Khazrai efter sitt avhopp: ”Viktigt att sanningen kommer fram”

Hamed Khazrai. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Det stormar i och kring Kungälvs HK. Såväl damlag som herrlag riskerar att åka ur sina respektive serier och nyligen avgick omtyckte damtränaren Hamed Khazrai. Sportbladet var först att rapportera om det som hänt – nu berättar Khazrai sin sida av det hela för Handbollskanalen.
– Det är viktigt att sanningen kommer fram, säger Khazrai.

Sportbladet var först att berätta om det kaos som råder i Kungälvs HK. Flera av varandra oberoende källor delade liknande uppgifter till Handbollskanalen i förra veckan. Våra uppgifter säger att efter en bortaförlust för ett tag sedan började klubbens ordförande Mikael Bengtsson att skicka sms till Hamed Khazrai, sms som enligt uppgifter hade formuleringar likt ”Varför gör ni inget?”, ”Du har ingen plan, Hamed”, ”Vad är er spelidé”? med mera.

Enligt våra källor ska Khazrai hela tiden lyckats behålla en god ton, medan Bengtsson haft motsatsen. Khazrai ska till slut ha föreslagit ett möte fysiskt möte, ett möte som ordföranden inte dök upp på.

Nu berättar Hamed Khazrai om sina tankar och känslor efter sitt avhopp som damtränare i Kungälvs HK efter den här säsongen.

– Det här handlar inte om min vara eller icke vara i Kungälv. Det som är viktigt är att sanningen kommer fram. Det här är egentligen mellan mig och berörda parter, men jag kan inte jobba på den typen av arbetsplats eftersom jag tycker inte att man behandlar sin personal på det viset. Skulle du bli behandlad så av din chef som jag blev behandlad hade din chef fått sparken. Men så fungerar det inte i en förening, säger Hamed Khazrai till Handbollskanalen.

– Det har pyst i många år. Mycket grejer har hänt under det ledarskapet.

För flera månader sedan kallade Hamed Khazrai och hans assisterande tränare Annika Wiel Hvannberg till ett möte med ordförande Mikael Bengtsson och senioransvarig Håkan Fredén.

– Vi var tydliga med att vi behövde hjälp sportsligt med tanke på läget vi befann oss i. Vi bad om att få två saker uppfyllda. Dels att de båda skulle vara närvarande på träningar – jag har varit här i fyra år och aldrig sett någon av dem på våra träningar. De är ändå ansvariga och borde känna mer ansvar i situationen vi var i.

– Den andra grejen var att jag bad dem att förse laget med någon form av mental coach. Ingen av våra önskningar har de tillgodosett och till slut fixade jag via mina kontakter en mental tränare.

Spelare valde att skriva på efter att Khazrai gjort det

Khazrai är tydlig med att han är öppen för kritik, framförallt när Kungälv haft svårt att prestera hela säsongen.

– Vi vet om vårt läge och var vi ligger tabellen. Jag kan ta kritik och jag kan ta att vara ifrågasatt. Men då vill jag ha det i formella former, inte att gömma sig bakom telefonen. Sen tillkallar jag möte och så dyker personen inte upp, en person som heller inte har varit på våra träningar och sett hur vi jobbar. Vad håller vi då på med i föreningen?

– Det är stöttningen vi har saknat – närvaro och stöttning. Det här är sanningen.

En annan del i det här är att Hamed Khazrai är och har varit en väldigt omtyckt tränare bland spelarna i Kungälv. När Khazrai i vintras ännu inte hade förlängt sitt kontrakt var det flera spelare, enligt uppgifter till Handbollskanalen, som inte ville stanna om inte Khazrai stannade. Efter att Khazrai skrev på följde flera kontraktsförlängningar från spelare.

– Vi hade resultaten vi hade i januari men ändå förlängdes mitt kontrakt och de sa att de hade jättestort förtroende för mig. De sa att oavsett om vi åker ur eller inte skulle vi köra på i två säsonger till.

– Efter att jag hade skrivit på pratade jag med spelare som jag ville ge tydliga roller i laget. Spelare i laget valde då att skriva på eftersom de fortfarande har förtroende för mig. Så det är klart att jag nu känner ett svek gentemot spelarna jag pratat med och fått att skriva på för Kungälv. Det känner jag mig sorgsen över. Men någonstans måste jag tänka på mina värderingar, etik och moral och jag kan inte acceptera hur det gåt till på min arbetsplats.

Allt som har hänt ledde till att några spelare, däribland Line Stenberg, som spelat i Kungälvs HK hela sitt liv, startade en namninsamling för att kunna rösta bort klubbens ordförande.

– Det här är två olika saker, alltså det som hände mig och det som nu händer. Det är Line som håller i flaggan eftersom hon har varit i klubben sedan barnsben. Hon har sett allt som har hänt inom föreningen. Det jag har förstått är att det här med hur jag blev behandlad var droppen för flera personer i klubben. Jag tycker att Line ska hyllas för det civilkurage hon visat och att hon fått med sig medlemmar. Line vill föreningens bästa, säger Hamed Khazrai.