Finska damelit startar efter julpausen

Johanna Hilli, HIFK. Foto: Riku Flink / FSC Media

9.1. fortsätter Finska FM-serien efter en julpaus på 24 dagar, och 45 spelade matcher. Den korta korta våren som innehåller 39 matcher mellan tidsperioden 9.1. – 2.3. kommer säkert att bli intensiv och också intressant.

Serietabellen fortsätter med Dicken i poängledning (20 poäng) då de förlorade bara 1 match under hösten. Den förlusten kom mot Sparta IF och var deras sista match i FM-serien före jul paus. Det var dock inte sista matchen för 2015 då de spelade semifinal i Finska-cuppen, men den gav inte heller seger. Det betyder att laget säkert är hungriga att återgå till segersmaken.

HIFK som ligger två med 16 poäng förlorade två gånger i FM-serien mot just Dicken, men lyckades som tidigare skrivet ta den viktigaste av dessa matcher då de just i semifinalen vann över Dicken och avancerade till finalen. Trea i serietabellen är Sparta IF med 13 poäng, och har en stor skugga nära till då Sjundeå IF är fyra med bara ett poäng mindre, mao 12 poäng.

Finska dam elitserien (ställning 4.1.2016)
Finska dam elitserien (ställning 4.1.2016)

Nedre halvan av serietabellen är BK-46 med 9, Åbo IFK med lika 9, Grankulla IFK med 6 och som sist Atlas med 5 poäng. Tabellen ser ganska långt ut som jag hade tippat före säsongen, redan vid detta skede. Visst är det kvar en hel del matcher att spelas ännu men personligen tippar jag att dessa 4 lag som nu är i toppen av serien även kommer att vara de 4 som spelar vidare efter 2.3. då grundserien tar slut.

Märkvärdigt att serien är så kort på våren, men det är vad som är beslutat.

Så vad kan man förvänta sig av de kommande 39 matcherna?

Ja Dicken kommer säkert att fortsätta dominera och ta seger i de flesta matcherna, ifall inte den långa julpausen helt lyckats förstöra samspeltheten inom laget. HIFK kommer säkerligen också att fortsätta med vinster i majoriteten av sina matcher. Personligen tror jag att laget lyckats presentera sitt bästa spel i tidigare nämnda semifinal mot Dicken, i Finska-cuppen, annars har HIFK inte nått nära till sin egen prestationsförmåga på plan under hösten.

Sparta IF har efter en lite knagglig start på säsongen fått igång sitt spel, och då även varit det ända laget som lyckas sänka Dicken under hösten. Under ledningen av Jani Vaskola som lotsade Dicken till mästerskap, har deras spel fått ny fart och fortsättning på vad förre tränaren Ken Sirenius startade.

Sjundeå IF (som då ligger som fyra i serien) har spelat lite svajigt men lyckades komma lite igång före julpausen. Av 5 sista FM-serie matcher vann de fyra och förlorade bara åt HIFK. SIF lyckades i Finska-cuppen vinna Atlas i semifinalerna men förlorade klart finalen mot HIFK. Därmed har de från de sista 6 matcherna 4 vinster och 2 förluster och dessa 2 mot HIFK.

Ifall man vill se någon som underpresterat skulle jag lyfta fram BK-46 från Karis.

#2 - Pamela Degerman, BK-46. Photo: nsm.finnhandball.net
#2 – Pamela Degerman, BK-46. Photo: nsm.finnhandball.net

Av sina 12 matcher har de enbart vunnit 4, och 1 match med lika resultat vid slut summern. Karislaget som fick en klar förstärkning inför säsongen då Sirja Lassinharju flyttade från Sparta till Karis har inte lyckas tända henne till samma flyt som hon hade säsongen innan. BK har i sina led även denna säsong, en verkligt målhungrig Pamela Degerman som leder skytteligan överlägset med sina 98 mål på 12 matcher. Följande är Sjundeå IF baserade Madeleine Lindholm med 72 mål på lika 12 matcher.

Atlas och GrIFK har inte lyckas överlista motståndarna och har 2 respektive 3 segrar. Det intressanta är att Atlas har seriens högsta medelålder då GrIFK har det yngsta, i hela serien. Grankulla IFK kom fördomsfritt tillbaka i serien och lyckades då överraska motståndarna, men denna riv start gjorde även det att de andra lagen har inte kommit in på plan med klar vinst på förhand.

Från botten halvan av serietabellen, tror jag att inga stora ändringar kommer att ske. Ifall något lag skall kunna stiga från nedre, till övre halvan i tabellen är det BK-46 eller ÅIFK. Atlas och GrIFK kommer nog inte att lyckas med det. BK och ÅIFK ligger just nu bara 3 poäng från övre halvan, så inget är omöjligt. Det kräver dock att dessa lagen får igång sitt spel rejält. Det intressanta kommer att vara det att BK-46 möter i kommande 3 matcher just Sparta IF(10.1.), ÅIFK(16.1.) och SIF(23.1.), så för att stiga upp i tabellen bör dessa vinnas. ÅIFK möter Dicken(12.1.), BK-46(16.1.) och Sparta IF(31.1).

Det som ändå är det trevliga är att serien är jämnare (bortsett top 2 och bottom 2 lagen) och gör serien intressant att följa. Publiken tackar och hoppeligen hittar de till hallarna, för sanningen är att stämningen är bäst där.

Kommande 5 matcher:

09.01. | GrIFK – HIFK
10.01. | Sparta – BK-46
10.01. | SIF – GrIFK
12.01. | ÅIFK – Dicken
14.01. | Atlas – HIFK