4 olika skikt – här är Power rankings Handbollsligan dam, september

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Välkommen till Power rankings Handbollsligan dam med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

1: Skuru IK

Alexandra Bjärrenholt.
Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 2

Tips inför säsongen: 3

De har inte varit utan flyt i de fyra inledande omgångarna. Men turen förföljer den skicklige och det har den gjort för Nackalaget i september. De har förtjänat att vinna (typ) samtliga fyra matcher, så jag vill inte ta något ifrån laget, men ett visst flyt ligger bakom ett par av segrarna. Framförallt segern mot Skara borde kanske aldrig ha varit en seger med tanke på att Ellen Voutilainen tog minst ett steg för mycket vid hennes avgörande mål.

Men det jag har imponerats mest av när det gäller Skuru är att de, trots underläge i matcher, metodiskt jobbar sig tillbaka och till slut hittar sätt att vinna. Den egenskapen är a och o och kan innebära att Magnus Oscarsson Söders lag har en trevlig säsong framför sig.

Det hjälper också att de har hela seriens MVP i sitt lag. Alexandra Bjärrenholt leder skytteligan, assistligan och MEP-ligan efter fyra omgångar. Det är svårt att vara mer överlägsen än Bjärrenholt har varit i september.

2: Kristianstad HK

Kristianstad HK.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 1

Tips inför säsongen: 6

Hand upp den som trodde att Kristianstad HK, som var otroligt nära att åka ur förra säsongen, skulle ligga etta i serien efter fyra omgångar. Den som håller upp handen just nu, den ljuger. Att det däremot skulle bli en bättre säsong i år, det tror jag mer eller mindre alla var överens om.

Laget har förstärkts väl och mer eller mindre samtliga av nyförvärven har levererat så här långt. KHK har vunnit fyra av fyra matcher och då har Sarah Carlström, lagets viktigaste spelare ihop med Maja Hedberg de senaste åren, inte spelat en sekund. Dessutom är klasspelare som Laura Eggert på väg tillbaka och när hon väl gör comeback har KHK en konkurrenssituation på vänstersex som bara Sävehof kan mäta sig med i den här serien.

Enda frågetecknet för KHK? De har vunnit mot lag som de ska besegra. Det är så klart starkt att vinna ändå, men de har vunnit mot ett Lugi som tippats sist, ett Skara som alltid är trögstartat, ett Hallby som tippas i botten och nykomlingen Aranäs. Oktober blir en viktig månad – då får vi se hur väl lagbygget egentligen står sig mot (lite) större drakar.

3: IK Sävehof

Thea Stankiewicz, IK Sävehof.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 3

Tips inför säsongen: 1

De har bara tappat poäng mot sitt bogeylag VästeråsIrsta så här långt, men det är inte så att Sävehof har övertygat i de andra matcherna heller. I perioder mot Skövde, ja, men inte i övrigt. Vi väntar fortfarande på fullträffen den här säsongen för Jesper Östlunds lag.

Med det sagt har de ändå tagit sju av åtta möjliga poäng och ligger trea i serien. Det är inte långt ifrån en stark start, men det är heller inte i närheten av förra säsongens nivå. Men räkna med att Sävehof blir bättre och bättre.

Vad har varit bra i Sävehof? Thea Stankiewicz har redan visat hur nyttig hon kommer att bli. 22 mål och nio assist är bra i en ny miljö. Även Nina Koppang har blixtrat till (även om hon har mycket kvar att ge) och likaså Johanna Bundsen i mål.

En helt okej månad för Sävehof.

4: Önnereds HK

Thess Krönell. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Tabellplacering: 4

Tips inför säsongen: 2

Jag är egentligen inte särskilt imponerad över Önnereds inledning på säsongen. De förlorade mot Skuru i premiären i en match de borde ha vunnit. De följde upp det med att vinna knappt mot IF Hallby och sedan vinna stort mot Lugi HF. Det är inte superstarkt.

Men de har vunnit två av tre matcher (Önnered och VästeråsIrsta har spelat en match färre än övriga lag) och det är ju bra. Störst frågetecken sätter jag kring anfallsspelet. Med så många så skickliga spelare borde det inte varit så svårt som det har varit att komma till bra lägen. Önnered snittar 27 mål per match och det tycker jag är lågt med tanke på laget de har och lagen de har mött.

Det finns med andra ord mycket att förbättra, vilket jag är säker på att vi kommer att få se. Om inte förbättringen kommer snart går det definitivt att börja ifrågasätta hur det egentligen står till i laget.

5: H65 Höör

Höörs Emma Nuhanovic. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Tabellplacering: 6

Tips inför säsongen: 4

Är det dags för ännu en Ola Månsson-hyllning? Jag har ju nära till att hylla den mästerlige tränaren, men inte den här gången. Eller kanske lite då, Månsson har definitivt hjälpt H65 till ett par poäng fler i september än vad de hade haft med en svagare tränare.

H65 har vunnit två matcher (mot Kungälv och Skara) och förlorat två (mot Skuru och Sävehof). Matcherna de vann var tajta och matcherna de förlorade var tajta. Vad det säger mig? Att H65, trots en tunn trupp och få spetsspelare, kommer att bli svårslaget även i år.

De lär också bli bättre under säsongen, de har ju en tendens att bli det. Roligast hittills har varit att se hur Emma Nuhanovic tar för sig i anfallsspelet. 21 tekniska fel är inte bra, men 16 mål och nio assist under sin första säsong som förstavalet i anfall, det är bra.

6: IF Hallby

Emma Wahlström.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 5

Tips inför säsongen: 10

Premiären var sensationellt bra av ett Hallby som fullständigt körde över ett Skövde som inte visste hur de skulle luckra upp hemmalagets offensiva försvarsspel. Christina Lövgren Hallberg har varit en av seriens bästa målvakter i september och Emma Wahlström har varit en av seriens klart bästa spelare (tvåa i både skytteligan och assistligan).

Varför jag placerar Hallby ett snäpp under H65 är för att H65 har varit jämnare. Hallbys segrar har visserligen varit rätt starka (utöver Skövde uddamålsbesegrade de Kungälv på bortaplan) men lägstanivån har inte riktigt haft samma höjd som H65:s (även om inte den heller varit särskilt hög).

Men det finns flera spelare jag är förtjust i när det kommer till Hallby. Jag har redan nämnt två. En tredje? Nora Edin på vänsterkanten. Hon kan bli hur bra som helst och har sett väldigt intressant ut under de inledande omgångarna.

7: Skövde HF

Daniel Birkelund, Skövde HF.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 7

Tips inför säsongen: 5

I år skulle Skövde ta ytterligare kliv, precis som de gjort varje säsong med Daniel Birkelund som tränare. Hittills tycker jag inte att vi har fått se någon större utveckling på Skövde som lag.

Däremot tycker jag mig se några spelare som tagit kliv. Elma Örtemark är ä-n-n-u bättre i år, vilket är häftigt att se. Men även Natalie Wästerfors har utvecklats. Och när Melina Pilav fått spela har hon gjort det bra med sitt fina skott (men borde kanske fått spela mer, även om konkurrensen på vänsternio är tuff).

Det finns definitivt att bygga på i Skövde, men kanske söker de fortfarande efter formen. Det såg inte bra ut mot Hallby och mot Sävehof var det stundtals ett haveri, men segrarna mot Kungälv och Aranäs var å andra sidan stabila.

En godkänd månad av Skövde, men inte mer än så. Jag räknar med förbättring framöver.

8: Skara HF

Skaras Sara Johansson. Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN.

Tabellplacering: 9

Tips inför säsongen: 7

Tre förluster och bara en seger så här långt. Är det någon som är förvånad? Inte jag i alla fall. Men jag tycker nog att poängutdelningen borde varit något högre.

Mot Kristianstad hade de inget att sätta emot, då mötte de helt enkelt ett bättre lag. Men mot Skuru kunde de definitivt fått med sig åtminstone en poäng och mot H65 var det en svag halvlek som förstörde festen.

Skara är bättre än vad poängen säger och jag tror helt enkelt det här handlar om gamla vanliga trögstartade Skara. Stjärnorna Felber och Johansson har levererat och komplementspelarna Heimisdottir och Berlin har utvecklats ytterligare. Poängen kommer börja trilla in, men då måste lägstanivån höjas rejält jämfört med hur det sett ut i september.

9: HK Aranäs

Maja Wahlgren, HK Aranäs.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 8

Tips inför säsongen: 11

De gjorde en fin premiär hemma mot Sävehof, men förlorade ändå. De följde upp det med en bra prestation mot Lugi och tog två fina poäng. Därefter? Ytterligare en stark insats, då mot Skövde. Men ändå noll poäng. Och borta mot Kristianstad krigade de heroiskt, framförallt bakåt, men förlorade ändå.

Summa summarum? Aranäs gjorde vad de kunde i september. Det går inte att klaga på varken inställning eller prestation i någon av matcherna, utan Rustan Lundbäck har fått ut väldigt mycket av spelarna. Det har bara inte räckt till, åtminstone inte i tre av fyra matcher.

Glädjande för Aranäs är, utöver Maja Wahlgrens start på säsongen, att de faktiskt vann mot Lugi. Poängen Aranäs tar mot framförallt Lugi, Hallby och, som det har visat sig, Kungälv, kan rädda hela säsongen. Och det är jag säker på att Rustan Lundbäck är väldigt medveten om.

10: VästeråsIrsta HF

Love Kumlin, VästeråsIrsta. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån.

Tabellplacering: 10

Tips inför säsongen: 9

Jagar fortfarande första segern den här säsongen. Poängen mot Sävehof var lika häftig som den var oväntad, men det är ju samtidigt inte de matcherna som VI ska ta sina poäng i om det ska bli slutspel. Då behöver de vinna mot lag som Skara, ett lag som de förlorade mot i september.

Det är mycket mellanmjölk om laget. Inget ont om spelarna, det verkar vara en homogen grupp och det är flera spelare som är gedigna på den här nivån. Men det är få spelare det sprakar om, åtminstone om vi tittar på hur det såg ut i september.

Bäst har Love Kumlin, Tilde Skoog och Elin Lindblom varit. Precis som väntat, alltså. Ska VI ändå lösa slutspel behöver fler kliva fram och överraska, annars blir det fler månader som den i september.

11: Kungälvs HK

Hamed Khazrai.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Tabellplacering: 11

Tips inför säsongen: 8

Septembers stora besvikelse. Kungälv har ju knappt kunnat göra mål! 22 mot H65, 15 (!) mot Skövde och 25 mot Lugi är inte jättebra. 25 är inte dåligt, men mot Lugi borde de ha kunnat göra fler.

Kanske var det ett trendbrott mot Hallby, även om det inte ledde till några poäng. Då small Kungälv ändå dit 30 bollar och hade för första gången den här säsongen lite mer fart, frenesi och rörelse i sitt anfallsspel.

Det ser oroväckande ut för Kungälv, men det gjorde det i starten av förra säsongen också. Jag tror att Khazrai och Wiel Hvannberg kommer vända på det här, men de har ett stort jobb framför sig för att få spelarna att våga. Jag har verkligen saknat modet och jävlar anammat i Kungälv i september, tvärtom har det sett krampaktigt ut.

12: Lugi HF

Lugi deppar.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0329

Tabellplacering: 12

Tips inför säsongen: 12

Det finns ingen spelare i Handbollsligan som är så viktig för sitt lag som Cornelia Dahlström är för sitt Lugi. Jag tycker inte ens att det är någon annan spelare som är riktigt nära, även om Alexandra Bjärrenholt så klart skulle saknas något enormt för Skuru om hon missade matcher.

Mer än Dahlström då, vad har varit positivt för Lugi i september? Inte mycket. Men jag tycker att Lovisa Liljenberg ser väldigt spännande ut. Det syns att hon är ung, för det slarvas en del och tas en del förhastade beslut ibland, men där ser också ut att bo en vinnarskalle och ett driv som kommer göra henne till en bra spelare i den här serien, kanske redan i år.

Annars har det varit tungt för Lugi som bara varit nära i en match – matchen då de borde ha besegrat Kungälv. Men så här kommer det nog se ut för Lundalaget, som får se till att lägga alla ägg i ”bottenlagskorgen”. Alltså satsa mer eller mindre allt på att vinna rätt matcher.