Slovenien vann och hjälpte Sverige

Sloveniens Ana Gros. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Det var ett helt annat Serbien som kom ut mot Slovenien i den avslutande matchen i gruppspelet för lagen i grupp B. Men Slovenien kom igång i den andra halvleken och vann till slut med 27–24. För Sveriges del innebär det att de har chansen att få med sig fyra poäng till huvudrundan – om de vinner mot Danmark. Danmark går i så fall in i huvudrundan med noll poäng. Vid svensk förlust tar samtliga lag med sig två poäng.

En plats i huvudrundan stod på spel och Slovenien hade bäst utgångsläge efter segern mot Danmark i EM-premiären. Men Serbien – som var tvungna att vinna med sju mål för att slippa förlita sig på Danmark – startade fokuserat. Kristina Liscevic styrde anfallen tålmodigt och Serbien spelade sig gång på gång fram till klara lägen. Men Slovenien hängde i och Ana Gros dundrade in 3–3 i den 7:e minuten. Det var två lag som drog ned på tempot och det var stundtals en uppvisning i den där gåhandbollen som Tomas Axnér pratade om inför mästerskapet.

Serbien fick stora ytor på vänsterflanken och Sanja Radosavljevic var sylvass i avsluten. Efter en serie slovenska stürmerfouls kunde serberna dra ifrån till ett fyramålsöverläge i den 18:e minuten (7–11). Men Amra Pandzic i Sloveniens mål började få tag på bollarna. Tjasa Stanko och Nina Zulic hittade luckor utanför serbernas högertvåa och med ett par minuter kvar av halvleken var Slovenien ikapp. Efter två snabba mål kunde dock Serbien gå till halvtidsvila med två måls övertag (13–15).

Slovenien hjälpte Sverige

Några minuter in i den andra halvleken kvitterade Elizabeth Omoregie och Pandzic fortsatte att stoppa de serbiska avsluten. Kort därefter gav Ana Gros Slovenien ledningen för första gången i matchen och publiktrycket skruvades upp ännu ett snäpp.

Omoregie gjorde 21–19 när en kvart återstod och Slovenien lyckades hålla sitt försprång, trots att de vilade Gros inför slutminuterna. Barbara Lazovic kom in istället och gjorde det lysande. Serbiens Katarina Bojicic fick rött efter en ful satsning mot Stanko och Slovenien behövde aldrig byta in Gros. De vann med 27–24 och hjälper därmed Sverige inför huvudrundan, tack vare segern mot Danmark.

Parallellt med matchen spelade Kroatien och Schweiz oavgjort i grupp A. Det betyder att både Slovenien och Kroatien är klara för huvudrundan.

Slovenien–Serbien 27–24 (13–15)

Kroatien–Schweiz 26–26 (14–12)