Att inte ha skjorta på sig rätt dag i veckan, att få för sig att bajsa i lagbussen eller skjuta skott som limmas av målvakten – det är bara några exempel på övertramp som kan innebära böter för spelare i Handbollsligan. Men när det gäller böter i Handbollsligan dam och herr är upplägget betydligt mer invecklat än så – här är Inside bötessystemen i Handbollsligan.
Det är snarare regel än undantag att handbollslag i våra två högstaserier åker på en resa efter säsongen. Men hur bekostas resan? Jo, genom det bötessystem som finns i (nästan) samtliga lag i Handbollsligan dam och herr och som hanteras av spelarna själva.
Handbollskanalen har fått ta del av hur bötessystemet ser ut i nästan samtliga lag i serierna och kan konstatera att det i flera fall är kreativa sätt att böteslägga spelarna. Majoriteten av lagen använder sig av appen som heter Pay the Hippo, där varje böter kan registereras.
Varje lag har en polis, en ”tax man”, eller bötesmästare om ni så vill. Den här personen, eller personerna har ett jobb: att samla in böter från spelarna i laget. Eller som OV Helsingborgs Espen Christensen uttryckte det är underskriven tog kontakt med honom: ”Jag hänvisar till Micke Andersson. Han är lagen, rättvisan och bödeln när det kommer till böterna i OV.”
Fotbollsböter är snarare regel än undantag
OV har, precis som majoriteten av lagen, flera roliga böter. En återkommande böter handlar om den som är kopplad till fotbollsuppvärmningen, en klassiker inom handbollen. I OV:s fall finns det flera olika böter kopplat till fotboll och några av dessa heter ”boll i taket” (50 kronor), ”boll på läktare” (50 kronor) och ”förlust fotboll” (5 kronor).
– Roligaste bötern är helt klart fotbollsböterna då det ofta leder till otroliga diskussioner, säger Andersson.
En som håller med är Richard Hanisch i Guif – Eskilstunalagets lagkapten gillar också böter relaterat till fotbollsuppvärmningen.
– Personlig favorit är givetvis att tunnla någon på fotbollen, säger han.
Spelarna är heller inte rädda för att påminna ”bötesmästaren” om en lagkamrat borde få böter. Maja Hedberg i Kristianstad HK utvecklar:
– Vi hjälps åt i laget att hålla koll på böterna och man skvallrar gärna om man upptäckt en böter. När man har fått en böter man inte håller med om har man rätt att överklaga och diskutera med ansvariga, säger mittsexan.
Det finns gott om bötespoliser
I vissa lag kanske det inte behövs påminnas och skvallras på samma sätt. I Skara var Handbollskanalen i kontakt med Sofia Berndtsson och den rutinerade mittsexan berättar att de i Skara har två ansvariga (samt en domare) och där är titlarna det som är mest talande:
– Bötesbitch 1 är Isabella Mouratidou (den orädda och kaxiga), bötesbitch 2 är Melanie Felber (blir tvingad att vara med för hon är så rättvis). Domare är jag själv (den som vet att böter kan såra och därför är där som stöd vid orättvisor).
Är det så att vissa böter oftare delas ut till yngre spelare än till äldre? Kanske är Hanisch något på spåren där, som berättar om en böter som debuterade i Guif rätt nyligen.
– Veckans mobilberoende infördes efter att jag med flera (läs äldre) tyckte att det är lite tråkigt att det första man gör när man kommer in i omklädningsrummet är att man sätter sig med telefonen. De yngre tog inte emot helt med öppna armar, men det har blivit en liten rolig grej bara. De flesta använder sig av IPhone och där får man ju en sammanställning på hur mycket man använt telefonen under veckan. 20 timmar på TikTok på en vecka är något form av rekord. Men jag lämnar inte ut vem som hade det, säger Hanisch.
Martin Mårtensson i Hallby har en egen favorit: födelsedagsfikat. Då är det upp till spelaren som fyller år att ta med fika till laget.
– Min favorit är födelsedagsfikat som ska tas med och vara hembakat. Jag kan säga dig att vi har några riktiga guldkorn och en del bottennapp.
Men det finns även lag som inte har bötessystem på samma sätt. Skuru är ett sådant. Alexandra Bjärrenholt berättar att de har en bot relaterat till fredagsfikat och att lagets huvudtränare Magnus Oscarsson Söder åkte på en sådan förra säsongen.
– Det kan man få om man gör något extra klantigt, till exempel glömmer skorna till en träning eller som ”Mange” gjorde en gång att han glömde sudda vår taktik han skrivit upp inför match på en av whiteboardtavlorna i hallen så att motståndarna sen kunde läsa taktiken när de kom. Då är det någon som ”nominerar” för fredagsbot, det kan vem som helst göra, sen är det omröstning där om mer än hälften tycker det förtjänar fredagsbot så måste man bjuda på någon slags fika kommande fredag, säger Bjärrenholt.
LÄS MER: Här är ”hela” listan på böter i Handbollsligan
Tycker du den här artikeln var rolig? Swisha valfritt ”bötesbelopp” till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Vi lovar att aldrig ställa någon väska på bänken eller bajsa i bussen. Tack för att du läser och följer oss!