Så går Sverige till semifinal i EM – och till OS

Kristin Thorleifsdottir, Emma Lindqvist och Elin Hansson. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN.

I kväll avgörs EM:s huvudrunda och platserna till semifinalerna ska fördelas. Sverige måste vinna mot Kroatien och förlita sig på hjälp från Slovenien och Norge. Men förutom semifinalplatserna står OS-platser på spel. Handbollslandslagets eminenta presschef, Daniel Vandor, redogör för förutsättningarna.

I kampen om en plats i EM-semifinalerna måste Sverige först och främst lita på att Slovenien vinner över Ungern i den tidiga matchen som börjar redan 15:30. Sedan måste Sverige besegra Kroatien. Den matchen börjar 18:00.

Skulle de två matcherna gå Sveriges väg så hänger allt på att Norge vinner mot Danmark i den sista matchen, som börjar 20:30. Då går Sverige till semifinal. Det kan bli en lång kväll med andra ord. Du kan läsa mer inför avgörandet på Handbollslandslagets hemsida.

I huvudrundans andra grupp (grupp 2) är Frankrike redan klara gruppsegrare och Montenegro klar tvåa. Detta kan möjligen gynna Sverige då det gör att Norge vet att de måste ta poäng mot Danmark för att slippa Frankrike i semifinalen.

Kampen om OS-platser

Vilka lag som kvalificerar sig till OS 2024 kommer också att påverkas av hur utgången blir under EM. Handbollslandslagets presschef, Daniel Vandor, har stenkoll på förutsättningarna och han redogör för dem nedan:

Det som är klart just nu är att:

  • Europamästaren 2022 får en direktplats till OS 2024
  • Tvåan på EM är garanterad minst en OS-kvalplats
  • Trean på EM med stor sannolikhet får en OS-kvalplats (de två bästa kontinenterna på VM nästa år får en extraplats i kvalet, så det krävs att länder från två kontinenter ska vara före bästa europeiska lag på VM för att det inte ska bli så.

De sex direktplatserna till OS går till Frankrike (som är värd), världsmästaren 2023, europamästaren 2022, segraren i Panamerikanska mästerskapen 2023, segraren i asiatiska OS-kvalet 2023 och segraren i afrikanska OS-kvalet 2023.

Sedan finns det tolv OS-kvalplatser och de går till lag 2–7 på VM 2023, två lag vardera från de två bästa kontinenterna på VM 2023 och ett lag från övriga två kontinenter.

Kvalplatserna från VM går först, så om ett lag får kvalplatser från båda mästerskapen är det den från VM som gäller. Rumänien och Ungern fick till exempel platserna till förra OS-kvalet efter sina fjärde- och åttondeplatser på EM 2018, då de övriga lagen före dem fick direkt- eller kvalplatser från VM.

Sedan har vi faktumet att Frankrike redan är direktkvalificerat att ta med i beräkningarna. Det innebär att om de skulle vinna EM så får tvåan här en direktplats till OS, trean garanterat en kvalplats, fyran en kvalplats om Europa blir en av de två bästa kontinenterna på VM nästa år osv.

Bronsmedaljören här kan i teorin få en direktplats i OS och fyran och femman kvalplatser (därför kan det vara viktigt att komma femma och inte sexa). Skulle Frankrike och Norge mötas i EM-finalen och Norge sedan vinner VM nästa år, då blir det så.

Länk: Matchguide: Kroatien–Sverige