Cleopatre Darleux utsedd som en Frankrikes mest inflytelserika

Cleopatre Darleux välkomnar Julie Foggra till målvaktsteamet i Brest. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Det är inte bara inom sportvärlden som handbollen får publicitet i Frankrike. Franska landslagsmålvakten Cleopatre Darleux kom på 28:e plats när franska tidningen Vanity Fair listade Frankrikes 50 mest inflytelserika personer 2021, går att läsa på tidningens hemsida.

Med över 170 landskamper för det franska landslaget är Cleopatre Darleux en av landets största idrottsprofiler. Men det är inte bara det faktum att hon är en fantastisk målvakt och nybliven OS-guldmedaljör som Vanity Fair listar henne som den 28:e mest inflytelserika franska personen det senaste året.

32-årige Darleux tar även kampen för kvinnors, och mödrars, rätt inom idrottsvärlden. För förutom segern i OS deltog hon även i den kollektiva aktion som idrottskvinnor i Frankrike drev igenom för att få samma rättighet till betald ledighet som sina manliga motsvarigheter.

– Förut hade herrarna rätt till en extra veckas betald ledighet än oss, är inte det galet? sa Darleux då enligt Vanity Fair.

Och på tal om OS-guldet så uppmärksammade målvakten även att dom franska herrarna, som också vann sin OS-turnering, blev förstasidastoff i mycket högre utsträckning än när damerna vann – som till exempel fick se sig undanknuffade på L’equipes förstasida av Leo Messis ankomst till Paris.

På topp 5 i Vanity Fairs lista kom mer fotboll och män i form av Real Madrid-spelaren Karim Benzema. Även Modernas VD Stephane Bancel, Louvrens nye direktör Laurence de Cars och Lupin-skådespelaren Omar Sy kom topp fem. Mest inflytelserik ansågs Florian Zeller vara, som regisserade Oscarsnominerade filmen The Father. Det avslutar dagens kulturrapport från Frankrike.