Nu är även Bundsen igång: ”Betyder jättemycket”

Johanna Bundsen. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Efter en tyngre start på mästerskapet kom Johanna Bundsen in mot Danmark och räddade sex av tolv skott. En viktig match, både för 31-åringen och för landslaget, som nu har två målvakter som har presterat under EM.
– Det betyder jättemycket. Nu har vi fått igång två målvakter och det är viktigt för hela laget, säger Johanna Bundsen till Handbollskanalen. 

Johanna Bundsen fick chansen från start i Sveriges andra match mot Slovenien, men fick inte alls till det och blev utbytt tidigt efter en räddning på tio skott. När Sverige såg ut att redan ha förlorat matchen mot Danmark fick 31-åringen hoppa in – och då gick det bättre.

Bundsen var en av de stora anledningarna till att Sverige tog sig tillbaka in i matchen och med sex räddningar på tolv avslut var det inte så konstigt att Sverige var nära att vända på matchen.

– Det jag ville göra var att komma in och bidra med energi så att vi kunde börja hämta ikapp matchen. Det tycker jag att jag lyckades med. Alla i laget stod för en stark upphämtning i andra halvlek. Det var skönt att vi kunde avsluta matchen på det sättet så att vi ”bara” förlorade med två bollar. Så klart vill man vinna, men vi fick en dålig start och det visade styrka att vi kom tillbaka, säger Bundsen.

Hur mycket betyder det för dig att du fick visa, både för dig själv och för andra, att du kan prestera på den här nivån?

– Det betyder jättemycket. Nu har vi fått igång två målvakter och det är viktigt för hela laget. Sen är det så klart jätteskönt för egen del.

När la du matchen mot Slovenien bakom dig?

– Det är nog olika hur fort jag släpper matcher beroende på hur tajt spelschema vi har. Jag analyserar alltid mina matcher, oavsett om det har gått bra eller dåligt. Men det känns ändå som att jag har släppt den matchen nu, säger Bundsen, vars lugna och sansade personlighet så klart är en tillgång i de här situationerna.

– Jag tror att jag har blivit bättre på att inte gräva ner mig om det går dåligt. Jag kan heller inte ta för givet att om jag gör en bra match att jag är bra nästa också. Jag har haft mycket hjälp av vår psykologiska rådgivare Malin Tillman (läs intervju med Tillman här) som jag har jobbat mycket med de senaste åren. Hon har hjälpt mig jättemycket.

Efter tre spelade matcher har Sverige nu en betydligt tuffare resa för att nå semifinal. Men å andra sidan har två av målvakterna kommit in i mästerskapet lagom till matchen mot Norge.