3 punkter efter IFK Kristianstad–HK Aranäs

Gustaf Banke, IFK Kristianstad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

IFK Kristianstad besegrade HK Aranäs med 35–23. Här är Ola Selbys tre punkter efter matchen.

Gustaf Banke!

IFK var inte oerhört mycket bättre än Aranäs I den första halvleken, men Gustaf Banke var lysande i mål. 14 räddningar blev det. 14! Banke började sedan den andra halvleken med att nypa ett nytt skott från bortalaget och blev, även om IFK spelade bättre anfallsspel än i premiären, stor matchvinnare. 24-åringen stannade på 17 räddningar och 57 i räddningsprocent när han gick av efter cirka 45 minuter.

”Vanliga” IFK igen – men mer att hämta gällande omställningsspelet

Nu såg IFK Kristianstad ut som de brukar, åtminstone var det nära. Till skillnad från hur det såg ut i premiären var det inte något fel på inställningen hos hemmaspelarna. Det såg ut som att de hade bestämt sig för att sätta ner foten, vilket de också gjorde tidigt i matchen.

Däremot har IFK mycket mer att hämta vad gäller omställningsspelet. Det var bättre idag än det var i premiären, men också tacksamt mot ett Aranäs vars sju mot sex-spel inte alls stämde. Ska IFK nå upp i förra säsongens toppar krävs det nog att de får igång sitt fruktade omställningsspel igen.

Vem är ledaren i dagens Aranäs?

Anfallsspelet i Aranäs var inte bra i premiären mot Guif. Mot IFK Kristianstad såg det ännu värre ut. Det var både idéfattigt och slarvigt och inte undra på att att det såg frustrerat ut i bortalaget.

Vem är ledaren på plan som tar tar i det när spelet inte fungerar? Vem går i bräschen och får igång hela laget? Under väldigt många år var Philip Jonsson den spelaren, men nu har jag svårt att se vem det är. Truppen är det inget fel på och inte skickligheten heller, men jag saknar den typen av spelare (och person). Och det ”måste” nästan vara en niometersspelare eftersom övriga (bortsett från målvakten) inte kan påverka spelet i samma utsträckning.

Och ska Aranäs börja ta poäng (vilket de så klart inte förväntas göra borta mot regerande mästaren) behöver de hitta tillbaka till det sju mot sex-spel som var så framgångsrikt förra säsongen. I dagens match stjälpte det mer än det hjälpte.