TV-tisdag: Sverige tar sig an Danmark i gruppfinal

Mie Højlund och Linn Blohm. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN.

Allt är upplagt för en rysare när Sverige ställs mot Danmark i den avslutande gruppspelsmatchen i EM. Men först är det dags för Slovenien och Serbien att göra upp om den tredje platsen till huvudrundan – en nyckelmatch som också påverkar Sveriges vidare chanser i mästerskapet.

När Sverige och Danmark möts blir det alltid dramatiska och intensiva matcher. Under 2000-talet har nationerna spelat mot varandra tolv gånger. Sverige har vunnit fyra av matcherna medan Danmark har vunnit åtta. Danmark har vunnit de två senaste matcherna (varav den senaste under EM 2020 med 24–22), men innan dess hade Sverige två raka segrar. Mer inför matchen hittar du här.

Sverige har vunnit båda sina matcher i grupp B medan Danmark föll i premiären mot Slovenien. Därefter besegrade de planenligt Serbien (34–21), med betydligt fler mål än vad Sverige gjorde. Skulle Sverige vinna i kväll ser resan mot en semifinal ut att vara minst sagt möjlig. Vinner Slovenien dessutom mot Serbien finns det nog supportrar som vågar boka biljetterna redan nu. Då skulle Danmark nämligen gå in i huvudrundan utan att ha med sig några poäng, medan Sverige skulle ha fyra.

Men Serbien har fortfarande chansen att avancera om de vinner mot Slovenien. Den matchen spelas först (18:00) och kan bli riktigt spännande i ett kokande Podgorica.

I grupp A ska Kroatien klara av Schweiz och vara klara för huvudrundan. Norge har inte ställts på några prov hittills och även om Ungern har en hög högsta nivå, så är norskorna klara favoriter. Schweiz är jumbo och åker högst sannolikt ut.

Tablån 8 november
EM
(18:00) Kroatien–Schweiz
(18:00) Slovenien–Serbien, direkt i TV 10
(20:30) Danmark–Sverige, direkt i TV 6
(20:30) Norge–Ungern, direkt i TV 10
Matcherna sänds i Viaplay
Bundesliga
(19:00) Hamm-Westfalen – Kiel
Matchen sänds i Viaplay
Damallsvenskan
(19:00) AIK–Tyresö Handboll
Matchen sänds i Solidsport