SÄVEHOF SVENSKA MÄSTARE 2021/22

Sävehofs spelare jublar med pokalen efter att ha vunnit SM-guld final. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN.

Med 2–1 i matcher hade Sävehof chansen att avgöra SM-finalserien i kväll – och de tog den. Efter en jämn första halvlek avslutade Sävehof i övertygande stil och vann till slut med 30–22 (11–11). Sävehof är därmed svenska mästare 2021/22.

Inför matchen hade Sävehof två raka segrar vilket gav dem chansen att avgöra finalserien. De tidigare mötena var intensiva och stundtals riktigt griniga. I kväll var det Skuru som öppnade skarpast och var aningen effektivare än sina motståndare. Innan matchen pratade Alexandra Bjärrenholt om vikten av att få till försvarsspelet och 11 minuter in hade de bara släppt in 2 mål. Då hade Skuru gjort 5.

Skurus sexnoll-försvar var framgångsrikt tillsammans med bra aktioner från Josephine Nordstrøm i målet, och Wilma Mathias Holmbergs liggande lobb till 7–4 var en delikatess. Men Sofie Börjesson ville inte vara sämre. Sävehofs burväktare var en starkt bidragande orsak till att gästerna kunde kvittera och sedan ta ledningen (9–10) med fem minuter kvar av halvleken. Avslutningen blev ryckig efter flera utvisningar och en lång paus på grund av problem med tidtagningen. Halvtidsresultat: 11–11.

Sävehof drog ifrån

Sävehof har under finalserien haft en tendens att starta halvlekarna starkare än Skuru och det gällde också under den andra halvleken i kväll. Några minuter in hade de skaffat sig ett 3-målsövertag efter några snabba anfall med Trine Wacker Mortensen i spetsen och fortsatt storspel av Sofie Börjesson (i den 42:a minuten blev hon dessutom målskytt vid ställningen 15–19). Skuru träffade stolparna och såg ut att vara aningen stressade medan Jamina Roberts, Frida Rosell och Anne Petersen-Tolstrup var noggranna i sina lägen.

Frida Høgaard-Nielsen såg till att sex bollar skiljde med 11 minuter kvar och Rosell utökade till sju (17–24). Skuru tog en timeout men tiden såg ut att rinna i väg för dem. Bjärrenholt stegade sig igenom och gjorde 20–25 med 6 minuter kvar men Petersen-Tolstrup, som var utmärkt i kväll, gjorde två raka mål. Med fem minuter kvar var Sävehofs ledning uppe i åtta mål och guldet var klart. Sävehofs spelare kunde spela ut och avbytarna och fansen på läktarna fick fira i flera minuter innan slutsignalen. Sävehof är värdiga svenska mästare efter en oerhört stark finalserie.

Skuru IK – IK Sävehof 22–30 (11–11)