TV-torsdag: EM:s huvudrunda drar i gång – två matcher i Sveriges grupp

Danmarks Trine Østergaard Jensen. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

I kväll startar huvudrundan i EM och det spelas två matcher som kommer att påverka Sveriges chanser att nå en semifinal. Slovenien ska helst vinna över Kroatien och Ungern får gärna störa Danmark.

Det börjar dra ihop sig i EM och nu är det dags för de två första matcherna i Sveriges grupp i huvudrundan. Sverige vann grupp B och belönas med extra vilodagar. Om det är en fördel går förvisso att diskutera. Danmark, som tar sig an Ungern ikväll, får istället sina vilodagar inför det avslutande mötet med Norge (som i sin tur har ett tätare spelschema inför den matchen).

Vid svensk förlust på lördag mot storfavoriten Norge, kan Sverige behöva förlita sig på Slovenien om de ska kunna gå vidare till en semifinal. Vinner Norge alla sina matcher och Sverige, Danmark och Slovenien vinner sina övriga matcher, går Sverige nämligen vidare tack vare målskillnad i inbördes möten. Men om Slovenien förlorar någon av sina matcher (förutom den mot Norge) kan Sverige och Danmark ensamma hamna på samma poäng. Då går Danmark vidare tack vare segern mot Sverige (inbördes möte).

Det kan bli en spännande EM-kväll för Sverige alltså – trots att de inte spelar.

Övriga matcher

En match spelas i Handbollsligan. Eskilstuna Guif tar emot Önnered och det är två lag som blandar och ger under årets säsong. Båda lagen har chans att ta rejäla kliv uppåt i tabellen vid seger.

I Varberg spelas ett möte i toppen av den herrallsvenska tabellen. Gästande HF Karlskrona har vunnit alla sina matcher så här långt och hemmalaget Varberg riskerar att halka efter i jakten om en direktplats till Handbollsligan – om de inte tar tillfället i akt i kväll.

Samtidigt visas en match i Bundesliga. Serieledarna Füchse Berlin (utan skadade Valter Chrintz) tar emot Jonathan Edvardssons TSV Hannover-Burgdorf, som ligger på en sjätteplats i tabellen.

Tablån 10 november

EM
(18:00) Kroatien–Slovenien, direkt i TV 6
(20:30) Ungern–Danmark, direkt i TV 6
Matcherna sänds i Viaplay
Handbollsligan
(19:00) Eskilstuna Guif–Önnereds HK
Matchen sänds i C More
Herrallsvenskan
(19:00) HK Varberg–HF Karlskrona
Matchen sänds i Solidsport
Bundesliga
(19:00) Füchse Berlin–TSV Hannover-Burgdorf
Matchen sänds i Viaplay