EM-special: Frändesjös förstasexa – ”Gör du fel får du ris och gör du rätt får du tystnad”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-EM 2018. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1) I backspegeln

I dag skall gruppspelet summeras, sex lag skall resa vidare till Paris, fyra till semifinal och två till match om 5-6 plats. Men hur har det sett ut?

Ryssland spelar en handboll som tangerar vad som är möjligt, både visuellt och resultatmässigt, och är laget att slå.

Frankrike är som vanligt, bländande målvakt- och försvarsspel. Anfallsspelet har varit deras akilleshäl så här långt. Kan givetvis vinna rubbet, men motståndarna då måste anfallsspelet vässas.

Rumänien, första tre matcherna var helt perfekta, men de sista två har det hackat betänkligt. Går hårt på vissa spelare, inte minst Neagu. Klarar coach Ambros att balansera upp laget nu i slutskedet, ja det återstår att se.

Norge hittade inte rätt i början av turneringen, för få försvarsalternativ gjorde att det läckte bakåt. Nu beroende av andra, något som aldrig brukar vara fallet. Klarar de sig vidare blir de dock riktigt farliga.

Sverige fick till en fullträff mot Frankrike och låg väldigt nära en seger där. Annars har det varit matcher som har böljat upp och ned, men där Sverige alltid avslutat matcherna starkt. Kunde haft två poäng till och då en betydligt större chans på semifinal ikväll.

Montenegro är laget som pressat Ryssland hårdast, därefter en tung förlust mot Frankrike. Men har sedan två vinster mot Sverige och Serbien. Svag möjlighet till semifinal men stor chans att nå matchen om 5-6 plats.

Nederländerna har imponerat (undantaget mot Norge givetvis), framförallt med tanke på deras tunga återbud innan turneringen (Broch och Snelder) och deras skada på Nykke Groot tio minuter in i matchen mot Rumänien, som de senare vann med klara 29-24.

2) Hitchcock

Ovissheten och spänningen stiger inför kvällens avgörande. Tittar vi på gruppen här i Nantes, så är det först Per Johanssons Montenegro mot Danmark. En på pappret passande uppgift för Montenegro men mot ett Danmark som spelar för sin heder. Kan bli en lurig match, vinner Danmark kan de ta stora steg upp i tabellen och förlorar de matchen blir de hjälplöst sist i gruppen. Vinner Montenegro matchen är de med i kampen om semifinalplatsen och förlorar de riskerar de också komma sist i gruppen. Med andra ord är det som vanligt i EM, allt kan hända sista dagen.

Vidare med Sverige mot Ryssland. Svensk vinst och vi kan vara med i kampen om en semifinalplats, men då måste alla resultat gå svensk väg. Det måste först bli dansk vinst, sedan svensk vinst och till slut minst oavgjort (vinst för funkar också) för Serbien mot Frankrike. Då kommer Sverige tvåa, men mest realistiskt just nu är en fjärde plats, oavsett hur det går matchen.

Avslutningsvis, Frankrike mot Serbien. Hemmanationen mot helt avsågade Serbien. Kan detta sluta på något annat sätt än fransk seger? Ingenting talar för det, men skulle det hända, att Serbien tar minst en poäng av de regerande världsmästarna på deras hemmaplan, så är det en dunderskräll …

På andra sidan då, vad händer i grupp Nancy? Först ut Norge mot Spanien, här kommer Norge vinna klart och då har laget gjort vad de kunnat, nu kan de vänta och hoppas. Ungern-Rumänien kommer därefter, oviss match, men jag tror Rumänien löser det. Till sist, Nederländerna-Tyskland, tror även här på favoriten Nederländerna, även om Tysklands förbundskapten är Henk Grøner, vill sätta käppar i hjulet på sin gamla arbetsgivare.

3) Svansjön

I början på nästa år kommer den ryska nationalbaletten Svansjön tillbaka till Sverige, Bolsjojteatern från Moskva skall ut på turné igen, med musik av Pjotr Tjajkovskij. Men redan nu är en annan ensemble ute och visar upp sig, det ryska damlandslaget i handboll med musik av Jevgenyij Trefilov. Sällan har något så svårt som sporten handboll, sett så enkelt ut, som när det ryska landslaget spelar ut hela sitt register. Det blir inte bättre än så här och har det någonsin varit det?

Semifinalen från OS i Rio 2016 mellan Ryssland och Norge har omtalats som den bästa handbollsmatch någonsin och det är svårt att inte hålla med. En magisk tillställning där varje sekund var en manifestation för sporten. Men frågan är om inte årets upplaga av Ryssland är på väg att bli snäppet vassare.

Allt hänger ihop, inga stopp, boll och spelare svävar fram som Tingeling i Peter Pan filmerna. Vackrare och mer effektiv handboll än så här blir det inte. Och vid sidan står Jevgenyij Trefilov, aldrig nöjd, alltid drivande och hela tiden med nya arbetsuppgifter. Gör du fel får du ris och gör du rätt får du tystnad, vilket är det bästa beröm du kan få och ju högre upp i hierarkin du kommer, ju tystare blir det. Oavsett vad man tycker om Trefilov så är han en mästare på att utveckla lag och få dem att bestiga omöjliga berg, så även denna gång …

4) Magisteruppsats

Hur ska då Sverige besegra detta fantastiska Ryssland, med samma grundprinciper som laget hade senast mot Frankrike. Men skall Sverige gå in på detaljnivå hur Ryssland spelar, så är risken att laget går vilse, just nu är det inget lag som hänger med när ryskorna sätter fart. Allting dansar fram, spelarna har nästan ett telepatiskt samarbete där bollen bara studsar vidare med ett tillslag, om vi pratar fotboll.

Finns det någon svaghet då? Egentligen inte, men i ryskornas hemlöp finns möjligheter och flyttar man boll tillräckligt snabbt i anfallsspelet öppnar det ibland upp sig. Hittills är det bara Montenegro som har pressat Ryssland hela vägen och de var bara millimeter från vinst.

Vad gjorde Montenegro då? Stängde Dmitrieva, kontrade och hade ett fantastiskt flow i anfallsspelet. Så något åt det hållet, om det går. Sen finns ju Vyakhireva också, på andra sidan, här måste vår vänstertvåa ha hjälp, annars visslar det bara till.

Till sist, Ryssland är klara gruppsegrare redan innan matchen och behöver inte ta någon poäng. Detta kanske gör att Trefilov vilar några av sina bästa spelare eller inte, ja vi får se …

5) Kapellmästarna

Johansson, Trefilov och Ambros. Alla gör de rätt på sitt sätt, resultaten stegras och spelarna ser ut att vara i harmoni …

Tittar vi först på Per Johansson i Montenegro. Vi har ofta sett att öststatstränare jobbar med bestraffningar och hot, trycka ned spelare som inte presterar helt enkelt. Här ser det ut som om Per har kommit in med något helt nytt. Han är sig själv i ny tappning och är tvungen att hålla spelarna i kort koppel. Samtidigt vill spelarna ha ordning och reda, veta vad är det som gäller och blir oroliga när klarheten inte finns där. Konflikter som kommer upp till ytan måste behandlas omgående. Känslor kastas mellan höga berg och djupa dalar, och hela tiden måste Per står där med sin tydlighet. Spelarna i Montenegro är vana vid detta ledarskap och sen är min känsla att det finns en väldigt stor del kärlek också, åt båda hållen, detta såg vi inte minst i måndags när Radicevic och Johansson var i studion. Detta ledarskap tror jag inte hade fungerat i Sverige men för Pers del så känns det som han hittat hem till Podgorica.

Trefilov i Ryssland kör sin stil och är oerhört framgångsrik. Från utsidan ser det inte alltid lika mysigt ut, men för honom är det lite Robert Perlskog var inne på häromdagen, Trefilov är aldrig nöjd och det finns alltid något att förbättra. Sen tycker jag spelarna responderar på hans kritik, de lyssnar av, sonar sitt brott och kommer ofta in med ny energi.

Spanske Martin Ambros fungerar överallt. I Györ har han haft stor framgång med fyra Champions League guld. Nu är han i Rostov och storstjärnan Vyakhireva hyllar honom gränslöst, resultaten har heller inte låtit sig vänta. I detta EM har Rumänien startat fenomenalt, åkte dock på en klar förlust i näst senaste matchen mot Nederländerna. Utifrån ser man hela tiden ett lugn hos Ambros, ofta ett leende och alltid tydliga time outer.

Spanska tränare är populära nu och har så varit ett bra tag. Och lyssnar man på den legendariske spanske tränaren Manolo Cadenas, så har han en tanke på varför det är så. Han menar att när den spanska ligan attraherade de bästa spelarna i världen var coacherna tvunga att komma upp på samma nivå.

De spanska coacherna hämtade inspiration först och främst från Domingo Barcenas (Atletico Madrid/Spanska landslaget) och Juan de Dios Roman, (Atletico Madrid/Ciudad Real/Spanska landslaget). Det sista steget kom när de spanska tränarna började vinna stora titlar, både inom klubb- och landslagshandbollen. När den ekonomiska krisen rammade Spanien för några år sedan ville alla klubbar och landslag utanför Spanien ha hjälp av de skickliga spanska coacherna, och man kan ju förstå varför …

6) Paris

Just nu är bara Ryssland klara för semifinal, därefter får man spekulera. Frankrike är nära och jag tror de löser det. På andra halvan tror jag Nederländerna och Rumänien kniper platserna, inga nordiska lag i så fall, när hände det senast?
Då blir det förmodligen Ryssland-Rumänien i den ena semifinalen och Nederländerna-Frankrike i den andra. Då lutar det åt en final mellan Ryssland-Frankrike, Öst mot Väst i Paris. Världens bästa försvar möter världens kanske genom tiderna bästa anfall. Men först semifinaler på fredag klockan 17.30 och 21.00 för att sedan avsluta hela turneringen på söndag klockan 17.30.

Bänken

Danmark, upp som en sol och ned som en pannkaka. Innan turneringen var det positiva tongångar från Danmark och två matcher in i turneringen bekräftades detta än mer. Efter segrar mot Sverige (med ett mål) och Polen, så låg förstaplatsen i gruppen och väntade. Men med ett svagt försvarsspel inkasserade Danmark därefter tre raka förluster. Försvarsspelet som många trodde skulle bli Danmarks trumfkort blev nu deras Svartepetter. Fem matcher in i turneringen, så leder Danmark utvisningsligan och har mest insläppta mål av samtliga lag. Nu kan laget givetvis avsluta med en seger mot Montenegro men turneringen blev ändå inte som man tänkt sig …