Oväntad etta – här är Power rankings Handbollsligan dam, mars

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Välkommen till Power rankings Handbollsligan dam med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

1: Kristianstad HK

Slutplacering: 5

Ranking efter februari: 7

Kristianstads Sarah Carlström.
Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Kristianstad HK var det enda laget som vann samtliga matcher de spelade i mars. Enligt den vanliga Power rankings-logiken, ni som hängt med i den här spalten vet, så behöver det inte betyda något alls. Men i det här fallet har KHK faktiskt varit seriens bästa lag i mars. De besegrade trots allt favoriterna Sävehof hemma, svårspelade Aranäs borta, slutspelsjagande Hallby hemma och hemmastarka Skara HF i Skara.

Varför har det gått så bra? En anledning är att de börjat få tillbaka en del skadade spelare. Visst, Amalie Fröland och Caroline Eisenhardt har saknats och det är två tunga pjäser som Ulf Schefvert tvingats klara sig utan. Men å andra sidan har han fått tillbaka Sarah Carlström.

Och som Carlström har spelat. Det verkar som att den forne skyttedrottningen har hittat formen precis i rätt skede av säsongen. Carlström hade i mars 30 mål och 15 assist fördelat på fyra matcher.

2: Skuru IK

Slutplacering: 1

Ranking efter februari: 1

Skurus Kaja Stojilkovic.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Om vi bortser från den sista omgången, där Skuru åkte på rejält med däng mot Hallby (klassikern motivation slår klass dök upp i Jönköping den kvällen) har Skuru i mars sett ut som den maskin de spelat som hela säsongen.

Skador? Spelar ingen roll. Tuffa matcher? Vem bryr sig. Skuru har spelat handboll utan ursäkter och i vanlig Skuru-anda har flera spelare blivit bättre under säsongen. Jag tänker främst på Kaja Stojilkovic, Isabel van Kerkvoorde och Felicia Palm Robertsson.

Och just det, Skuru har ju Alexandra Bjärrenholt i laget också. Hon är rätt bra.

3: IK Sävehof

Slutplacering: 2

Ranking efter februari: 4

Laura Jensen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Sävehof har blandat och gett i mars. Inte så konstigt kanske med tanke på det unga lag Jesper Östlund ställt upp med i flera matcher på grund av skadeproblemen. Topparna har varit höga: Sävehof körde över VästeråsIrsta och avfärdade dessutom Önnereds HK i prestigemötet i den sista omgången.

Men det har också sett betydligt värre ut i vissa matcher. 41 insläppta mål är aldrig godkänt och det blev det mot Kristianstad. Och mot Skuru var Nackalaget helt enkelt bättre.

Men det finns positiva bitar från mars också. Framförallt har Thea Kylberg och Felicia Granat tagit för sig – spelare som kommer få ännu större roller nästa säsong.

4: H65 Höör

Slutplacering: 3

Ranking efter februari: 5

Gry Bergdahl. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

H65 är ett svåranalyserat lag den här säsongen. Det skiljer enormt mycket mellan lägstanivån och högstanivån och det kan skifta från match till match vilket H65 vi får se, vilket det gjort även under mars.

Låt mig exemplifiera: Fullständig släkt av VästeråsIrsta (Gry Bergdahl hade 18 räddningar i den matchen) och seger med 31–19. Matchen efter? Bara 17 gjorda mål hemma mot Kungälv och förlust mot nästjumbon.

Hur kan det skilja så mycket? Det är en avsaknad av stabilitet som jag inte direkt tror att Ola Månsson jublar över. Å andra sidan – högstanivån är högre än jag hade trott att H65 kunde nå den här säsongen och det kan bli final i vår ändå.

5: Önnereds HK

Slutplacering: 4

Ranking efter februari: 3

Önnereds Isabelle Ryden..
Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Det blev en fjärdeplacering till slut för Önnered den här säsongen och med tanke på spelarmaterialet, både bredd och spets, är det inte bra nog. Det verkar onekligen bero på annat än just spelarna, för klassen finns ju i det här laget.

Jenny Sandgren har varit bra hela säsongen, så varför skulle hon inte vara bra i mars? Bästa matchen kom mot Skövde då Sandgren räddade 23 (!) skott och landade på 54 i räddningsprocent.

Annat positivt för ÖHK att ta med sig? Isabelle Rydén tar för sig mer och mer. Åtta mål på nio avslut från linjen mot Aranäs är riktigt bra. Men i övrigt en svajig månad för ÖHK som vann två och förlorade två matcher.

6: Lugi HF

Slutplacering: 12

Ranking efter februari: 12

Lugis Isabelle Gullden.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Mariel Beugels, Ofelia Shoai Hallberg, Emma Fernis, Lovisa Delac, Bella Gulldén och Sofia Delac. Det är en riktigt stark startsexa, inget snack om saken. Och det är den startsexan som Lugi kunnat spela med betydligt oftare i mars än tidigare under säsongen.

Då är det heller inte så konstigt att Lugi vann tre av fyra matcher i mars och var nära att vinna den fjärde (tvåmålsförlust borta mot Skara).

Framförallt har Gulldén (så klart) betytt mycket. När Gulldén har varit tillgänglig har systrarna Delac spelat upp sig rejält och framförallt storasyster Lovisa avslutade säsongen på ett lysande sätt.

Lugi åkte trots allt ur Handbollsligan, men det hade inget med lagets prestationer i mars att göra. I mars var Lugi ett slutspelslag. Och Lugi har i Anna Danielsson en målvakt att bygga på – hon bli hur bra som helst.

7: Skövde HF

Slutplacering: 8

Ranking efter februari: 6

Daniel Birkelund, Skövde HF.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Likt H65 Höör (och fler lag i den här jämna serien) är det lite svårt att veta var man har Skövde. De är med i de flesta av matcherna, men känslan utifrån är att något saknas.

En poäng jag varit inne på tidigare är att det ibland blir lite för mycket av Elma Örtemark. För er som har läst mina spalter genom åren vet ni att jag är ett stort fan av hennes sätt att spela handboll, men jag tror att det den här säsongen hade tjänat Skövde väl om fler spelare fick ta avslut än Örtemark.

Mot Önnered tog Örtemark 16 skott och övriga kollegor på nio meter kom knappt upp i det tillsammans. Örtemark ska ta mycket avslut, men det finns ändå en gräns för när det går från att hjälpa till att stjälpa.

Skövde blir väl lättläst ibland, det är min poäng. Varför inte sprida ut skotten lite mer?

8: Skara HF

Slutplacering: 6

Ranking efter februari: 2

Aldis Asta Heimisdottir.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Skaras så fina form i februari har totalt kommit av sig. Det såg jag inte riktigt komma med tanke på att Skara brukar bli bättre och bättre under säsongen, något det är svårt att påstå nu med en seger (knappt hemma mot Lugi) och tre förluster i mars.

Efter februari såg jag Skara som ett potentiellt semifinallag, men det är svårt att hålla fast vid den tron nu efter mars som var direkt svag.

En av få som presterade på topp var Aldis Heimisdottir. Topparna för isländskan kom mot Skuru (8+3) och mot VästeråsIrsta (7+4).

9: Kungälvs HK

Slutplacering: 11

Ranking efter februari: 11

Hamed Khazrai.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Med tanke på det kaos som råder i klubben, där ordförande, damansvarig, tränare och spelare är involverade, är det ruggigt imponerande att ändå spela in fyra av totalt åtta poäng i mars.

Med kniven mot strupen levererade Kungälv. Nej, inte hemma mot Lugi då det blev förlust i den näst sista omgången. Men borta mot Aranäs i den sista omgången däremot, då gjorde Kungälv vad som krävdes och säkrade kval.

Det var också en av Mia Lagumdzijas bästa matcher den här säsongen. Skyttedrottningen har haft en tung säsong och framförallt saknat effektivitet, men här var mittnian skarp och hjälpte sitt lag med sex mål och två assist.

Men lagets mest imponerande seger i mars kom borta mot H65 Höör. Seger med 20–17 i Höör – det är bara att lyfta på hatten.

10: IF Hallby

Slutplacering: 7

Ranking efter februari: 8

Christina Lövgren Hallberg
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Hallby avslutade förra säsongen svagt. Som ni kanske minns förlorade de till och med mot tokjumbon BK Heid. Den här säsongen har sett rätt lik ut, med den stora skillnaden att Hallby i år, redan under andra året i högstaserien, löste slutspel.

Men mars var inget att hänga i julgranen och förbättring krävs inför slutspelet. Uddamålsförlust mot Lugi, förlust med 13 mot Önnered och uddamålsförlust mot Kristianstad innan de avslutade med flaggan i topp genom att besegra serievinnaren Skuru med 31–23.

När Hallby presterade i mars var det ofta Emma Wahlström och/eller Christina Lövgren Hallberg som gjorde det. Precis som det varit under hela säsongen, alltså.

11: HK Aranäs

Slutplacering: 10

Ranking efter februari: 10

Rustan Lundbäck, HK Aranäs.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jag tog inte ut Rustan Lundbäck i All Star Team, men det var riktigt nära att jag gjorde det. Att få det här Aranäs-laget att hålla sig kvar i serien är till stor del tränarlegendarens förtjänst (även om Rustan så klart siktade ännu högre än så).

Det är inte ett dåligt lag, men det är ett ungt och oerfaret lag som knappt har någon rutin från spel i Handbollsligan överhuvudtaget.

Aranäs gjorde kanske sin svagaste månad på hela säsongen i mars, men de besegrade samtidigt Önnered borta efter bland annat sju mål av Nova Hallén, och sen kunde de mer eller mindre defilera in i mål, eller ja i Aranäs fall var målet ingenmansland. Starkt jobbat, Aranäs!

12: VästeråsIrsta HF

Slutplacering: 9

Ranking efter februari: 9

Jonna Olsson.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Renovering pågår – så kunde VästeråsIrsta beskrivits inför säsongen (och under säsongen för den delen). Fredrik Söderberg har gjort ett bra jobb och VI har verkligen föryngrat truppen. Flera spelare, däribland Svea Lind, Wilma Birger, Saga Frestadius, Jonna Olsson och Ida Rosenback, har tagit kliv i år.

VI har något att bygga på inför nästa säsong, helt klart. Men varken säsongen, och heller inte mars, har sett bra ut. I mars vann VästeråsIrsta en match, hemma mot Skara. I övrigt blev det tre förluster för ett lag som hade väldigt svårt att göra mål.

19 mot H65, 19 mot Sävehof och 25 mot Lugi. Det vill nog till att träna anfallsspel under den långa försäsongen.