Hagman bestämd: ”Får ta revansch nästa match”

Nathalie Hagman. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Varken Sverige eller Nathalie Hagman lyckades prestera i matchen mot Danmark. Två dagar senare och kantstjärnan har lagt förlusten bakom sig.
– Jag vet att jag är en spelare som ska bidra och göra mål. Jag får ta revansch nästa match istället, säger Nathalie Hagman till Handbollskanalen.

Hagman har öst in mål i klubblaget Nantes under hela hösten och fortsatte på den inslagna vägen mot Serbien och Slovenien. Men mot Danmark tog det stopp och det rejält. Högersexan gjorde bara ett mål på sex avslut.

– Det är klart att det alltid är psykologiskt viktigt om man missar eller om man gör mål på sitt första och andra skott. Så fungerar handbollen tror jag. I det här fallet lyckades jag inte få revansch på mitt andra skott heller. Det är klart att det är surt, men det är ingen större grej än så, säger Nathalie Hagman under torsdagens pressträff i Ljubljana.

– Jag vill ändå påstå att jag är en spelare som bara kör på. Om man missar om och om igen är det klart att det sätter sig psykologiskt, men jag känner mig mentalt stark. Det är mästerskap och då måste man ladda om och komma igen. Det är så jag försöker jobba.

Du är en av spelarna som ska gå i bräschen. Hur tufft är det då för dig att göra en mindre bra prestation som den mot Danmark?

– Jag vet att jag är en spelare som ska bidra och göra mål. Pressen på mig själv är minst lika stor som den är från andra. Jag är jättebesviken så klart, men det var mycket som inte fungerade i den matchen för oss som lag. Jag får ta revansch nästa match istället.

– Vi har fortfarande stora chanser att nå semifinal och det är det vi kan påverka.

Känner du dig starkare mentalt nu än när du var yngre?

– Både och. När jag var yngre tror jag att jag inte tänkte så mycket, om jag ska vara ärlig. Nu tänker och analyserar jag mycket, men det är också en trygghet i att ha rutin. Så det finns fördelar och nackdelar med allt. Men jag tycker att jag har en ganska bra mental nivå på det sättet. Jag vill alltid prestera, men ibland försöker jag tänka att det bara är handboll.

Självförtroendet verkar det inte vara något fel på hos Nathalie Hagman. Men så har också hösten och det senaste året varit imponerande från högersexan.

– Det är jätteskönt att ha det med sig. Det ger självförtroende och vi har trots allt gjort två jättebra matcher av tre. En match ska inte kunna påverka helheten och det är inte enkelt att vara bra alla matcher, varken som lag eller som individ.

Då går du in och gör tio mål mot Norge?

– (Skratt). Det hade jag gärna gjort. Får jag chansen kommer jag att göra mål.

Senaste gången Sverige och Norge ställdes mot varandra var under VM:s huvudrunda för drygt ett år sedan. Den gången slutade matchen 30–30 (efter bland annat nio mål av Hagman).

– Den matchen gav oss självförtroende, att vi kan spela bra mot Norge. Vi är inte så långt ifrån den där medaljen och jag tycker att vi hela tiden tar små steg. Norge är så klart bra, men kunde vi spela lika mot dem förra året så varför skulle vi inte kunna vinna nu?, säger Nathalie Hagman.