Lista: EM:s fem bästa högernior

Dione Housheer. Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

EM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalen mästerskapets fem bästa spelare på respektive position. Högerniorna har det nu blivit dags för.

Här är spelarna:

Nora Mörk, Norge

Fortfarande världens bästa högernia? Tveksamt. I sina bästa stunder är hon så klart det, men visst syns det att Mörk inte är riktigt lika bra som före knäskadorna, vilket inte är konstigt. Trots det kommer hon med största sannolikhet att avgöra matcher för sitt Norge. Och går Norge till final kommer hon att vara som bäst i den matchen.

Nora Mørk. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN.

Katrin Klujber, Ungern

Blir bara bättre och bättre för varje säsong som går och det är kanske inte så konstigt heller med tanke på att hon fortfarande är ung med sina 23 år. Stundtals briljant i klubblaget FTC och jag utgår ifrån att hon får en stor roll i det här ungerska landslag som har potential att överraska under EM.

Katrin Klujber.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Ana Gros, Slovenien

Här blir det svårare att överraska. Världens bästa högernia är hon väl ändå, Ana Gros? Med det skottet och allmänna förmågan att göra mål är det svårt att se vem som är bättre än henne. Visst, defensiven lämnar en del i övrigt att önska ibland, men det har hon gemensamt med de flesta av spelarna på den här listan. Ska Slovenien gå långt i EM måste Gros spela på toppen av sin förmåga (och inte ens det lär räcka).

Ana Gros.
Photo: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Dione Housheer, Nederländerna

Här snackar vi spännande och intressant spelare. Otroligt underhållande spelare som kan göra det mesta i offensiven. Kvick, smart, rörlig och oberäknelig är hon en mardröm för motståndarnas försvar. Och med Per Johansson som förbundskapten tror jag att Nederländerna kommer att få ut ännu mer av 23-åringen.

Monika Kobylinska, Polen

Det finns säkert en del som undrar varför jag tar med Kobylinska på den här listan, men jag tycker att hon har varit underskattad i flera år nu och tar vi med betydelse för sitt lag i beräkningarna har hon en given plats i det här gänget. Spelat i toppklubbar under mängder av år (Metzingen och Brest) och har framförallt ett otroligt bra skott. Dessutom en duktig försvarsspelare.

Monika Kobylinska.
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN