Jonas Källman bakom Benficas EC-avancemang

Jonas Källman och Alexis Borges (i röda tröjor) spelar final med SL Benfica. Foto (arkiv): foto2press/Imago/Bildbyrån.

Det är inget fel på Jonas Källmans känsla för de säsongsavgörande matcherna. Den superrutinerade bidrog bland annat med fem mål på SL Benficas till semifinal i European League. SC Magdeburg, RK Nexe och Wisla Plock gör cupavgörandet 28–29 maj komplett.

Benfica hade sju mål att gå på och en bortaresa att klara av till Gorenje Velenje i Slovenien. Det gick definitivt åt rätt håll när det portugisiska laget bestämde sig för att behärska skeendet till 11–15 på tavlan i paus.

Källman hittade vinklarna i exakt rätt tempo och banade väg för ännu en Final Four-upplevelse i karriären. Slutminuternas strid om segern var intressant i stunden, Benfica var redan vidare när målskyttet stannade på 27 lika.

Finalhelgens andra svenska inslag blir Daniel Pettersson i SC Magdeburg. Den tyska tabellettan kontrollerade matchen mot HBC Nantes, inklusive rejält skytte från Michael Damgaard (tolv mål), därmed respass för Linus Perssons lag. Den regerande mästaren kan däremot vinna på nytt och har ännu större saker i blickfånget med CL-möjlighet till hösten.

RK Nexe satsade på högtryck i anfallen och lät tvåmetersmannen Halil Jaganjac härja fritt efter förra veckans femmålstriumf. Det gick ut över GOG som aldrig fick någon större marginal i hemmahall. Jerry Tollbring avslutade den internationella säsongen med åtta fullträffar, GOG försvann ur Europaspelet med oavgjort till sist.

Wisla Plock fixade den största scenförändringen, från en rätt tajt historia i Kadetten Schaffhausens borg till solklar skillnad på polsk mark. Xavi Sabate och Dawid Nilssons lag låg på plus i alla lagdelar och dominerade till 35–22.

European League, kvartsfinal 2:2
GOG–RK Nexe 37–37 (22–20)
GOG: Jerry Tollbring 8, Oscar Bergendahl 1.
Nexe vidare med 69–64 sammanlagt.
Gorenje Velenje–SL Benfica 27–27 (11–15)
Benfica: Jonas Källman 5.
Benfica vidare med 63–56 sammanlagt.
SC Magdeburg–HBC Nantes 30–28 (16–12)
Magdeburg: Daniel Pettersson 1; Nantes: Linus Persson 3.
Magdeburg vidare med 58–53 sammanlagt.
Wisla Plock–Kadetten Schaffhausen 35–22 (17–11)
Wisla Plock vidare med 68–53 sammanlagt.