i truppen. Och Anders Hallberg verkar vara en skicklig taktiker, nu har han fått en säsong till på sig att sätta sin prägel och det tror jag kommer betyda mycket.

Övergångar

In: Roi Ellefsen Á Skipagøtu (H71, Färöarna), Charles Hugoson (HK Malmö), Ludvig Högberg (Redbergslids IK), Paetur Mikkjalsson (Amo HK), Benjamin Jansson (uppflyttad)

Ut: Gustaf Wedberg (IK Sävehof), Marcus Andersson (Anderstorps SK), Filip Berentsen (HK Varberg), Hampus Dahlgren (klubb ej klar), Noel Litstrand (HK Country)