Förhandsfavoriterna segrade

Dicken - Sparta, Foto: Dicken NSM, Jan Nylund

Förhandsfavoriterna i den Finska damelitserien tog poäng i gårdagens spelrunda.

Dicken – Sparta IF

Dicken fungerade som värd då Sparta IF gästade, i sin egna hemma hall. Matchen startade ganska målfattigt då det vid 5 minuter var endast 1-0, och vid 10 minuter 2-1. Det var vid det här läget som Sparta led av en måltorka och Dicken lyckades dra upp en lucka så att resultat-tavlan visade 8-3, vid 19:15. En nyckelfaktor var Dicken målvakten Sonja Koskinen som stod för 13 räddningar i den första halvleken, och 21 totalt i matchen. Halvtidsresultatet skrevs ner i protokollet till 12-7.

Andra halvleken började lika som första, och vid 35 minuter var situationen 12-8 och 40 minuter 16-9. Sparta kom aldrig igång riktigt hyggligt men det gjorde Dicken. Från 17-10 (vid 43:33) drog hemmalaget i nästa växel och körde på. Slutresultatet skrevs till 27-15 och därmed gav Dicken en stormvarning för lördagens toppmatch då förra årets finalmotståndare HIFK gästar Dicken i Britas.

Sparta har inte fått den säsongstarten de hoppas på då det nu kommit två förluster på två matcher, fast man bör notera att Dicken är seriens förhandsfavorit som regerande Finska mästare.

Dickens bästa målgörare var höger yttern Tove Salokivi med sina 7 mål. Spartas

Sonja Koskinen (Dicken), Foto: Dicken NSM, Jan Nylund

motsvarande var höger backen med det rappa skottet och som även burit tidigare landslagsskjorta, Inka Jäntti med 5 mål. Skjärnorna gick enligt följande:

*** Koskinen Sonja, Dicken
** Salokivi Tove, Dicken
* Jäntti Inka, Sparta IF

27 – 15 (12-7)
Noggrannare statistik från resultatsservicen eller matchraporten.

Media:

Dicken eteni vakuuttavaan voittoon Spartasta (nsm.finnhandball.net)

GrIFK – ÅIFK

Grankulla IFK som börjat säsongen smått sensationellt med 2 matcher och 2 segrar fick som motstånd Åbo IFK, och av de första 3 matchparen denna säsong, skulle den här matchen vara i förhandstippningar den jämnaste. Matchen framskred jämnt mellan lagen och mål gjordes turvis, utan någon klar ryckning ända fram till 9-9. Sen lyckades gästande ÅIFK dra ifrån till ställningen 9-13, bara 3 sekunder före summern av första halvleken.

ÅIFK lyckades hålla undan hela andra halvleken och hemmalaget GrIFK kom aldrig riktigt nära. Noterbart var att hemmalaget kastade förbi 19 gånger, då gästande ÅIFK:s motsvarande var bara 7. Slutresultatet skrevs till 18-26 och därmed fick Åbo damerna en trevligare bussresa hem med fulla poäng i baggaget. Matchens stjärnor fördelades följande:

*** Petterson Sara, ÅIFK
** Radic Vanja, ÅIFK
* Aspenström Catharina, GrIFK

Lagens bästa målgörare var Susanna Kaivola med 5 för GrIFK och Sara Pettersson med 7 för ÅIFK.

18 – 26 (9-13)
Noggrannare statistik från resultatservicen eller matchraporten.

Media:

ÅIFK haki vierasvoiton GrIFK:sta (nsm.finnhandball.net)

BK-46 – HIFK

HIFK som fick kämppa hårt i förra matchen för segern kom klart enklare till samma slutresultat då de gästade BK-46 i Karis. Fast BK-46 började målgörande i form av kaststarka Pamela Degerman, var det ändå HIFK som snabbt tog ledningen tillbaka och drog upp en ledning med flera mål. Halvtidsresultatet blev 8-15 och det tack vare IFK:s fungerande försvar, och sista hindret Annika Lindström som gjorde 13 räddningar i mål(totalt 25 i matchen). Långt efter blev inte BK-46 målvakten Linda Österholm som stod för 10 räddningar, och dessa resulterade att halvtidsskillnaden inte blev större än 7 mål.

Andra halvleken börjades stenhårt av HIFK som ryckte ifrån totalt inom en tio minuters period, då 8-15 blev 12-24 och därmed var matchens spänning försvunnen. Matchens sista 10 minuter gick till BK-46 7-6 men det hade ingen inverkan mera och slutresultatet skrevs till 22-36. Stjärnorna gick till:

*** Ax, Kathlen, HIFK
** Cainberg Linda, HIFK
* Degerman Pamela, BK-46

Bägge lagens måldrottningar gjorde 9 mål, och de var Linda Cainberg och Pamela Degerman.

Match segrare HIFK, Foto: HIFK damhandboll på Facebook

22 – 36 (8-15)
Noggrannare statistik i resultatservicen och matchrapporten.

Media:

HIFK jätti BK-46:n vaille mahdollisuuksia (nsm.finnhandball.net)

SIF – Atlas

Sjundeå som hamnat se sig besegrad i säsongens två matcher var poäng-hungriga då Atlas gästade i Sjundeå. Matchen börjades väldigt blygt då första målet sågs först efter 4:33 spelade minuter och vid 10 minuter var ställningen 3-3. Hela första halvleken stegades det jämnt och SIF lyckades dra upp en 3 måls ledning först till pausen. 13-10 halvtidsresultat.

Andra halvlekens början visade tecken på att SIF fick spelet igång men Atlas var inte färdiga att ge efter. SIF ledde matchen 23-19 då det var 7 minuter kvar av matchen men då tändes Atlas och sakta men säkert knappade de in. Dryga 2 minuter var ospelat då gästerna hade hämtat matchen upp till 24-23, och med 24 sekunder kvar lyckades Madeleine Lindholm göra 25-23 målet åt SIF. Atlas lyckades ännu hämta upp resultatet till 25-24 då 11 sekunder stod kvar, men denna gång tog tiden slut för Vandalaget och poängen förblev hos hemmalaget SIF.

Atlas fina, men försent startade slutspurt var mycket tack vare Anna Jauhiainen som gjorde målen 20-22. Jauhiainen som blev Atlas bästa målsskytt med sina 7 mål. Madeleine Lindholm som var SIF:s bästa målskytt stod för hela 11 måla och har nu under säsongens 3 första matcher gjort i medeltal 9,3 mål per matcher och toppar målgörarlistan med 28 mål. Följande i listan är även hon en representant av SIF då Maria Jukola gjort 19 st. Stjärnorna gick till:

*** Lindholm Madeleine, SIF
** Jauhiainen Anna, Atlas
* Jukola Maria, SIF

25 – 24 (13-10)
Noggrannare matchstatistik från resultatservicen eller matchraporten.

Media:

SIF kukisti Atlaksen tiukassa kamppailussa (nsm.finnhandball.net)

Inkommande lördag spelas följande runda och då har vi 4 spännande matcher igen. Den absoluta godbiten kommer att vara mötet mellan förra säsongens finalpar Dicken och HIFK. De andra matcherna som spelas är Atlas – BK-46, ÅIFK – SIF och Sparta – GrIFK.