Miljonbonus för det norska guldlaget

Stine Bredal Oftedal i Norge. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN.

De norska guldhjältarna får dela på nästan fyra miljoner kronor efter EM-finalvinsten mot Danmark, enligt Verdens Gang. Det ger dem ungefär 208 000 kronor vardera. Det är betydligt mer än de 125 000 kronor som de svenska herrarna fick när de vann EM.  

Norge tog ännu ett guld och kan titulera sig Europamästare. Men de belönas inte bara med äran. Som bonus får de dela på nästan fyra miljoner kronor. Det blir ungefär 208 000 kronor per spelare.

– Att få en sådan extra morot är jättebra. Jag tycker att vi förtjänar det, säger Stine Oftedal till den norska dagstidningen Verdens Gang. Men hon tillägger att den inte påverkar motivationen att vinna mästerskap.

I bonusen ingår också en extra belöning i och med att segern innebär att det norska landslaget är direktkvalificerade både till OS i Paris och till EM i Österrike och Ungern 2024.

– Vet du vad, det visste jag inte ens. Guldmedaljen är det viktigaste. Sedan tar vi med allt det andra, säger Kristine Breistøl till tidningen.

De svenska landslagsherrarna fick runt 125 000 kronor för EM-segern i Budapest, enligt Aftonbladet. Det är ändå, som alla vet, ingenting jämfört med fotbollsvärlden. De svenska spelarna som var med under damernas EM i somras fick 578 000 kr per spelare bara för att deltaga.

Går fotbollslandslagen till medaljmatcher i mästerskapen får de ännu större del av UEFA:s och FIFA:s potter. Hade Sveriges damlandslag vunnit EM hade förbundet fått 22 miljoner kronor – och pengarna är i första hand reserverade för spelarna, enligt Idrottens Affärer. På herrsidan handlar det dock om helt andra summor. Under herrarnas fotbolls-EM 2021 låg den totala prispotten på 3,7 miljarder kronor.

Länk: TIDENES BONUSFEST FOR GULLJENTENE: DELER 3,6 MILLIONER KRONER