Tomas Westerlund tillbaka i Finland

Tomas Westerlund. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Det verkar bli rejäl blågul prägel på de blåvita landslagen framöver. Handbollskanalen lanserade nyss uppgifter om att Ola Lindgren kan ta över Finlands herrrar. Å andra sidan gjorde det finska förbundet under måndagen klart med Tomas Westerlund som huvudansvarig på damsidan.

Westerlund hade tränarpaus – ett kort tag efter att han lämnade uppdraget i Eslövs IK våren 2018.

För några månader sedan klev han in i Kristianstad HK:s juniorverksamhet.

47-åringen med gedigen erfarenhet från handbollen i Lund (spelare och tränare i Lugi) lämnade Finland för 25 år sedan men har haft långvariga återbesök tidigare, som förbundskapten för herrarna under åtta säsonger.

– Det har hänt mycket i Finland sedan jag var tränare här senast. Det är ett ungt lag som vill utvecklas och jobbet passar dessutom in för mig på ett personligt plan då jag inte har ansvar för något seniorlag, sade han under presskonferensen i förbundets regi.

Finland bommade senast i förkvalet till EM 2020. Siktet för den nye förbundskaptenen är inställt på ett mästerskap längre fram i tiden – EM 2024.

– Då får fler lag, 24 istället för 16 vara med. Just nu är vi långt ifrån att vara tillräckligt bra, men vi har också mycket tid på oss att utvecklas, sade han.

Företrädaren Tommy Suoraniemi är en av få som lämnar i kretsen runtomkring laget. Assisterande förbundskaptenen Ken Sirenius stannar och lotsar in Westerlund i det nya jobbet.

Som bland annat innefattar att få fler spelare att ta chansen i utländska ligor. SHE har redan en klick med finska spelare som Westerlund kan följa på nära håll under kontraktstiden på två år.

Länk: TOMAS WESTERLUND NAISTEN UUDEKSI PÄÄVALMENTAJAKSI