Handbollsligan dam: Här är Selbys All Star Team

Skurus Alexandra Bjärrenholt. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Grundserien inleddes i september och är nu färdigspelad. Handbollskanalens Ola Selby har utsett All Star Team och har där ett förstalag, ett andralag samt ett tredjelag. Här är spelarna och tränarna som har blivit uttagna.

Istället för att ta ut ett lag har vår reporter Ola Selby alltså tagit ut tre lag. I Lag 1 de bästa spelarna på respektive position, Lag 2 de näst bästa och Lag 3 de tredje bästa, så de tre bästa spelarna på varje position väljer vi att uppmärksamma. Idén är inspirerad av NBA:s All-NBA teams och Ola Selby ger sin kommentar på respektive spelare.

Lag 1

MV: Jenny Sandgren (Önnereds HK)

Jenny Sandgren, Önnereds HK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

För tredje året i rad (dessutom tredje året sedan målvakten återvände till svensk handboll) har jag utsett Jenny Sandgren till seriens bästa målvakt. Önnered har inte gått lika starkt som väntat, om ni minns så handlade mycket om snacket inför säsongen om att ÖHK skulle ta hem seriesegern, vilket de till slut var långt ifrån att göra. Däremot har Sandgren presterat från start till slut. Precis som vanligt, alltså.

V6: Melanie Felber (Skara HF)

Skaras Melanie Felber.
Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN

Jodå, det blir en repris även på vänstersex den här säsongen. Melanie Felber är, åtminstone när Olivia Mellegård är skadad, seriens bästa vänstersexa. Skara har i vanlig ordning blandat högt med lågt, men Felber gör i princip aldrig en svag match.

M6: Maja Hedberg (Kristianstad Handboll)

Kristianstads Maja Hedberg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Är inte längre ”bara” den tuffa försvarsspelaren utan numera även ett stort hot i anfallsspelet. Löjligt effektiv från linjen och en spelare som motståndarna definitivt pratar mycket om inför matcher mot Kristianstad. Och det fina försvarsspelet har Hedberg fortfarande i sin repertoar. KHK har gått framåt på flera håll i år, men bäst har mittsexan varit.

H6: Evelina Källhage (Önnereds HK)

Evelina Källhage. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

En väldigt stabil och pålitlig spelare ute på högerkanten. Inte den som syns eller hörs mest, men gör ofta mycket mål. En underskattad högersexa som varit väldigt nyttig för Önnered hela säsongen.

V9: Elma Örtemark (Skövde HF)

Elma Örtemark. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån.

Få spelare i Handbollsligan betyder så mycket för sitt lag som Elma Örtemark gör för Skövde HF. Visst, under den här säsongen har det kanske blivit lite väl mycket Örtemark emellanåt och för lite av övriga Skövde-spelare, men det råder inga tvivel om att vänsternian är en av Handbollsligans bästa spelare.

M9: Alexandra Bjärrenholt (Skuru IK)

Alexandra Bjärrenholt. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

På tal om spelare som betyder mycket för sina lag. Ingen spelare betyder så mycket för sitt lag som Alexandra Bjärrenholt gör för Skuru IK. Utan Bjärrenholt hade Skuru inte vunnit serien, det är jag helt säker på. Vann både skytteligan, assistligan och MEP-ligan och mer solklar MVP än så är svårt att hitta.

H9: Nina Koppang (IK Sävehof)

Sävehofs Nina Koppang
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Inte ens Bjärrenholt har höjd i sitt spel som Nina Koppang har. Där är högernian i särklass i Handbollsligan. Och det känns som ett logiskt steg nästa säsong då Koppang flyttar vidare till Vipers, vilket säger det mesta om potentialen som finns i henne. 21-åringen har inte varit bäst på plan i varje match Sävehof har spelat, men när Koppang är bra är hon överlägsen.

Tränare: Ola Månsson (H65 Höör)

H65 Höörs tränare Ola Månsson.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det låg i luften redan före säsongen, att Ola Månsson skulle bli årets tränare. H65 hade trots allt tappat Isabelle Andersson, Ida Gullberg och Malin Sandberg till utlandet samt meddelade Cassandra Tollbring strax före säsongsstart att hon var gravid. Ändå slutade H65 trea i serien och detta trots att viktiga kuggen Emma Jönsson missat ett flertal matcher i år. Ett tag såg det ut som att H65 inte skulle ha råd att förlänga Månssons kontrakt – nu lyckades de lösa det och därmed är topplagsstatus i Handbollsligan säkrad även kommande säsonger. Bättre tränare på den här nivån är svårt att hitta.

Lag 2

MV: Gry Bergdahl (H65 Höör)

Höörs målvakt Gry Bergdahl
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Jag nämnde här ovan alla klasspelare som H65 tappade inför säsongen. En klasspelare som stanande kvar är Gry Bergdahl och det var ju tur det för H65. Bergdahl har varit otroligt vass säsongen igenom och är den typen av målvakt som kan knäcka motståndarspelare totalt. Inte bara för att hon räddar, men för att hennes kastarm ofta innebär ett snabbt eget mål efter räddningen. Kommer definitivt att saknas i H65 nästa säsong.

V6: Linn Hansson (Önnereds HK)

Önnereds Linn Hansson
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0536

Vänder tillbaka till IK Sävehof nästa säsong och det är lätt att förstå varför gulsvart vill ha hem Linn Hansson. Snabb, säker i läget och en underskattad försvarsspelare, allt i ett. Definitivt en toppspelare i Handbollsligan som fortsätter att bli bättre för varje säsong som går.

M6: Rikke Dahl Nielsen (Skuru IK)

Rikke Dahl Nielsen.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

En riktigt bra försvarsspelare, som dessutom har blivit bättre i den spelformen sedan hon kom till Skuru. Största styrkan ligger dock i det offensiva spelet där hennes samarbete med Alexandra Bjärrenholt har hjälpt Skuru att vinna mängder av matcher den här säsongen. Duktig i spärrspelet och väldigt effektiv i läget.

H6: Johanna Östblom (H65 Höör)

Johanna Östblom. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Ännu en spelare som kan det här med att göra mål, men så har det alltid varit med Johanna Östblom. En notorisk målskytt som utvecklats fint sedan hon flyttade till H65 för ett par år sedan. Har mått bra av att vara förstavalet på kanten och får mycket utspel från Emma Jönsson, något hon allt som oftast förvaltar på ett bra sätt.

V9: Hanna Wedenby (IF Hallby)

Hallbys Hanna Wedenby Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Den tidigare ungdomslandslagsspelaren har varit det kanske allra största utropstecknet i serien den här säsongen. Har utvecklats något enormt i alla faser av spelet och är numera en toppspelare i ligan, något hon slet med att bli i BK Heid. På den här nivån är Wedenby nästan komplett och det ska bli intressant att se vad hon kan göra nästa säsong.

M9: Emma Wahlström (IF Hallby)

Emma Wahlström. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Allra bäst i Hallby har dock inte Wedenby varit. Det har, som vanligt, Emma Wahlström varit. Ligger bakom det mesta i anfallsväg och är skicklig på att värdera när hon ska gå på eget avslut eller när hon ska hitta lagkamrater i bättre lägen. Dessutom en smart försvarsspelare som ofta står för avgörande aktioner som spets.

H9: Sara Johansson (Skara HF)

Sara Johansson, Skara HF. Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN

Nina Koppang har varit seriens bästa högernia i år, men Sara Johansson är inte långt efter. Väldigt duktig på att utnyttja sitt skott, som är ett av de bästa i Handbollsligan. Skara tappar Johansson till Skövde nästa säsong och det kan få enorma konsekvenser för det lila laget.

Tränare: Jesper Östlund (IK Sävehof)

Sävehofs tränare Jesper Östlund.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Att Sävehof slutar tvåa i serien med tanke på det skadeelände laget haft hela säsongen, det ska de till stor del tacka Jesper Östlund för. Johanna Forsberg har inte spelat alls medan spelare som Oliva Mellegård, Stella Huselius, Carmen Martin, Thea Blomst och Ida Sembe missat en hel drös matcher. Ändå vann Sävehof Svenska cupen och slutade tvåa i grundserien. Imponerande!

Lag 3

MV: Johanna Bundsen (IK Sävehof)

Sävehofs målvakt Johanna Bundsen.
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Christina Lövgren Hallberg i Hallby och Elin Lindblom i VästeråsIrsta hade mycket väl kunnat förtjäna vars en plats i All Star Team för det de har presterat. Men det är svårt att lämna Johanna Bundsen utanför. För visst är landslagsstjärnan en stor anledning till varför Sävehof trots alla skador lyckats hålla näsan ovanför vattenytan.

V6: Sanja Radosavljevic (Kristianstad HK)

Kristianstads Sanja Radosavljevic och Frøydis Wiik Seierstad.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Sejouren i nordöstra Skåne blir bara ettårig för Sanja Radosavljevic, som blir proffs utomlands på nytt nästa säsong. Inte så konstigt kanske med tanke på att den serbiska landslagsspelaren är för bra för Handbollsligan och har ett starkt rykte utomlands. Trots att hon närmast varit punktmarkerad i vissa matcher har vänstersexan ändå öst in mål. Och just därför är det logiskt att hon inte stannar kvar i Sverige.

M6: Alma Skretting (H65 Höör)

Alma Skretting. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

En titt i statistiken säger att det finns flera mittsexor som varit bättre än Alma Skretting i år. Men det finns ju andra saker än statistik som ska tas i beaktande vid sådana här utnämningar och ser man Skretting spela handboll är det tydligt att det är en klasspelare. Har inga större svagheter i sitt spel och har dessutom dragit ner på antalet onödiga utvisningar i år. Kommer göra bra ifrån sig i den danska ligan nästa säsong, det är jag helt säker på.

H6: Clara Petersson Bergsten (Skuru IK)

Clara Bergsten, Skuru IK..
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Skretting blir utlandsproffs efter säsongen och det hade även Clara Petersson Bergsten kunnat bli. Har redan viss internationell erfarenhet med det svenska landslaget och hemma i Handbollsligan är Petersson Bergsten en målgaranti för Skuru, match efter match. Bra kontringsspelare och säker från kanten.

V9: Fanny Elovson (Önnereds HK)

Fanny Elovson, Önnereds HK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Har varit Önnereds jämnaste och bästa niometersspelare den här säsongen. I det stjärnspäckade laget har det blandats och getts, men Elovson har lyckats behålla en hög lägstanivå, en lägstanivå som hon har höjt jämfört med tidigare år. Är duktig på att använda din storlek för att avlossa det fruktade skottet och har i år blivit en bättre kombinationsspelare därtill.

M9: Laura Jensen (IK Sävehof)

Laura Jensen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Spelaren som långa stunder har burit Sävehofs anfallsspel på sina axlar. Nina Koppang, Emma Mihailovic och Thea Stankiewicz har alla gjort bra säsonger, men Jensen har varit den som styrt upp det mesta av det gulsvarta lagets anfallsspel. Förtjänar definitivt mer beröm än hon får.

H9: Emma Jönsson (H65 Höör)

H65 Höörs Emma Jönsson. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Kanske hela seriens mest underskattade spelare. När Emma Jönsson är bra förlorar H65 nästan aldrig. Och Jönsson är ju allt som oftast riktigt bra. Har haft en lite hackig säsong och missat en del matcher men trots det levererat på en hög nivå när hon varit tillgänglig.

Tränare: Magnus Oscarsson Söder (Skuru IK)

Magnus Oscarsson Söder. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån.

Ja, jag vet att det kanske är lite snålt mot Magnus Oscarsson Söder att placera honom i tredjelaget med tanke på att Skuru vann serien rätt överlägset. Och det var jämnt mellan alla tre tränare. Jag fortsätter att imponeras av den 44-årige lagbyggaren.

Så är klubbarna representerade:

5: H65 Höör
4: Skuru IK, IK Sävehof & Önnereds HK
2: Skara HF, Kristianstad HK & IF Hallby
1: Skövde HF

VästeråsIrsta, HK Aranäs, Kungälvs HK och Lugi HF är inte representerade i All Star Team.