Brest säkrar inför framtiden – värvar in fransk landslagsnia

Kalidiatou Niakate i åŒttondelsfinalen mellan Ungern och Frankrike under handbolls-VM 2017. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Vänsternian Kalidiatou Niakaté är klar för franska svensklaget Brest Bretagne nästa säsong, det rapporterar Ouest France. Den 23-åriga fransyskan anländer från ligakonkurrenten Nantes och har skrivit på ett tvåårskontrakt med Brest. 

Brest Bretagne stärker upp laget vidare i jakten på Metz i franska ligatoppen. Nyligen värvade Brest in danska Melanie Bak som ersättare till Isabelle Gulldén, samt säkrade upp kontrakten med kanten Pauline Coatanea och linjen Sladjana Pop-Lazic. Och ny värvar de franskt på vänsternio i form av Kalidiatou Niakaté.

Niakaté är bara 23 år gammal men har redan fyllt på troféskåpet med ett VM-guld från 2017 och ett EM-guld från 2018 – där hon skrevs ur truppen mitt under brinnande slutspel.

Men Brest ser potentialen i den 177 centimeter långa, rörliga vänsternian som i år har gjort 34 mål för Nantes i ligan. Det är lika många som Brests serbiska vänsternia Jovana Stoijlkovic. Och det är just Stoijlkovic som Niakaté rapporteras ersätta, enligt Ouest France. Serbiskan ryktas istället till franska Chambray.

Kalidiatou Niakaté växte upp i parisiska förorten Aubervilliers och började sin handboll med Issy-Paris. 2017 gick hon till Nantes och från och med sommaren 2019 till 2021 spelar hon alltså med franska utmanarna Brest.

– Niakaté är född 95 och vi vill bygga för framtiden. Hon är även erfaren och kan göra avtryck i matcher som en Marta Mangue, säger Brests sportchef Jean-Luc Le Gall till Ouest France.