EC: Utnötningsseger för Malmö mot Selfoss

Anton Hellberg. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Första halvlek slutade 17 lika. Den andra vann HK Malmö med 16–10. Hemmalaget gjorde med all önskvärd tydlighet rätt korrigeringar i paus. Framförallt bakåt för att dra ifrån Selfoss. – Det är helt annan intensitet i andra, sade Anton Hellberg. 

Det var isländskt besök i Baltiska Hallen och EHF-cupens andra omgång. Selfoss gör Europaresan för andra året i följd och börjar gilla läget.

På plats i Malmö fanns både en egen TV-produktion för klubbens räkning och en hörbart gedigen klack av fans i förskingringen.

För Malmös del är den tredje kvalomgången fortfarande 2010-talets toppnotering. För att iallafall tangera det behöver man knäcka den isländska tabellfemman i dubbelmöte, vilket visade sig nog så svårt till halvtid i match ett.

– Framåt är det bra hela vägen, men vi får inte träff, sade Hellberg i summeringen av del ett.

Då var motståndarna var snabba i vändningarna och slösade inte bort tiden i anfallszon. Filip Berentsen stärkte hemmalaget med distinkta avslut och Fredrik Lindahl såg till att Malmö kom ikapp, 5–5 efter tio minuter.

Försvaret förblev ett problemområde halvleken ut, även om Malmö blev något bättre på att stoppa spelföljderna.

Dessutom uppstod lite andrum med 13–10 efter 20 minuter. Selfoss var snart tillbaka i leken och Malmös chans att utnyttja bryskt bortaspel med övertalsspel närmare paus ledde ingenvart.

Bränd straff och gästerna ordnade jämnt skägg halvvägs från liten vinkel.

Malmö kompenserade mer än väl för tiden på botbänken när andra halvlek drog igång. Paussnacket verkade också påverka försvaret, som styrde Selfoss skyttar åt rätt håll för målvakten Hellberg.

Med återfunnen stabilitet började hemmalaget måtta in segern, tålmodig utnötning via bland annat Lindahls 27–22 som sökte sig mot krysset.

Kassem Awad stod kvar på linjen när bortalaget stötte högre på niometerna och förvaltade inspelen fint.

Anton Blickhammar blev målbäst med sju noteringar och gjorde ännu en stark insats i Europaspelet. Dessutom var Hellberg smått omutlig i målet när slutet närmade sig.

– Jag får lite fler enkla räddningar, då kan man börja ta de svåra, sade keepern.

Fanns det något element av att ni tröttade ut dem?

– Jo, de går runt på ganska få spelare. Det pratade vi om innan, att trycka på bra.

Det kommer en akt till nästa helg. Malmö som spelade utan Daniel Ekman och fick Viktor Östlund bortplockad med rött kort strax efter paus arbetade ändå upp en duglig marginal. Det innebär sex bollars försprång till Islandsresan.

– Bättre än noll iallafall, log Hellberg.

– Med tanke på att vi släppa in 17 i första halvlek har vi mycket positivt att ta med oss från andra halvan. Kan vi spela på det sättet i nästa, så, fortsatte han.

EHF-cupen, kvalomgång 2 (1:2)
HK Malmö–Selfoss 33–27 (17–17)
Returen spelas lördag 12 oktober.