Stark toppduo – här är Power rankings Handbollsligan dam, februari

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Välkommen till Power rankings Handbollsligan dam med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

1: Skuru IK

Tabellplacering: 1

Ranking efter januari: 2

Skurus Isabel van Kerkvoorde.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Månadens Alexandra Bjärrenholt-koll: 26 mål och 24 assist på tre matcher. Jag hade egentligen kunnat stanna där, för Bjärrenholt är naturligtvis den enskilt största anledningen till att Skuru varit bäst i februari. 31-åringen är den spelare som betyder mest för sitt lag och den som gjort mest för var respektive lag ska placeras i februari månads Power rankings.

Skuru vann två matcher i februari (mot VästeråsIrsta och H65 Höör) och kryssade en (mot Önnereds HK). Det får man säga är en stark månad med tanke på att Önnered på pappret har en starkare trupp än Skuru och H65 inte ligger långt efter.

Framförallt en annan spelare i Skuru är värd att nämna lite extra efter februari: Isabel van Kerkvoorde. Högernian har haft en del skadeproblem under säsongen, men nu visat gryende form. Och visst kan 19-åringen bli en joker för Skuru i slutspelet.

2: Skara HF

Tabellplacering: 5

Ranking efter januari: 6

Skaras Aldis Asta Heimisdottir, Isabella Mouratidou och Melanie Felber.
Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN

Lika väntat som det var att Skara inledde säsongen uselt, lika väntat är det att de nu spelat upp sig rejält och varit ett av seriens bästa lag på sistone. Tio matcher utan förlust är kanske lite mer oväntat, framförallt med tanke på att de i februari besegrade IK Sävehof.

Men det mesta fungerar för Skara just nu. Flera spelare levererar framåt, inte bara Sara Johansson och Melanie Felber (även om de varit dominanta), försvarsspelet har börjat sätta sig mer och mer och där bakom gör Isabella Mouratidou sitt livs säsong så här långt.

I februari hade Mouratidou 40, 46 och 41 i räddningsprocent. Fortsätter hon så framöver luktar det semifinal för Skara.

3: Önnereds HK

Tabellplacering: 4

Ranking efter januari: 7

Önnereds Linn Hansson
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Januari var verkligen inte en stark månad för ett Önnered som hade otroligt svårt att göra mål. I februari har det sett betydligt bättre ut, även om de borde få ut mer av det namnkunniga laget.

Det går att se det på olika sätt. Har jag de positiva glasögonen på mig påstår jag att Önnered hittade tillbaka i februari eftersom de vann två matcher och kryssade en. De hade dessutom ett högre målsnitt än i januari. Har jag de negativa glasögonen på mig påstår jag att Önnered egentligen inte är bättre nu än de var i januari. Segrarna kom ju mot jumbon Lugi och nästjumbon Kungälv. Och när ett topplag väntade så blev det bara oavgjort.

Min poäng? Önnered ska vara bättre än såhär, det ska inte gå att så enkelt hitta kritik mot laget trots segrar. Å andra sidan rankar jag laget som tredje bäst i februari och de ligger fyra i tabellen, så uselt har det ju knappast varit för ÖHK.

4: IK Sävehof

Tabellplacering: 2

Ranking efter januari: 1

Thea Stankiewicz, IK Sävehof.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sävehof har bara spelat två matcher i januari och det är färre än samtliga lag (utöver Hallby). Det gör det lite svårare att analysera det här laget, som gått hårt i Champions League och där så klart resorna slitit hårt på det unga laget.

Det har nämligen varit en ojämn februari för gulsvart. Aranäs besegrades med 31–24 efter att tre spetsspelare visat just spets: Johanna Bundsen med 19 räddningar, Laura Jensen med elva mål och Thea Stankiewicz med 5+5.

Sen blev det förlust, hemma, mot Skara. 34 insläppta mot ett lag som visserligen är i toppslag är aldrig godkänt för ett Sävehof-lag, även om jag tror att det var en del trötta huvuden och skallar i den matchen. En godkänd månad av Sävehof, men inte mer. Å andra sidan är det kanske inte så konstigt att Sävehof haft det tyngre med tanke på att laget saknat åtta-nio spelare som mest i februari.

5: H65 Höör

Tabellplacering: 3

Ranking efter januari: 5

H65 Höörs Emma Jönsson. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

H65 hade otroligt svårt mot Kristianstad HK i träningsmatcherna och i Svenska cupen inför ligasäsongen. Lite från ingenstans dessutom eftersom H65 tidigare haft väldigt enkelt för rivalen från nordöstra Skåne. Men när Handbollsligan drog igång har det sett ut som det brukar och i februari krossades KHK med 37–24 efter bland annat nio mål och fyra assist av Emma Jönsson, hela ligans kanske mest underskattade spelare.

Emma Jönsson, ja. Spelaren som gett mångsidighet ett ansikte, eller åtminstone ett till ansikte efter Emma Lindqvist, saknades sen mot både Skuru och Lugi. Hur mycket det betydde är svårt att sätta fingret på, men 21 tekniska fel borta mot Skuru skulle nog varit hälften om H65 skulle fått med sig något från Nacka. Och knapp seger hemma mot jumbon Lugi imponerar inte heller, framförallt inte eftersom Gry Bergdahl behövde komma upp i 50 i räddningsprocent för att H65 skulle kunna vinna den matchen.

Nej, det är forfarande lite ojämnt i H65. Vilket också är rimligt med tanke på spelarruljansen. Mycket hänger på hur mycket nämnda Jönsson kan spela under avslutningen av säsongen.

6: Skövde HF

Tabellplacering: 8

Ranking efter januari: 8

Skövdes Mia Kvithyll.
Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Att Elma Örtemark är Skövdes bästa spelare råder det inga tvivel om. Örtemark tar ett enormt stort ansvar, är det kanske till och med så att det ibland blir lite för mycket Örtemark-show och att hennes medspelare blir passiva när de med beundrande ögon ser hur fixstjärnan dominerar? Kanske.

När Skövde förlorade derbyt mot Skara var Örtemark nästan ensam att leverera, åtminstone bland spelarna på nio meter. När Örtemark fick bättre hjälp mot Kristianstad blev det en poäng. Och mot Aranäs, visserligen det svagaste lagen av de tre, bidrog Britta Jakobsson van Stam med sex mål, Melina Pilav med fem och Mia Kvithyll med åtta. Då vann också Skövde.

Min slutsats? Skövde tar inte många poäng när enbart Elma Örtemark presterar, oavsett hur skicklig hon är.

7: Kristianstad HK

Tabellplacering: 7

Ranking efter januari: 4

Kristianstads Sanja Radosavljevic och Frøydis Wiik Seierstad.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Det blir svårt att vinna matcher om man gör 19 tekniska fel och motståndaren fem. Så var fallet när KHK fick storstryk borta mot H65 Höör. Det är också svårt att vinna matcher när försvarsspelet läcker och så har det i mångt och mycket sett ut för detta KHK under februari månad.

37 insläppta mot H65, 30 insläppta mot Skövde och 27 insläppta mot VästeråsIrsta. Två kryss visserligen, men med lite bättre försvars- och målvaktsspel (KHK saknar Amalie Fröland, som fram till sin skada var en av seriens bästa målvakter) och bättre skärpa i anfallsspelet och KHK hade vunnit två av de här tre matcherna.

Positivt är att Maja Hedberg fortsätter att spela som en av seriens bästa mittsexor och att Caroline Eisenhardt är en av Handbollsligans mest sevärda spelare.

8: IF Hallby

Tabellplacering: 6

Ranking efter januari: 3

Emma Wahlström. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Är det lite pyspunka för Hallby? Nej, det tror jag inte. Jag är helt säker på att de kommer att lösa ett historiskt slutspel. Men de har inte imponerat i februari.

Stryk med tio mål borta mot Skara är inte godkänt. Ja, Skara är i toppform och ja, Skara är erkänt hemmastarkt. Men tio mål? Fast när jag tittar på statistiken är det kanske inte så konstigt. Den (av mig) så hyllade niometerstrion Emma Wahlström, Hanna Wedenby och Elin Johansson gjorde tillsammans elva av lagets 24 mål mot Skara. Problemet för Hallby var att de tillsammans missade 20 skott. Då blir det svårt att vinna.

Hallby studsade ändå tillbaka och besegrade Kungälv (om än knappt, 24–23), mycket tack vare en revenge game för Wahlström, som hade åtta mål och sju assist i matchen.

9: VästeråsIrsta

Tabellplacering: 9

Ranking efter januari: 11

VästeråsIrstas Ida Rosenback.
Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN

En blandad månad igen för VästeråsIrsta, men ändå ett steg i rätt riktning jämfört med svaga januari. Tre poäng på tre matcher är godkänt, om än kanske inte tillräckligt för att det ska kunna bli slutspel i år.

Samtidigt är det svårt att se var de skulle hämtat mer poäng i februari. Förlust mot Skuru är rimligt och en poäng mot KHK är inte mycket att säga om. Och så en seger mot Kungälv efter att Elin Lindblom räddat 17 skott.

De har flera fina spelare i VästeråsIrsta, spelare som Wilma Birger, Saga Frestadius, Svea Lind och Ida Rosenback är alla på väg uppåt i sina karriärer. Och det är verkligen något att bygga på för VI inför kommande säsong, oavsett om det blir slutspel eller ej i år.

10: HK Aranäs

Tabellplacering: 10

Ranking efter januari: 10

Aranäs Anna Heed och Nova Hallén.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Vi tar det ”oviktiga” först: i februari förlorade Aranäs mot Sävehof och Skövde. Det är förmodligen glömt redan, åtminstone borde det vara det för Rustan Lundbäck och hans spelare.

Det viktiga kom borta mot Lugi i en match Aranäs vann med 27–26. De säkrade inte kontraktet där, men nog säkrade de ”som sämst” en kvalplats för att hålla sig kvar. Aranäs har ju nio poäng och jumbon Lugi har tre. Det kommer Lugi aldrig klara av att hämta ikapp.

För Aranäs återstår nu att hålla Kungälv bakom sig och det har de goda möjligheter att göra eftersom de är tre poäng före. I den sista omgången möts lagen i Kungsbacka… Förmodligen är Aranäs kontrakt redan säkrat då, men om inte kan det bli en minst sagt häftig match.

11: Kungälvs HK

Tabellplacering: 11

Ranking efter januari: 9

Agnes Åseskog
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Agnes Åseskog har högst räddningsprocent i Handbollsligan. Visserligen med betydligt färre skott mot sig än konkurrenterna i toppen, men ändå. Och målvaktskollegan Hanna Eriksson har gjort mängder av fina matcher den här säsongen.

Ändå har Kungälv förtvivlat svårt att vinna matcher. Men anledningen till det har knappast med varken firma Åseskog/Eriksson att göra eller försvarsspelet för den delen. Det har heller inte med tränarna, matchplanen eller inställningen att göra.

Det har med oförmågan att göra mål att göra. Kungälv har förtvivlat svårt att få bollen i nät. I februari blev det 22, 19 och 23 mål. Och sett över hela säsongen har Kungälv ett målsnitt på 23,7 mål per match. Det håller naturligtvis inte och skulle Kungälv åka ur direkt eller tvinga kvala för att hålla sig kvar så beror det till största del på det svaga anfallsspelet, och framförallt de slarviga avsluten.

12: Lugi HF

Tabellplacering: 12

Ranking efter januari: 12

Lugis Mads Lyhne Nielsen.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det fortsätter att se riktigt tungt ut för Lugi. Spelmässigt var februari ändå ett steg upp och Johan Zanotti har onekligen kommit in med ny energi på tränarbänken. Dessvärre för Lundalagets del har det inte räckt till några poäng.

Förlust med tolv bollar hemma mot Önnered är en sak. Det ska vara klasskillnad på de lagen. Det ska det vara även mot H65, men där lyckades Lugi nästan kämpa sig till en poäng. De lyckades nästan besegra Aranäs också, men det blev förlust där också.

Och nästan är ju det sista ordet Lugi vill läsa eller höra just nu. Ni klarade er nästan kvar i Handbollsligan, kommer jag förmodligen skriva nästa gång i den här spalten.