De avslutade säsongen bäst – här är Power rankings Handbollsligan herr

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Välkommen till Power rankings Handbollsligan herr med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

1: Ystads IF

Slutplacering: 2

Ranking efter februari: 3

Kasper Palmar.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Visst, Sävehof har gått på halvfart, framförallt sedan det stod klart att de skulle ta hem serien, men frågan är om inte Ystads IF varit seriens bästa lag om vi breddar perspektivet och tittar på de två-tre senaste månaderna? Jag tror att de har varit det.

I mars spelade YIF tre matcher och vann samtliga: mot Hallby, Amo och Önnered. Visst, ingen av segrarna var överlägsna, men Oscar Carléns lag har ändå sett ut att ha full kontroll på tillställningarna.

Det som borde skrämma de övriga lagen är att tunga YIF nu har ett manskap på nio meter där majoriteten av spelarna levererar: Kim Andersson, Jakob Nygren, Kasper Palmar, Julius Lindskog Andersson, Philip Stenmalm, Elliot Stenmalm och Oskar Joelsson kan alla skjuta sönder vilket lag som helst.

2: IFK Kristianstad

Slutplacering: 4

Ranking efter februari: 5

Matias Helt Jepsen, IFK Kristianstad.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Det regerande mästarlaget kunde lika väl ha placerats högst upp på den här listan, så bra har IFK varit i mars. Fyra matcher – fyra segrar. Dessutom mot såväl Hammarby som mot (ett visserligen roterande) Sävehof.

Hur har IFK lyckats vända på säsongen? Den såg ju länge ut att bli ett totalt misslyckande (vilket den fortfarande kan bli). Det är svårt att säga vad som har skapat det, men faktum är att fler spelare ser ut att vara i form nu och fler spelare levererar på en nivå som åtminstone ligger nära det bästa de kan.

Det om något talar för IFK i slutspelet, där de sjukt nog kan ”skrälla” sig till en final.

3: Önnereds HK

Slutplacering: 6

Ranking efter februari: 6

Dennis Sandberg. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Önnered har inte varit bäst i klassen när det handlar om att ge egna spelare chansen. Men något hände i mars – för jäklar i det vad Dennis Sandberg har låtit unga spelare få prova på spel i Handbollsligan.

Ola Peterson, Adam Tysk, Robin Kozjak, Filip Melin, Måns Fredriksson, Axel Hallberg och Philip Zander har samtliga synts till i matchtrupper för ÖHK under mars. Visst, det är de etablerade spelarna som har spelat mest, men det här är ändå flera kliv framåt för ÖHK och något de förtjänar beröm för, oavsett anledning bakom beslutet.

Mest har Måns Fredriksson stuckit ut och framförallt i serieavslutningen mot Ystads IF. Då gjorde ynglingen mål på sex av sex avslut. ÖHK vann dessutom tre av fyra matcher i mars, så riktigt bra jobbat där.

4: IFK Skövde

Slutplacering: 3

Ranking efter februari: 4

IFK Skövdes Adam Ljungquist. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

Två segrar och två förluster blev IFK Skövdes facit i mars. Helt okej, med andra ord. Mars har varit en lite konstig månad då Sävehof gått på halvfart och flera lag mer eller mindre har varit klara för slutspel. Men Skövde har, åtminstone har det sett ut så, haft rätt inställning till varje match.

Visst, sura förluster mot både Alingsås och Önnered, men då handlade det om underprestationer. Men också bra segrar mot Malmö och Lugi.

Annat positivt för Skövde: Adam Ljungquist är tillbaka. Det kommer att betyda mycket för laget i slutspelet.

5: IK Sävehof

Slutplacering: 1

Ranking efter februari: 1

Michael Apelgren och Linus Ekman.
Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Fem matcher – två segrar, ett kryss och två förluster. Hade vi inte vetat varför det sett ut så här hade det kunnat finnas oro om man höll på Sävehof. Men Michael Apelgren har valt att fokusera på att laget ska vara i så bra slag som möjligt i slutspelet, samtidigt som de har fokuserat på att ta sig vidare i European League.

Då är det inte så konstigt att Sävehof inte varit sig likt. Men det finns så klart en risk, om än en liten sådan, att lagets självförtroende och ”flow” påverkas av att de ordinarie spelarna knappt spelat match tillsammans i mars.

Hur det blir med den saken får vi se när slutspelet drar igång efter påsk.

6: Amo HK

Slutplacering: 9

Ranking efter februari: 11

Gzim Salihi jublar. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Låt mig vara ärlig: jag såg inte den här fina avslutningen på säsongen komma för Amo. Det blev trots allt tre segrar på fyra matcher i mars och den enda förlusten (som dessutom var knapp) kom mot seriens kanske bästa lag i Ystads IF.

Den största anledningen till Amos uppryckning, efter en säsong som varit lätt kaosartad efter Andreas Stockenbergs avhopp, stavas Gzim Salihi. Nyförvärvet har varit lysande på slutet och i mars direkt avgörande för smålänningarna.

Sex+fem mot Lugi, elva mål mot Aranäs och nio mål mot Alingsås. En toppspelare i ligan när han får vara skadefri.

7: Alingsås HK

Slutplacering: 7

Ranking efter februari: 9

Mikael Franzén.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Efter halva mars var jag på väg att skriva att Alingsås, som så många gånger förr med Mikael Franzén som tränare, blev bättre och bättre ju längre säsongen led och avslutade hyperstarkt. AHK vann nämligen sina två första matcher i månaden, mot Skövde och Malmö, och det övertygande.

Men i de två efterföljande matcherna blev det bara en poäng, detta borta mot Lugi efter att Jacob Lundahl kvitterat med några sekunder kvar. Visst, AHK var redan klart för slutspel inför de två sista omgångarna och det man aldrig hur det påverkar, men det blev ändå inte en klassisk AHK-avslutning.

Efter den sista matchen, mot Amo, tackades Mikael Franzén av för sina sanslöst framgångsrika år i klubben. Få tränare inom svensk handboll har gjort sig så förtjänt av hyllningar.

8: IF Hallby

Slutplacering: 11

Ranking efter februari: 10

Hallbys Charles Hugoson.
Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån.

Hallbys mars har varit rätt lik hur deras säsong i stort sett ut. Anders Hallbergs gäng har öst in mål. 38 mot Guif (seger), 36 mot YIF (förlust), 30 mot Hammarby (seger) och 30 mot IFK Kristianstad (förlust). Det är imponerande att göra så mycket mål mot så bra lag.

Problemet? Försvaret läcker som ett såll, även där precis som det har sett ut under hela säsongen. 29 insläppta mot Guif, 38 mot YIF, 26 mot Bajen och 34 mot Malmö. Det är inte bra nog.

Bäst månad hade dock Charles Hugoson. Högersexan gjorde mål på 32 av sina 36 skott. Där snackar vi klass!

9: Hammarby IF

Slutplacering: 5

Ranking efter februari: 2

Hammarbys Robin Sanderhem.
Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Vad hände i mars, Hammarby? Tre förluster och bara en seger andas inte topplag direkt och Bajen såg sin andraplats och öppen motorväg mot finalspel förvandlas till en femteplats och avgörande match på bortaplan i såväl kvartsfinal som i eventuell semifinal.

Jag har svårt att sätta fingret på vad som gick snett. Visst, att förlora borta mot ett pånyttfött IFK Kristianstad är inte fy skam. Och segern mot Sävehof var ju fin. Men att förlora mot Hallby och Guif, det är naturligtvis inte bra nog för ett lag som har finalambitioner.

Bajen behöver verkligen på ordning på det, annars är risken stor att det blir respass redan i kvartsfinal.

10: HK Aranäs

Slutplacering: 13

Ranking efter februari: 12

Aranäs Johan Ericsson.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Att Aranäs till slut redde ut det (även om de inte säkrat nytt kontrakt ännu) och undvek sistaplatsen efter att ha legat där hela (?) säsongen är på något sätt typiskt Aranäs. Men de började plocka sina poäng här och där redan i februari och fortsatte på de inslagna vägen i mars.

Det är knappast så att de hade nått slutspel om säsongen hade börjat i februari, men nog har det sett betydligt bättre ut. I mars blev det två segrar (borta mot Guif och hemma mot Malmö), ett kryss (hemma mot Sävehof) och två förluster (mot Önnered och Amo). Det är inte illa pinkat.

Finast månad har ändå Johan Ericsson haft, som mitt i allt blivit en målskytt av rang. Elva av elva mot Sävehof och sex av sju mot Guif, det gör honom till en av mars månads bästa mittsexor.

11: Lugi HF

Slutplacering: 14

Ranking efter februari: 14

Lugis Axel Månsson.
Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Det blev Lugi som åkte ur Handbollsligan, precis som på damsidan. Ett par tunga dagar inför påskfirandet för Lundaklubben. Men ingen borde vara förvånad med tanke på hur säsongen har sett ut.

Trots en toppspelare i ligan (jäklar så bra Axel Månsson är) och flera andra kapabla spelare har Lugi inte fått ihop det. Månsson har varit för ensam att leverera på en jämnhög nivå och bredden har inte varit tillräcklig.

Lugi gjorde ändå en rätt okej mars med tre av tio poäng, men till slut räckte det inte till.

12: HK Malmö

Slutplacering: 8

Ranking efter februari: 7

HK Malmös tränare Björn Sätherström.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Bara en seger i mars och tre förluster, detta trots att det inte var det starkaste motståndet, det säger något om Malmös avslutning på säsongen.

Det har inte varit dåligt, men känslan utifrån är att luften har gått ur laget lite. Är spelarna slutkörda, precis som de var förra säsongen? Startspelarna har inte fått mycket vila och det är klart att det påverkar i slutet av en lång säsong.

Malmö avslutade säsongen med tre raka förluster, detta efter att månadens enda seger kom mot Karlskrona. Och Malmö kommer naturligtvis vara helt chanslöst mot Sävehof i kvartsfinalerna.

13: HF Karlskrona

Slutplacering: 2

Ranking efter februari: 13

HF Karlskronas Tobias Nordahl. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Karlskrona har haft svårt att få till helheten hela säsongen och så var det även i mars. Bara 22 gjorda mål mot Malmö. Sen 32 gjorda mot Önnered, men förlust ändå eftersom de släppte in 34. Och mot Sävehof i den sista omgången 31 gjorda och 32 insläppta.

Månadens fina prestation kom mot Lugi, där Karlskrona manglade Lundalaget i den andra halvleken och till slut vann med 34–23. Nej, avslutningen på säsongen var inte den starkaste av Blekinelaget och risk finns att de ryker i kvalet, även om jag tror att de reder ut det.

14: Eskilstuna Guif

Slutplacering: 10

Ranking efter februari: 8

Eskilstuna Guifs spelare deppar.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Jag ställde mig frågande kring HK Malmö och om luften hade gått ur laget. Kring Guif är det ingen fråga om luften gått ur utan närmast ett konstaterande. Sex matcher spelades och av dessa sex vann Guif bara en (den sista omgången mot ett Bajen som även de är totalt ur form).

Visst, Marko Roganovic spelade bara de två första matcherna i mars innan han gick sönder, men Guif förlorade även med sin supermålvakt i spel.