Sant eller falskt, Handbollsligan dam: Är Skuru seriens bästa lag?

Clara Bergsten, Skuru IK.. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Ännu en vecka har, snart, passerat i Handbollsligan dam. Men vad är egentligen sant eller falskt kring de olika lagen, spelarna eller tränarna? Det går Handbollskanalens reporter Ola Selby in på här.

Tro det eller ej, men vi är redan inne på tredje veckan sedan Handbollsligan dam hade avkast den här säsongen. Men vad har hänt i ligan sedan torsdagen den 14 september?

Under veckan som gått i Handbollsligan dam har…

  • Kungälvs HK visat att de har otroligt svårt att göra mål, precis som förra säsongen.
  • Kristianstads HK:s främlingslegion stått för ytterligare en styrkedemontration.
  • Skuru IK bevisat att de har i den absoluta toppstriden att göra i år.

Allt det är otvivelaktigt sant. Men inte alla segrar, kvalitetsstämplar eller narrativ är lika skrivna i sten som dessa. Det har blivit dags för Ola Selbys egen take på sant eller falskt, för samtliga tolv lag i Handbollsligan dam.

1: IK Sävehof – hade vunnit finalserien om den spelades nu

Nina Koppang. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Sävehof är Sävehof är Sävehof osv. Mängder av spelare med både skicklighet och rutin samt yngre, ambitiösa och spännande spelare. Dessutom en tränare som är duktig på att få ihop allt till ett lag, till en enhet.

Men säsongsinledningen har inte imponerat. Åtminstone inte i ligaspelet. Resultatmässigt är det inte mycket att klaga på med två segrar och en oavgjord, men i spelet har det inte varit riktigt lika bra. Sävehof ska inte tappa poäng mot VästeråsIrsta och de ska inte behöva slita för att ta två poäng mot nykomlingen HK Aranäs.

Falskt. Det går att argumentera för att både Skuru och Önnered är bättre än Sävehof just nu.

2: Kristianstad HK – ett givet topp 4-lag

Bottenstrid förra säsongen och väldigt nära att åka ur dåvarande SHE. Reaktionen blev ut med det gamla och in med det nya. Nu spelar Kristianstad med ett helt annat tempo, ett helt annat driv och är inte längre beroende av en spelare (Sarah Carlström är ju skadad och har inte spelat en sekund).

Amalia Frøland, Kristianstad HK.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Målvaktsspelet är bättre än någonsin, försvarsspelet likaså, och framåt hotar de överallt ifrån. KHK ser helt enkelt ruggigt intressant ut. Men segrarna har kommit mot bottentippade Lugi och notoriskt segstartade Skara.

Därför måste jag, trots allt positivt i KHK, jag säga att rubriken på KHK är falsk. De kan mycket väl sluta topp 4, men det är långt ifrån givet.

3: Skuru IK – seriens bästa lag just nu

Önnereds HK är rejält uppsnackat och uppskrivet inför säsongen (delvis av mig). Skuru började säsongen med att sätta ÖHK på plats och även om det bara skilde en boll till slut (Skuru vann med 24–23) så tycker jag att Skuru såg ut att vara det bättre laget matchen igenom.

Önnered har gjort flera starka värvningar till ett redan starkt lag. Skuru har istället, bortsett från supervärvningen av Rebecca Nilsson, lagt mer fokus på att utveckla de egna spelarna. Det har inte minst visat sig i Felicia PANG (Palm) Robertsson, som hittills imponerat stort.

Skurus Felicia Palm Robertsson. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN.

Slutsats: Sävehof kommer bli bättre och bättre, Önnered likaså. Men de är inte där än. Skuru ÄR därför seriens bästa lag just nu.

4: IF Hallby – Christina Lövgren Hallberg är seriens mest underskattade målvakt

Christina Lövgren Hallberg, IF Hallby.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Förra säsongen var Christina Lövgren Hallbergs första i dåvarande SHE. Hallby klarade sig kvar, men nästan allt snack (jag bidrog till det) handlade om Emma Wahlström och i viss mån deras oortodoxa försvarsspel. Inget fel i att det fokuserade där, men 23-åringen i mål glömdes definitivt bort (hon slutade faktiskt sjua i målvaktsligan förra säsongen).

I år då? Hallby har besegrat Skövde och förlorat knappt mot Önnered och CLH har på de två matcherna totalt 41 i räddningsprocent. Med det är hon bäst i serien? Kolla detta efter onsdagens match.

Med tanke på hur lite det pratas och skrivs om henne – ja, CLH är seriens mest underskattade målvakt.

Fanny Elovson. Foto: Michael Erichsen/ Bildbyrån.

5: Önnereds HK – har problem med sitt anfallsspel

Siw Aabech, Fanny Elovson, Ella Sjöberg och Moa Boqvist är alla riktigt bra spelare. De är alla toppspelare i Handbollsligan och borde rimligtvis kunna dominera de flesta av matcherna i serien. Men det har de inte gjort så här långt.

Visst, de har gjort 20 av lagets 45 mål sett över de två inledande matcherna, men det är tydligt att spelet inte riktigt sitter än. Och kanske blir det för lättläst när Önnered inte har bättre spridning på målskyttet – det är ju knappt någon utanför startsexan som gjort mål.

Önnered har gjort 23 respektive 22 mål i de här två matcherna, trots fantastiska spelare. Jag måste därför konstatera att det är sant att de har problem med anfallsspelet.

6: HK Aranäs – Lovis Jansson är en toppspelare i Handbollsligan

Jag gillar verkligen det jag har sett så här långt av högersexan. Självförtroende, en viss kaxighet (åtminstone om man ska tro hennes avslutsteknik) och en total avsaknad av nerver. Så verkar det åtminstone utifrån.

Jansson har gjort tio mål och en assist på två matcher och framförallt imponeras jag över variationen i hennes avslut från kanten. Det flippas, det knorras, det dras upp bollar stenhårt i bortre krysset. En väldigt intressant spelare att följa och kanske blir det en liknande resa som den Matilda Forsberg i Skövde hade förra säsongen?

Lovis Jansson, HK Aranäs.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

En toppspelare i serien är hon däremot inte än, men hon kan mycket väl bli det under säsongen om hon fortsätter så här. Påståendet är därmed falskt, åtminstone just nu.

Elma Örtemark.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

7: Skövde HF – Elma Örtemark är seriens bästa spelare

Jag har varit förtjust i Elma Örtemarks sätt att spela handboll under flera år och dessutom varit helt övertygad om att proffsliv väntar. Men Örtemark har varit sitt Skövde trogen och på något sätt har hon, trots att hon kanske egentligen behöver en ny utmaning, fortsatt att utvecklas.

Det säger mycket om Daniel Birkelund som tränare och det säger framförallt mycket om Örtemark själv. Starten på säsongen har heller inte antytt något annat än att Örtemark är ännu bättre i år.

Falskt. Seriens bästa spelare är hon inte. Topp 3 däremot är helt givet.

8: H65 Höör – storhetstiden är över

Ola Månsson, H65 Höör. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det såg inte bra ut under försäsongen och Svenska cupen har varit litet av ett haveri så här långt för H65 Höör. Inte har det sett särskilt mycket bättre ut i ligaspelet, även om det blev seger mot Kungälv.

H65 Höör har helt enkelt inte samma höga kvalitet i truppen längre. Det har sparats in på truppen och det är svårt att ifrågasätta i det tuffa ekonomiska läget för klubben.

Men så länge Ola Månsson är tränare i klubben är storhetstiden levande, ovanstående är alltså falskt.

9: Skara HF – riskerar att missa slutspel i år

Skaras tränare Magnus Frisk
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Säsong efter säsong är det samma visa med Skara. En start på säsongen där många, och jag är en av dessa, tvivlar på hur det egentligen ska gå för Skara. Kommer de att missa slutspel? Kommer de rentav att tvingas till kvalspel för att hålla sig kvar?

Men varje år tar sig Skara till slutspel och dessutom, till slut, utan några större bekymmer. Nu har spelet sett riktigt knackigt ut. De kunde lika väl ha förlorat hemma mot VästeråsIrsta och de var klart sämre än Kristianstad.

Men att de skulle riskera att missa slutspel tror jag inte mycket på. De ligger precis utanför nu och kommer så klart att ta sig förbi åtminstone Aranäs. Därmed är påståendet i rubriken falskt. 

10: VästeråsIrsta HF – har blivit Sävehofs bogey team

Jag vet inte riktigt vad det är för ett VästeråsIrsta i år. Vem är lagets hjärta? Vem är stjärnan som kliver fram när det behövs? Hur vill VästeråsIrsta spela handboll?

Tilde Skoog. Foto (arkiv): Viktor Ljungström/Bildbyrån.

Flera frågor, få svar. En sak de däremot redan har gjort är att de har knipit poäng av självaste IK Sävehof. 28–28 slutade matchen och det var absolute inte orättvist.

Förra säsongen vann VästeråsIrsta mot Sävehof i VästeråsArena, nu kryssade de. Det finns definitivt fog för att kalla VästeråsIrsta för Sävehofs bogey team, med andra ord är rubriken sann. 

11: Lugi HF – kommer aldrig klara sig kvar utan kval

Lugi deppar.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0329

Det finns gott om spännande spelare i det här Lugi-laget. Anna Danielsson i mål (wow!), Filippa Nyman och Lovisa Liljenberg är tre spelare som bara kommer bli bättre under säsongen. Allt är inte mörker med andra ord.

Men vi måste också vara ärliga och konstatera att det inte har sett bra ut spelmässigt för Lugi i de två första omgångarna. Framförallt var den första halvleken borta mot Aranäs under all kritik. Men så kan det se ut ibland med ett så pass ungt lag.

Det är sant. Vilka två andra lag kommer vara svagare än Lugi i år? Jag har svårt att se det.

12: Kungälvs HK – det blir en mellansäsong för Lagumdzija

Kungälv har stora problem som lag. 37 mål på två matcher är inte bra (15 mål bara borta mot Skövde!) och inte allt ska läggas på Mia Lagumdzija. Snarare är det så att storstjärnan knappt ska ha någon skuld alls.

Men så här långt har måldrottningen gjort fler tekniska fel än mål (sju mål och tio tekniska fel) och det är givetvis något hon själv inte är nöjd med. Å andra sidan sju assist och det är ju bra. Lagen bevakar också henne ä-n-n-u hårdare i år än tidigare, vilket så klart gör det svårt även för en så pass skicklig spelare som Lagumdzija.

Mia Lagumdzija, Kungälvs HK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Trots den tuffa starten tror jag inte på någon mellansäsong för Lagumdzija. När säsongen är färdigspelad kommer hon ligga högt upp både i skytteliga och assistliga, påståendet är därmed falskt.