Magnifik Hanna Eriksson dominerade Göteborgsderbyt

Önnereds Maria Sundin var felfri Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Efter en försäsong och en säsongsinledning utan en enda besvärande förlust har det börjat hacka i maskineriet hos Heid. Två raka förluster, mot Skara och GT Söder, har troligen dämpat självförtroendet i laget. Kvällens motståndare behöver även de en puff i rätt riktning. Tre poäng på fem matcher är inte vad Önnered tänkt sig. Nu är det upp till bevis för båda Göteborgslagen. Segraren i detta derby kan lämna Heid-hallen som Bäst i Väst.

Fullpackat på läktaren med högröstade fans från båda lagen. Laddade spelare där nästan alla känner varandra. Det ligger mycket prestige i luften. Kanske var det därför matchen började i ganska svagt tempo. När det väl tog fart såg vi ofta tekniska fel.

Efter hand skärpte spelet till sig och det var Önnered som lyckades bäst, mycket tack vare kantspelarna Maria Sundin och Ewelina Ström. Önnered drog ifrån. När sen det mycket sällsynta hände att Önnered fick tre spelare utvisade väntade man sig ett Heid-ryck. Men då stod halvlekens bäste spelare i vägen, Önnereds målvakt Hanna Eriksson kom upp i höga 53 i räddningsprocent och släppte bara ett mål under den tunga utvisningen. Önnereds moral växte i samma takt som Heid deppade.

Halvtidsresultat: 10-15

I andra halvlek blev trenden från den första allt tydligare. Önnered var mer laddade och fokuserade samtidigt som Heids stjärnspelare, Hallagård/Ehrnbring/Andersson aldrig kom upp i nivå med sig själva.

En som kom upp i sällsynt hög nivå var Hanna Eriksson i Önnered med en bra bit över 50 i räddningsprocent. Hon ensam var den som betydde mest för matchens utgång.

– Det stämde bra idag, jag hade ett bra samarbete med försvaret, sade en lycklig Hanna Eriksson som utan konkurrens utsågs till matchens bäste spelare.

I Önnered sågs inga direkta svagheter ikväll, däremot flera starka. En som lyste klart var kantspelaren Maria Sundin, imponerande sex mål på sex försök.

– Jag och hela laget var laddade ikväll, det var en av mina bästa matcher någonsin. Jag fick många bollar att jobba med. Kul att det kom i ett derby och med motståndare som vi hade i vårt lag förra året (Nasser/Ehrnbring red anm).

Heid står inte riktigt att känna igen efter sin starka inledning av säsongen. När lagets stjärnor är bra, men ändå kan så mycket bättre, ja då är Heid sårbara. Önnered däremot kan börja sikta uppåt i tabellen. Den här matchen styrde och ställde man som ville.

Slutresultat: 18-27

Heid: Jessica Ehrnbring 4, Elin Hallagård 3, Sara Larsson Fridman 3, Towe Andersson 2, Elin Svensson 2, Kristina Zubonja 1, Linn Hansson 1

Önnered: Maria Sundin 6, Ewelina Ström 5, Maja Eriksson 4, Frida Tegstedt 3, Linnea Säreborn 3, Anna Bardis 2, Moa Boqvist 2, Mathilda Jonsson 1, Lovisa Ekberg 1

Anders Hilmersson